Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Soutěže

V prvním kole soutěže SUSO v Ostravě vyhráli mladí truhláři z Bystřice pod Hostýnem

V pátek 14. října 2011 se do Ostravy sjeli nejšikovnější mladí zedníci a truhláři z Moravy, aby se zúčastnili Soutěžní přehlídky řemesel SUSO.

Vítězná družstva prvního kola soutěže SUSO v Ostravě
Zdroj: SUSO - Soutěžní přehlídka řemesel

Nový ročník odstartoval právě ostravským kolem, do kterého se přihlásilo 44 studentů ze 14  moravských škol  a ve výčtu nechyběla ani polská střední škola. V kategorii truhlář přesvědčili porotu svými nejlepšími výkony studenti ze SŠ nábytkářské a obchodní z Bystřice pod Hostýnem, za nimi se umístili mladí řemeslníci ze Středního odborného učiliště stavebního v Opavě a o třetí místo se dělí současně SPŠ stavební Valašské Meziříčí a SOŠ technická Uherské Hradiště.
Záštitu nad ostravským nominačním kolem převzal hejtman Moravskoslezského kraje Ing. Jaroslav Palas a na  přípravách akce se podílel Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Z Ostravy se soutěž SUSO přesune do regionu středních Čech a Prahy, středočeští řemeslníci si budou moci poměřit svou zručnost v polovině února příštího roku. Finále proběhne v září 2012 na veletrhu FOR ARCH.

Výchozí reklama

Ostravské výstaviště Černá louka patřilo ve dnech 14. až 15. října začínajícím řemeslníkům. Výstavní prostory se proměnily v improvizované pracovní dílny, kde pod rukama studentů oborů zedník a truhlář vznikaly např. komíny, zděné ploty či dřevěné zahradní podnožky. S novým ročníkem čekaly na soutěžící i nová zadání zednických disciplín s materiály LB CEMIX, Wienerberger a KB-Blok. „Úspěch polských soutěžících pouze potvrzuje náš záměr, aby Soutěžní přehlídka SUSO měla skutečně mezinárodní rozměr. Pokud se do soutěžního klání zapojí také učňovské obory ze  Slovenské republiky, může se stát, že ve finálovém kole přivítáme dokonce dva zahraniční soutěžní týmy,“ hodnotí výsledky nominačního kola SUSO její manažer David Surmaj. Odměněni nebyli jen soutěžící, ale organizátoři pamatovali také na pedagogy, kteří budoucí řemeslníky připravují na soutěž a hlavně na jejich budoucí povolání.

Přehled nejúspěšnějších škol regionálního kola soutěže SUSO v Ostravě - kategorie truhlář:

  1. Mrožek Adam, Vašík Jan (SŠ nábytkářská a obchodní Bystřice pod Hostýnem)
  2. Adam Duda, Matouš Harazim (Střední odborné učiliště stavební Opava, p. o.)
  3. Tomáš Bártek, Vladimír Martinát (SPŠ stavební Valašské Meziříčí) 
    Lukáš Červenka, Lukáš Hladký (SOŠ technická Uherské Hradiště)

Hrozí nedostatek řemeslníků v Moravskoslezském kraji

Kromě jedinečné příležitosti prezentovat se před veřejností má projekt SUSO ještě jeden přínos. Snaží se přilákat mladé ke studiu řemesel a ukázat jim, že  tyto dosud opomíjené rukodělné obory jsou prestižní, zajímavé  a  s ohledem na stoupající  poptávku na  eském trhu také lukrativní. SUSO současně upozorňuje veřejnost na neutěšenou situaci, kdy každoročně úspěšně opouští učiliště a střední školy méně a méně mladých řemeslníků. Například ve školním roce 2009-2010 se v Moravskoslezském kraji vyučilo v porovnání s předchozím rokem o 20 % méně truhlářů, o třetinu klesl počet montérů suchých staveb a  zcela  zde chybí noví čalouníci. Negativní trend lze vysledovat také u učebních oborů klempíř a pokrývač. Podobná situace je i v ostatních regionech ČR, v meziročním srovnání např. v Karlovarském kraji úspěšně ukončilo studium čtyřikrát méně truhlářů, pražské a středočeské školy vystudovalo o třetinu méně zedníků a na Liberecku jsou v některých manuálních profesích dokonce nulové počty absolventů.
 
Více informací: www.suso.cz
O Soutěžní přehlídce řemesel SUSO
SUSO je nekomerční projekt, který již šestnáctým rokem nabízí žákům stavebních oborů porovnat si své odborné znalosti a praktické dovednosti. Ve spolupráci s partnery organizuje  ABF, a.s. soutěž SUSO již od roku 1996. Akce se koná v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů.
Soutěží se za 15  let zúčastnilo téměř 4 000 žáků z českých, slovenských, německých, maďarských a polských škol.
 
Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl, a.s. 
Hlavní partneři: XELLA CZ, s.r.o., Schiedel, a.s., LB Cemix, s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o.
Hlavní partner oboru truhlář: Würth spol. s r.o.
Partneři: STANLEY, DeWalt, D.Z.P. Praha, spol. s r.o.
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín
Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál - www.truhlarskyportal.cz
Mediální partneři: Scio – www.maturuj.cz, Český rozhlas, Stavitel, Konstrukce, Deník, Učitelské
noviny, e-Stav.
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS
 
Kontakt pro média: Aleš Povr, ales@4info.cz, gsm: 608 272 217

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Štítky

SUSO Soutěže


Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu