Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

Mladí studenti v Ostravě předvedli, že jim jde řemeslo od ruky

První dvě vítězné dvojice, které postupují do celorepublikového finále při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH, tvoří za truhlářský obor družstvo Tomáše Bělíka a Pavla Martinka ze SPŠ stavební Valašské Meziříčí a učni Tomáš Stojan a Jaromír Hapala ze SŠ nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem.

Nového motto letošního ročníku SUSO: „Wanted“
Zdroj: SUSO

První postupové kolo 17. ročníku Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO, které proběhlo ve dnech 12. a 13. října 2012 na Výstavišti Černá louka v Ostravě, se poprvé konalo v duchu nového motta „Wanted“. Heslo, jež nás svou symbolikou a významem odkazuje na Divoký západ, potvrzuje, že šikovní řemeslníci mají hodnotu zlata. Někteří z budoucích „psanců“ zde měli šanci předvést svůj um. Soutěže se zúčastnilo 13 škol, z nichž se zapojilo 12 truhlářských družstev a 13 zednických týmů.

První dvě vítězné dvojice, které postupují do celorepublikového finále při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH, tvoří za truhlářský obor družstvo Tomáše Bělíka a Pavla Martinka ze SPŠ stavební Valašské Meziříčí a učni Tomáš Stojan a Jaromír Hapala ze SŠ nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem. Z 13 zednických oddílů si nejlépe vedli studenti Eduard Machala a Radek Krčmařík ze SOŠ, Bruntál, p. o. a Miroslav Bandura a Pavel Štix ze SŠ technické a zemědělské, Nový Jičín.

Výchozí reklama

Stanou se z dětí truhláři?

„Stalo se tradicí, že se na přípravách přehlídky podílejí děti z dětských domovů. Nyní to byl Dětský domov Havířov, kam jsme zároveň věnovali finálové výrobky soutěžících truhlářů,“ uvádí David Surmaj ze společnosti ABF, organizátora soutěže. Jak dodává, pro dva tamní chlapce toto kolo představovalo i příležitost, kdy si sami mohli pod vedením pedagoga Ing. Stanislava Cukora ze SŠ obchodu, řemesel a služeb Žamberk zkusit dřevo zpracovat. A kdoví? Třeba z nich vyrostou šikovní řemeslníci, kterých je u nás stále žalostný nedostatek.

Nová disciplína i pravidla

Studenti se svých úkolů zhostili s bravurou. Zedníci s přehledem zvládli lepení lícových cihlových pásků od společnosti Wienerberger a truhláři se sžili s přísnějšími pravidly, kdy komise nově kontroluje správné spojení čepů a dlabů. „Snad i další kola budou takto úspěšná a bezproblémová,“ říká David Surmaj.

Součástí klání byla i soutěž pro veřejnost ve šroubování se společností DeWalt. Výherci si domů odnesli hodnotné ceny ze sortimentu DeWalt.

Více informací naleznete na www.suso.cz.

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

SUSO je projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 17 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH.

Kontakt pro média: Jana Kratochvílová, Omnimedia, s.r.o.
T.: +420 221 419 220 | j.kratochvilova@omnimedia.cz

Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl a.s.
Hlavní partneři: XELLA CZ s.r.o., Schiedel, a.s., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.
Partneři: STANLEY, DeWalt, DZP Praha, spol. s r.o., www.mahagonovy-stylovy-nabytek.cz
Hlavní mediální partner:
časopis Stavebnictví
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín

Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál

Mediální partneři: Český rozhlas, TZB-info, Build Info, Stavitel, Scio – www.maturuj.cz, Konstrukce, Učitelský zpravodaj, e-stav
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS
Odborná garance: Oblastní inspektorát práce

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu