Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Podnikání: Do Světlé míří švédský výrobce nábytku pro Ikeu. Dá práci až 450 lidem

Na východním okraji Světlé nad Sázavou by mohl vyrůst velký závod na výrobu nábytku. Do pěti let by mohl zaměstnat až 450 lidí. Takové jsou plány společnosti BJS Czech. Město pro ni do konce června blokuje devět a půl hektaru pozemků v průmyslové zóně u skláren.

Ilustrační foto
Zdroj: BSJ Czech

Firma BJS Czech už na Vysočině podniká. Sídlo a výrobní i skladové prostory má v Humpolci.

„Jenže, jak nám sdělili, nemají tam dostatek prostoru k růstu firmy. Do Světlé by část výroby chtěli přestěhovat,“ řekl starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek.

Společnost BJS Czech patří do švédského koncernu BJS Group. Zabývá se výrobou nábytku, nejvíce ho dodává pro známého švédského prodejce Ikea.

Příchod investora do Světlé ještě není definitivně potvrzen. Podle starosty Tourka s ním české zastoupení firmy počítá, se švédskou centrálou si ale ještě musí doladit detaily. I proto světelští zastupitelé dosud neschválili prodej pozemků.

Nechávají firmě čas na vyjádření do příštího jednání zastupitelstva, které se uskuteční 26. června.

Výchozí reklama

„Pokud nám firma do té doby svůj zájem potvrdí, můžeme pak hned schválit kupní smlouvu. Do té doby budeme pozemky blokovat,“ konstatoval starosta.

Nábytkářský koncern původně projevil zájem o čtyři či osm hektarů v desetihektarové průmyslové zóně. Postupně ale svůj požadavek navýšil na veškeré volné plochy. Těch je 9,5 hektaru. Slibuje vybudovat výrobní závod, v němž do pěti let získá práci 450 lidí.

Město chce prodat zónu najednou, rozparcelování by něco stálo

Městu by to zcela vyřešilo zaplnění průmyslové zóny u skláren. Ta za výrazného přispění státních dotací vznikla jako pomoc městu po krachu skláren v roce 2008.

Aby nemusela Světlá vracet milionové dotace, musí v ní být do roku 2020 zaměstnáno alespoň dvě stovky lidí. „Na švédského investora v tomto ohledu hodně spoléháme. Vyřešil by obsazení kompletně celé průmyslové zóny,“ zmínil místostarosta Josef Hnik.

Podle něj však může mít potíže sehnat na Světelsku dostatek zaměstnanců.

„Nezaměstnanost nám tu spadla na čtyři procenta. Bez práce už je tu prakticky jen ten, kdo pracovat nechce,“ dodal.

O průmyslovou zónu u skláren se přitom zajímá i další investor. Je jím česká strojírenská firma PFK Glarion. Chtěla by vybudovat areál na ploše zhruba dvou hektarů. Počkat si však musí na konečné vyjádření švédského nábytkářského koncernu. Na řadě bude, pokud námluvy nedopadnou.

„Ideální by bylo, pokud by zájemce odkoupil celou průmyslovou zónu najednou. V případě prodejů po částech bychom ji museli rozparcelovat a vybudovat příjezdové cesty, což je pro město investice navíc. Pokud by to šlo, chtěli bychom se tomu vyhnout,“ podotkl Tourek.

Autor: Martin Vokáč
Zdroj: http://jihlava.idnes.cz/

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu