Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Technologie

8. díl - Výroba svlaku pomocí ručních hoblíků

V tomto návodu si ukážeme, jak se pomocí ručního nářadí (hoblíků, pilky svlakovky, ruční pily a dláta) vyrobí svlak. Tento svlak je součástí dvířek misníku a jeho smyslem je zabránit zkroucení materiálu dvířek a udržet je rovná.

1. Začneme vytvořením svlakového lože na zadní straně dvířek. Svlaky budou dva, horní a dolní. Oba se vyrábí stejně. Pomocí pravoúhlého pravítka si vyměříme místo budoucího svlakového lože a narýsujeme dvě rovnoběžky vzdálené od sebe jeho šířku. Mezi přímky pak přiložíme připravenou lať. Ta je na jedné straně o několik mm širší, touto širší stranou ji přiložíme na stranu dvířek, kde budou závěsy. Na druhém konci lať vycentrujeme na střed obou rovnoběžek. Boční okraje latě jsou zkosené ve stejném úhlu jako drážka na svlakovníku, který budeme používat. Lať se přitluče hřebíky.

  • viz obr 1.1 - 1.3

2. Podél latě z obou stran uděláme dva zářezy. Jejich hloubka je daná výškou pilky (řežeme, dokud pilka nesedne dřevěnou částí na lať), a zároveň odpovídá rozměru drážky na svlakovníku. Oba zářezy se směrem dozadu k sobě mírně přibližují podle zúžení latě.

  • viz obr 2.1 - 2.3
Výchozí reklama

3. Materiál mezi rářezy odsekáme dlátem a dno drážky začistíme kocourem. Místa, kam se kocour nedostane, dočistíme ještě dlátem. Tím je příprava svlakového lože ukončena a budeme pokračovat výrobou samotného svlaku.

  • viz obr 3.1 - 3.6

4. Nyní si připravíme hranol, ze kterého vyrobíme samotný svlak. Je o něco delší, než budoucí svlak, od předu do zadu se zužuje stejně jako lišta použitá k zářezům svlakového lože. Je nutné dbát na směr růstu letokruhů, viz nákres. Pomocí hoblíku svlakovníku z obou bočních stran vyhoblujeme drážky. Ubíráme materiál tak dlouho, dokud se svlak nedá částečně zasunout do lože (zhruba do jedné třetiny).

  • viz obr 4.1 - 4.6

5. Na horní straně svlaku vyhoblujeme ozdobný profil (zde je použit karnýsek).

  • viz obr 5.1 - 5.3

6. Provedeme zakrácení svlaku na potřebnou délku. Začneme částí na straně dále od závěsů. Přiložíme svlak k loži a tužkou naznačíme konec lože na svlak, o kousek dál nakreslíme druhou čáru (zde označená křížkem), která vyznačí místo, kde bude svak končit. Podle ní svlak uřízneme.

  • viz obr 6.1 a 6.2

7. Podle druhé čáry uděláme zářez hluboký jako výška drážky od svlakovníku a z boku zbytek odřízneme podle fotky. Tím vznikne přesah.

  • viz obr 7.1 - 7.3

8. Vytvoříme ozdobné zakončení. Z horní části konce šikmo zahoblujeme a řezné plochy začistíme hoblíkem.

  • viz obr 8.1 - 8.3

9. Odměříme si druhý konec svlaku a zařízneme jej mírně šikmo, aby nepřekážel při zavírání dvířek.

  • viz obr 9.1 a 9.2

10. Nyní je svlak hotový. Zasuneme ho do lože, kam až to jde, zbytek zatlučeme paličkou.

Článek vznikl ve spolupráci s manželi Kodýdkovými.

V následujícím 9. dílu Truhlaření postaru Vám představíme postup jak vyrobit profilované lišty pomocí skládání profilů různých hoblíků.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu