Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

Kvalitních řemeslníků je u nás stále málo

Stejně jako v uplynulých patnácti letech se i letos koná Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO. Tento nekomerční projekt umožňuje žákům stavebních oborů předvést a porovnat své odborné znalosti a praktické dovednosti. Soutěž má však ještě jeden důležitý aspekt, a to poukázat na nedostatek kvalitních řemeslníků. Jedním z cílů projektu je právě zvýšit zájem studentů o studium řemesel.

Kvalitních řemeslníků je u nás stále málo
Zdroj: SUSO

„V rámci celé České republiky se neustále potýkáme s problémem najít šikovného
a kvalitního řemeslníka. Mezi mladými lidmi zatím není jednoduché prosadit studium řemesel až na úroveň zájmu o jiné střední školy. Proto je stále těžké vyrovnat propastný rozdíl mezi počtem odcházejících starších řemeslníků a nástupem těch mladších. Projekt SUSO na tuto problematiku upozorňuje tím, že se snaží podpořit a zároveň zviditelnit mladé žáky před veřejností a i před potenciálními budoucími zaměstnavateli,“ uvádí David Surmaj ze společnosti ABF, organizátora soutěže.

Výchozí reklama

Studentů je stále málo

Letošním mottem projektu je heslo „Řemeslníci jsou zkrátka na roztrhání“. A tuto skutečnost dokládají i ne příliš optimistická čísla, tedy konkrétně počet vyučených řemeslníků za školní rok 2010/2011. V oboru truhlář to bylo například jen 1401 žáků na celou republiku a zedníků pouze 750. Co se týče jednotlivých krajů, tak kupříkladu v Karlovarském kraji opustilo učiliště jen 37 truhlářů. Nepříznivá čísla tak hovoří sama za sebe.

Řemeslné obory jsou stále prestižnější

Projekt SUSO si dává za úkol ukázat, že i řemeslné obory jsou stále žádané, prestižní a je po nich stále větší poptávka. „Je dobře, že si mladí studenti začínají lukrativnost těchto povolání stále více uvědomovat. A my jim naší soutěží dáváme prostor se realizovat,“ dodává David Surmaj.

 

Více informací naleznete na www.suso.cz.

 

 

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 16 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH.

 

 

Kontakt pro média: Jana Kratochvílová, Omnimedia, s.r.o.

T.: +42 221 419 220 | j.kratochvilova@omnimedia.cz

 

Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl, a.s.
Hlavní partneři: XELLA CZ, s.r.o., Schiedel, a.s., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.
Partneři: STANLEY WORKS, DeWalt, DZP Praha, spol. s r.o.
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín

Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál.cz

Mediální partneři: Český rozhlas, Build Info, Stavitel, Scio – www.maturuj.cz, Konstrukce, Učitelský zpravodaj, eStav.cz
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS
Odborná garance: Oblastní inspektorát práce

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu