Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Podnikání

Podnikání: Jak na konci roku optimalizovat daně? Dovolenou si neodečtete, nábytek ano

Daňová optimalizace zaměstnává a trápí koncem roku mnoho z nás. Na využívání všech legálních možností, jak zaplatit na daních co nejméně, není nic špatného, a pokud podnikatelsky činný subjekt v tomto směru „nepřestřelí“, neměl by se s finančním úřadem dostat do křížku.

Pracovna
Zdroj: Triant

S dovolenou vydávanou za služební cestu narazíte, zedník by supermoderní notebook nebo luxusní nábytek také neuhádal – ale třeba architekt už ano.

Pravidlo č. 1 při snaze vyhnout se vpádu „finančáku“ do vašeho života a přitom zároveň ušetřit kupodivu zní: plaťte daně. Pokud bude vaše přiznání rámcově odpovídat realitě a poměrům, finanční úřad prakticky nemá důvod vás kontrolovat a všechny přiměřené investice včetně takových, které by mohly být považovány za hraniční, vám bez problémů projdou. Pravidlo č. 2: před koncem roku snižujte daňový základ přiměřeně. Listopadové a prosincové faktury převládají u velké většiny výdělečně činných subjektů, to je běžná věc a žádný kontrolor se nad tím nepozastaví. Ale pokud to jde, nenechávejte na závěr roku „sakumprásk“ všechny investice.

Výchozí reklama

Smysluplná investice? Reprezentativní nábytek do kanceláře i pro home office

„Předvánočních“ nákupů a investic učiněných primárně z daňových důvodů, se v principu není (pokud je jejich souvislost s podnikatelskou činností obhájitelná) potřeba bát. Předměty zahrnuté do daňových úlev přitom nemusejí s výkonem této činnosti souviset bezprostředně: stavební inženýr si bez problémů obhájí vybavení kanceláře skříněmi, byť v nich nebudou zrovna stavební výkresy, architekt může směle investovat a odepisovat z daní nábytek odpovídající úrovni klientely.

Mnozí zákazníci si myslí, že nábytek s vysokým podílem ruční práce, s nadprůměrnou užitnou hodnotou a kvalitním stylem a designem je „daňově“ nevyužitelný, že by při odpisu zbytečně provokoval. Přitom třeba právník si takovou investici bez problémů obhájí, je zcela adekvátní jeho profesi,“ vyvrací zažitý mýtus Miloš Horák, zakladatel a majitel tradičního českého výrobce stylového a designového nábytku Triant, jehož výrobky zdobí i jedenáct velvyslanectví šesti zemí v sedmi státech světa.

Otočné křeslo - Triant

Pracujete-li navíc i doma, není důvod nezakalkulovat do snížení daňového základu vybavení pracovny a další příslušně odůvodnitelné investice. Nezáleží na tom, že o pár ulic dál máte například kancelář. Není důvod, abyste na jednom z pracovišť měli vše potřebné a na tom druhém (doma) seděli na zemi s laptopem v klíně. Z pohledu daňové legislativy tu neexistuje žádný rozdíl – a tedy ani žádný důvod se v jednom případě bát méně a ve druhém více.

Zdroj: stavba.tzb-info.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

  • Václav Jánský: Peníze Neděle 06. Srpen 2023 21:22
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu