Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Dát čtyřletému klukovi do ruky ostrý nůž je bezpečnější než mu dát tablet, říká řezbář

Snad každý rodič se někdy v předvánočním stresu zamyslí nad tím, že by možná raději svému dítěti vyrobil hračku vlastnoručně, než absolvoval kolečko po obchodech nebo procházel stránky e-shopů. Tato dovednost se ale dnes spíš vytrácí. Přesto hračka, kterou rodič vyrobí sám, může dítěti přinést mnohem víc než ta koupená.

Řezbář Marek Vodička je přesvědčený, že hlavně malé děti vycítí rozdíl mezi továrním výrobkem a vlastnoručně vyrobenou hračkou, do které rodič vložil svůj čas a energii. A týká se to podle něj i úplně malých miminek a batolat.

„Když jsem vyrobil jednoduchou hmatovou hračku pro svého synka, položil jsem ji před něj s ostatními hračkami, jak z plastu, tak s kupovanými nabarvenými hračkami ze dřeva. A on vždycky sáhl po té ‚hmatce‘ vyrobené od tatínka,“ vypráví.

Takovou osobní hračku pro miminko je přitom skutečně lehké vyrobit, stačí k tomu pilka, nůž, špalík lipového dřeva a smirkový papír. Dítě si takovou hračku osahává a rozvíjí motoriku prstů, příjemný dotyk dřeva ho může uklidňovat.

Naradi

I malé děti podle Vodičky cítí, že dostanou do ruky „něco, co je skutečné, co je pravdivé“. Hračka má potom osobní rozměr toho, že je vyrobena přímo pro dítě, a může mu zůstat i do dospělosti jako památka na rodiče.

Výchozí reklama

Další rozměr domácí výroby hraček je v tom, že je možné děti pod dohledem zapojit. „Dát čtyřletému klukovi do ruky ostrý nůž je pro mě bezpečnější než mu dát tablet nebo mobil, na kterých oni hrají počítačové hry. Jde o to, překonat ostych z ostrých nástrojů,“ tvrdí řezbář. Podle něj může práce se dřevem pomáhat i dětem s poruchou pozornosti.

„Jsem šťastný, že přibývá tátů – musím říct tátů, protože to za nás nebylo –, kteří tímhle opravdu žijou a vědomě vyhledávají situace, jak s těmi dětmi dělat něco, co má smysl,“ pochvaluje si řezbář.

Výroba hraček

Považuje za důležité, aby rodiče nepromarnili věk do tří let, kdy mohou vlastnoručně vyrobené hračky děti nejvíc ovlivnit a rozvíjet. Potom už často rodič nemůže u dítěte soupeřit svým umem s věcmi vyrobenými v továrně.

Chcete vyrobit vlastní vánoční hračku pro své dítě a nevíte, jak na to? Poslechněte si celé Houpačky ze záznamu a nechte se inspirovat!

Zdroj: rozhlas.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu