Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Za úspěchy českých výrobců stojí lidé, ale také sázka na design

Jaká je cesta k tomu, aby se kolo točilo, sklo krásně zářilo a česká výroba byla tam, kde je? Na to odpovídá multimediální projekt Čeští výrobci, který si vzal za cíl podpořit tuzemské firmy zaměřené na výrobu designových produktů, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Nezaměnitelný design, kvalita materiálu i výroby, nápaditost a hlavně nadšení a láska k řemeslu. To spojuje všechny výrobce, kteří se objeví ve dvaceti reportážních videích, které diváci najdou webových stránkách projektu cestivyrobci.cz nebo na kanálu YouTube.
Čeští výrobci na Youtube

Premiérový díl Čeští výrobci představil značku TON, českého výrobce ohýbaného nábytku. Projekt vznikl za podpory ministerstva zahraničních věcí.

„Stále víc hledáme kvalitní a designové produkty, jejich výroba však bývá veřejnosti skrytá. Utajena je většinou také složitost kreativních a výrobních procesů. Projekt Čeští výrobci poskytuje pohled do zákulisí výroby všem, kteří chtějí poznat, jak věci fungují,” vysvětluje autor projektu a zakladatel marketingové a PR agentury Idealab Radek Váňa, kde projekt vznikl.

Výchozí reklama

O značce TON

Jako první se v sérii o českých výrobcích představila značka TON z Bystřice pod Hostýnem, kde se ohýbaný nábytek vyrábí už víc než sto šedesát let. Dnes vyváží své výrobky přibližně do šedesáti zemí celého světa a zaměstnává kolem šesti set zaměstnanců.

Za patentovaným unikátním ručním ohýbání dřeva stojí Michael Thonet (1796 až 1871), rodák z německého Boppartu, který se přes Vídeň přesunul na Moravu, kde byl dostatek bukových lesů i pracovní síly.

TON

První továrna se začala stavět v roce 1856 v Koryčanech, další právě v roce 1861 v Bystřici pod Hostýnem, později ještě další v Halenkově a Vsetíně. Jen v Bystřici pracovalo asi dva tisíce lidí, kteří dokázali vyrobit kolem půl milionu židlí ročně. Thonet se tak logicky stal starostou Bystřice, poslancem Moravského zemského sněmu, získal i řadu ocenění včetně rytířského kříže řádu Františka Josefa.

V Koryčanech v roce 1859 vznikla slavná židle č. 14, které se jen do roku 2009 vyrobilo 80 milionů kusů. A dodnes je designovou ikonou, obdivovanou i současnými světovými designéry. Seděl na ní Chaplin, Picasso i američtí prezidenti.

Dnes je „vlajkovou lodí“ i židle Merano, kterou navrhl designér Alexander Gufler, v současné době art direktor společnosti TON. Postupně přibyly další modely, takže Merano dnes představuje ucelenou kolekci.

MERANO 

Setkáte se s ní v tuzemsku i ve světě, jak ve veřejných interiérech, tak v soukromých, vždyť už bylo vyrobeno víc než sto sedmdesát tisíc kusů.

Cílem značky je nejen vyrábět designové, nadčasové a kvalitní výrobky, směřuje mnohem dál: aby se židle a křesla s touto značkou dědily po celé generace. O historii a současnosti značky TON se víc dozvíte zde.

Zdroj: iDnes.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (2 celkem)

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu