Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Technologie

Dřevostroj Čkyně prezentovala technologické linky vizuálně

Do vyspělých dřevařských technologií osazuje výkonné stroje vlastní konstrukce Dřevostroj Čkyně, a.s. Rozřezávací pily, prizmovací a hranolovací agregáty s pilami, frézovacími hlavami, reduktory kořenových náběhů apod.

Sekačka pilařského odpadu
Zdroj: Dřevostroj Čkyně, a.s.

Firma Dřevostroj Čkyně je dodavatelem komplexních technologických linek pro manipulaci a třídění kulatiny, třídících stanic řeziva a technologií pro odsun odpadu.

Novinkou z produkce společnosti je například SA 10 a SA 25 - sekačky pilařského odpadu.

Ty jsou určeny k sekání dřevařských odpadů z pilařských a dřevozpracujících provozů (krajiny, odřezky, kusový odpad apod.) na kvalitní štěpku. Vyrobenou štěpku je možné dále zpracovávat v papírenském průmyslu, při výrobě dřevotřískových nebo MDF desek, lze ji použít jako palivo apod. Kvalita štěpky je závislá na mnoha faktorech, zejména na stavu nástrojů, kvalitě seřízení stroje a na kvalitě a typu zpracovávaného materiálu. 

Výchozí reklama

„Robustní provedení stroje umožňuje jeho použití v trvalém provozu, kde dokáže pracovat bez trvalé přítomnosti obsluhy pouze pod občasným dohledem. Tuhý rám je svařen z kvalitních ocelových plechů a profilů. Uvnitř rámu je v kvalitních, vysoce únosných valivých ložiscích uložen rotor – sekací buben. Pohon rotoru zajišťuje prostřednictvím klínových řemenů hlavní elektromotor,“ řekl František Čtvrtník, obchodní manažer společnosti. Dvojice horních podávacích válců je umístěna ve výkyvné skříni, která je zvedána vstupující surovinou. Její zpětný pohyb je tlumen prostřednictvím hydraulického zařízení. Dvojice dolních podávacích válců je pak umístěna pevně v rámu stroje. Hotová štěpka, která propadla třídícím sítem, je z prostoru pod sekačkou odstraňována systémy pásových nebo hrabicových dopravníků.

Návštěvníci veletrhu WOOD-TEC 2012 mohli také shlédnout při práci automatický omítací systém AOP, který je určen k automatickému podélnému omítání bočního řeziva s důrazem na vysoký výkon a výtěž a minimalizaci obslužného personálu. Přísun řeziva k zařízení probíhá prostřednictvím systému sběrných příčných řetězových dopravníků bočního řeziva a separátoru bočního řeziva.. Vkládání, nastavení, řez a odsun omítnutého prkna je automatický, obsluha vykonává dozor chodu, provádí kvalitativní třídění a vykracování. Celé zařízení je namontováno na nosné ocelové konstrukci, v prostor pod zařízením jsou instalovány dopravníky pro shromažďování a odsun odpadu. Mezi hlavní operace prováděné automatickým omítacím systémem patří zejména třídění řeziva před omítáním (vyloučení vadných kusů), odříznutí případné vady na vzdáleném konci řeziva, kapování řeziva – odříznutí vady (jazyku) na bližším konci, změření šířky řeziva, zpracování naměřených údajů – optimalizace apod. 

K výrobě prizem slouží pila hranolovací univerzální UHP 250/700. Při průchodu materiálu strojem dochází k odříznutí krajiny a maximálně jednoho kusu bočního prkna z každé strany výřezu. Pila je svou kapacitou pořezu kolem 20.000 m3 ročně určena pro malé a střední provozy. Na stroji lze kvalitně zpracovávat slabší kulatinu o maximálním průměru 25 cm (průměr opsané kružnice včetně křivosti) v délce od 2,0 do 5,0 m. Stavebnicová koncepce stroje umožňuje nabídnout zákazníkovi několik variant hnacích motorů, různá vstupní a výstupní zařízení a různé osazení pilovými kotouči.

Akciová společnost Dřevostroj Čkyně, a.s. je firmou s dlouholetou tradicí. Její historie se datuje od roku 1951, kdy došlo k začlenění provozu na opravu zemědělských strojů zestátněné firmy Bublík ve Čkyni do národního podniku Šumavské pily se sídlem v Písku a do roku 1981 měl provoz statut strojně opravárenského závodu a byl součástí Jihočeských dřevařských závodů n.p. České Budějovice. O rok později byl založen Dřevostroj Čkyně, v rámci privatizace se stal v roce 1992 akciovou společností.

Zdroj: www.wood-tec.cz
Truhlářský portál je oficiálním mediálním partnerem veletrhu WOOD-TEC. 

 

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu