Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

Poslední ze seriálu regionálních kol soutěže SUSO proběhlo v Českých Budějovicích

Poslední letošní postupové kolo, které ve dnech 11. a 12. května hostilo českobudějovické výstaviště v rámci výstavy Hobby, uzavřelo nominační část 22. ročníku Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO.

Zdroj: SUSO

Jihočeského kola se zúčastnilo 32 řemeslníků v podobě 11 družstev truhlářů a 5 družstev zedníků. Dva nejlepší týmy každého oboru postoupily do finále při veletrhu FOR ARCH v Praze. Mezi truhláři si nejlépe vedli Jan Macháček a Milan Vondra ze Středního odborného učiliště Hluboš. Na druhém místě se umístili Tomášové Müller a Marek ze Střední školy stavební Jihlava. Závěrečné kolo ale přineslo i jedno překvapení. „Rozhodli jsme se umožnit dvojici, která předvedla nejlepší výrobek napříč postupovými koly, postoupit také do finále. Stal se jím tým truhlářů ze SPŠ a SOU Pelhřimov právě z posledního jarního kola,“ informoval David Surmaj, manažer soutěže SUSO. Ve finále tak bude 11 družstev.

Výchozí reklama

„Je znát, že kluci jsou nejlépe připraveni právě v Českých Budějovicích. Napříč předešlými koly probíhal u některých pedagogů malý průzkum, který ukázal, že zde jsou výsledky nejlepší. Rozdílové družstvo tu ale přeci jen bylo. Práce truhlářů ze SPŠ a SOU Pelhřimov byla opravdu na úrovni,“ doplnil hlavní porotce oboru truhlář Libor Malý.

SUSO

Zedníci ale také odvedli kvalitní práci. „Mladí zedníci technologii nanášení šlechtěných omítek skvěle zvládají. Ve školách je připravují dobře, je jen velká škoda, že zedníků není více. Stavebnictví je potřebuje a potřebovat bude,“ pochválil pro změnu zedníky Martin Bureš, zástupce společnosti LB Cemix, partnera soutěže.

Stav absolventů je opravdu alarmující

I přes kvalitně odvedenou práci a úspěchy jednotlivých družstev soutěž SUSO opět ukazuje na neutěšený stav na trhu práce řemesel. Každým svým dalším kolem upozorňuje na alarmující fakt, že uchazečů o řemeslnické učňovské obory je katastrofální nedostatek. Pokud se nezačne velmi rychle s podporou a motivací řemeslnického dorostu, výpadek truhlářů a zedníků na trhu potrvá dlouhé roky. Výpadek celé generace řemeslníků pak už ale nepůjde v historicky krátké době nahradit a problém vyřeší zas jen dlouhé roky o to nákladnější výuky v učňovských oborech. Absolventi jsou přitom velmi v kurzu. Firmy se o ně doslova perou často ještě na školách a tomu odpovídá také jejich finanční ohodnocení. Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO tak dlouhodobě velmi dobře funguje jako nástroj spojení studentů a firem a přispívá ke zlepšení této situace.

Více informací a výsledky soutěžního kola naleznete na www.suso.cz.

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 22 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

Kontakt pro média: Jiří Bažant, Omnimedia, s.r.o.
T.: +42 221 419 220 | j.bazant@omnimedia.cz

Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl a.s.
Hlavní partneři: XELLA CZ s.r.o., Schiedel, s.r.o., LB Cemix, s.r.o., SIOV
Hlavní partner oboru truhlář: HOUFEK a.s.,
Partneři: DeWalt, Mafell, Ramia s.r.o.
Odborný partner oboru truhlář: VOŠ a SPŠ Volyně
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví, TZB info
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín

Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál, Stolaři-truhláři.cz

Mediální partneři: České stavby, Český rozhlas, Build info, Deník
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS v ČR, AČN, AMSP ČR
Odborná garance: SUIP
Odpovědný manažer: David Surmaj, tel.: 222 891 143, e-mail: surmaj@abf.cz, www.suso.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu