Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Výroba nábytku v ČR v pololetí vzrostla o 1,2 pct na 21,5 mld. Kč

Nábytkářské firmy v Česku v prvním pololetí vyrobily zboží za 21,51 miliardy korun, meziročně o 1,2 procenta více. Vývoz vzrostl o tři procenta, dovoz o šest procent. Na tiskové konferenci při zahájení veletrhu For Interior to řekl tajemník Asociace českých nábytkářů (AČN) Tomáš Lukeš. Asociace předpokládá, že výroba nábytku v ČR letos překoná loňský rekord.

"Tempo růstu oproti předchozím rokům sice mírně zvolnilo, stále se ale jedná o velmi solidní nárůst. Podle kvalifikovaného odhadu asociace a společnosti Apicon Consulting očekáváme, že výroba nábytku v letošním roce překročí 45 miliard korun. Odhad vychází z výsledků za pololetí a zároveň uvažuje dynamiku vývoje. Podzim bývá pro nábytkáře obvykle úspěšnější než zbytek roku," uvedl Lukeš. Loni výroba dosáhla 44,64 miliardy korun.
Prodej nábytku by měl podle odhadu asociace za celý rok dosáhnout 36,3 miliardy korun. To je meziročně o 2,2 procenta více, ovšem stále pod předkrizovou úrovní. V rekordním roce 2008 byla zhruba o miliardu vyšší.

Vývoz nábytku v prvním pololetí meziročně vzrostl o tři procenta na 13,91 miliardy korun. Necelá třetina šla do Německa, následovaly Slovensko, Francie, USA a Rakousko.

Výchozí reklama

Dovoz se zvýšil o šest procent na 9,47 miliardy korun. Čtvrtina připadla na Polsko, o něco méně na Německo a Čínu. "Polsko společně s Čínou letos pravděpodobně přesáhnou 43 procent podílu na celkovém dovozu," doplnil Lukeš.

Profesní organizace Asociace českých nábytkářů funguje od roku 1997. Sdružuje zhruba stovku členů, 70 procent jsou výrobní firmy, zbytek připadá například na školy.

Zdroj: ČTK

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu