Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

V Lysé nad Labem bylo vidět umění, návrhy zahrad i fortel mladých řemeslníků

Druhé postupové kolo Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO, které proběhlo v půli února v Lysé nad Labem při výstavě Stavitel, nabídlo návštěvníkům zajímavou inspiraci. Kromě klání učňů oborů zedník a truhlář se tu také konala exhibice zahradnické tvorby.

Na SUSO předvedli svůj um i truhláři
Zdroj: SUSO

Návštěvníci si mohli na vlastní oči prohlédnout modelování 3D projektů rodinných zahrad. K vidění byla i práce sochaře a designéra Jiřího Ježe, jenž se představil originálním zpracováním stavebního materiálu YTONG.

V soutěžní přehlídce stavebních řemesel ze šesti zednických týmů nejvíce zabodovali Karel Šanda a Miloš Nejedlý ze SŠ technická, Zelený pruh Praha. Mezi truhláři si postup do celostátního finále, které proběhne v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH 2012, vybojovali Ondřej Hušek a Pavel Linek ze SOŠ stavební a zahradnická Praha 9. Postup do finále si vybojovali i druzí v pořadí obou kategorií.

Výchozí reklama

Návštěvníky zaujaly návrhy zahrad i umění

Hosté akce přitom se zájmem sledovali jak práci jednotlivých soutěžních týmů, tak je zaujaly představované návrhy zahrad. "Spojení stavební soutěže s předváděním zahradní architektury jde ruku v ruce vysokým požadavkům investorů a developerů," komentovala účast na akci zahradní projektantka Bc. Veronika Petrová z VOŠ a SŠ zemědělské školy Benešov, která exhibici připravila. V případě práce Jiřího Ježe pak mnozí velcí i malí návštěvníci okouzleně pozorovali, jak se z kvádru Ytongu pomalu, ale jistě stává krásný umělecký objekt.

Kvalitní řemeslníci se neztratí

„Prostřednictvím SUSO chceme upozornit na skutečnost, že řemeslo u nás studuje čím dál méně mladých lidí,“ říká David Surmaj z organizační firmy ABF. Letos se proto mottem akce stal slogan: „Řemeslníci jsou zkrátka na roztrhání“. Skutečnost, že o kvalitní řemeslníky je velký zájem, si přitom uvědomují i mnozí studenti a právě prostřednictvím podobných soutěží upozorňují na svůj um a dovednosti. "Dnes není výjimkou, že firma si vyhlédne schopného řemeslníka právě na podobné výstavě nebo přijde s požadavkem na někoho šikovného přímo do školy. A od mistrů víme, že doporučují právě ty dobré a pro obor zapálené studenty, kteří se nebojí nových technologií a sami sledují vývoj v oboru," říká Surmaj.

I druhé postupové kolo SUSO přitom potěšilo. Zahradní stoličky, jež byly úkolem studentů oboru truhlář, budou sloužit v Dětském domově Nymburk.

Více informací naleznete na www.suso.cz.

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 16 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a. s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH.

Kontakt pro média: Lidmila Kábrtová, Omnimedia, s.r.o.
T.: +42 221 419 220 | l.kabrtova@omnimedia.cz

Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl, a.s.
Hlavní partneři: XELLA CZ, s.r.o., Schiedel, a.s., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.
Hlavní partner oboru truhlář: WÜRTH, spol. s r.o.
Partneři: STANLEYWORKS, DeWalt, DZP Praha, spol. s r.o.
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín
Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál
Mediální partneři: Český rozhlas, Stavitel, Scio – http://www.maturuj.cz/, Konstrukce, Učitelský zpravodaj, e-stav Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS
Odborná garance: Oblastní inspektorát práce

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu