Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

Proběhla premiéra studentské přehlídky řemesel Skills Slovakia a SUSO

Zlepšit se ve svém oboru, poznat práci s moderními technologiemi ve stavebnictví a změřit své síly, tato lákavá nabídka přitáhla téměř dvacet budoucích truhlářů a zedníků ze Slovenska na Skills Slovakia a Soutěžní přehlídku stavebních řemesel SUSO. Jednalo se o první ročník jedinečného česko-slovenského projektu zaměřeného na podporu řemesel.

Logo SUSO

Akce proběhla ve dnech 18. a 19. 4. 2013 na Výstavišti Agrokomplex Nitra v rámci výstav JobExpo, Gardenia a DomExpo 2013.
Týmy mladých zedníků a truhlářů ze 7 odborných škol z celé Slovenské republiky se zúčastnily premiérové akce Skills Slovakia a Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Během dvou dnů se učni pod vedením profesionálů seznamovali s moderními technologiemi, trendy v oblasti stavebních materiálů i novinkami v nabídce nářadí a strojů. Ti nejlepší získali kromě praktických dárků od partnerů akce i diplom Skills Slovakia a dostali šanci zúčastnit se mezinárodní soutěže EuroSkills. Nejlepší týmy truhlářů a zedníků postupují do finále soutěže SUSO, jež proběhne ve dnech 17. – 20. září. 2013 v rámci 24. mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH v Praze.

Výchozí reklama

Truhláře na místě čekalo kromě jiných disciplín zhotovení dřevěné židličky. Zvítězili studenti Róbert Hudák a Martin Smoleňák ze SOS sv. Klementa Hofbauer v Podolínci. Za nimi skončil tým ze Stredné odborné školy z Považské Bystrice a SOŠ obchodu a služeb z Trnavy.
V kategorii zedníků se nejlépe dařilo Milanu Adamčíkovi a Milanu Staňovi ze SOŠ Povážská Bystrica.
Obě školy vítězných družstev jsou také premiérovými držiteli ocenění Skills Slovakia a Hvězdy postupového kola na Slovensku.
Za společným projektem Skills Slovakia a SUSO na Slovensku stojí ŠIOV (Štátný inštitút odborového vzdělávania) společně se společností ABF, a.s. Oba subjekty se vzájemnou spoluprací snaží o podporu a výchovu studentů řemeslných oborů. „Spojuje nás stejný cíl, a to zvýšení prestiže řemeslných profesí u mladých lidí a jejich zájem o studium těchto oborů,“ říká Ing. Vlasta Púchovská, vedoucí odboru tvořivosti mládeže ŠIOV. Její slova doplňuje manažer SUSO David Surmaj: „Věřím, že úspěch a kladná odezva účastníků prvního ročníku podpoří zájem i dalších slovenských škol a v příštím ročníku se můžeme těšit na rostoucí účast tak, jak je tomu v České republice.“

Výsledky soutěže - obor truhlář:

1. Róbert Hudák, Martin Smoleňák (SOS sv. Klementa Hofbauera, Podolínec)
2. Patrik Pšúrik, Michal Milo (Stredná odborná škola, Považská Bystrica)
3. Peter Chynoradský, Marek Cvečka (SOŠ obchodu a služieb, Trnava)

Přehled všech zúčastněných škol:
- SOŠ sv. Jozefa Robotníka, Žilina
- SOŠ obchodu a služieb, Trnava
- SOŠ, Považská Bystrica
- SOŠ obchodu a služieb - Kereskedelmi és Szolgáltató Szakközépiskola, Komárno
- SOŠ Jarmočná 108, Stará Ľubovňa,
- SOS sv. Klementa Hofbauera, Podolínec
- SOŠ drevárska, Topolčany

Postupová kola soutěže SUSO již letos proběhla v ČR v Lysé nad Labem (15. – 16. února 2013) a v Hradci Králové (22. – 23. března 2013). Po slovenském kole se přesune zpět do ČR do Českých Budějovic (17. – 18. května 2013). Závěrečné finále 17. ročníku bude ve dnech 17. až 20. září 2013 při stavebním veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

Stavební veletrh FOR ARCH, který se vloni s návštěvností téměř 70 000 lidí podruhé stal nejnavštěvovanější akcí svého druhu v ČR, letos vstoupí již do svého 24. ročníku. Každoročně přináší prezentace novinek z mnoha oborů spojených se stavebnictvím, své zastoupení na veletrhu mají přední výrobci, dodavatelé, řemeslníci, ale také investoři, developeři a zástupci dalších oborů souvisejících se stavebnictvím. FOR ARCH - stavební veletrh s nejdelší tradicí v ČR představuje pro české i zahraniční vystavovatele výbornou příležitost pro prezentaci svých služeb a výrobků v mezinárodní konkurenci. Akce již dávno necílí pouze na odborníky, zajímavé informace a tipy zde najdou také zástupci veřejnosti, kteří se chystají například na stavbu či rekonstrukci domu. Na výstavní ploše větší než 18 tisíc m2 nabízí FOR ARCH a souběžné stavební veletrhy kromě výstavních expozic také bohatý doprovodný program plný přednášek, workshopů, konferencí a soutěží.
Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO je nekomerční projekt, který již sedmnáctým rokem nabízí žákům stavebních oborů porovnat si své odborné znalosti a praktické dovednosti. Soutěž pořádá již od roku 1996 veletržní společnost ABF, a. s., která dlouhodobě organizuje veletrhy a akce zaměřené na obor stavebnictví. Za 16 let trvání projektu se ho zúčastnilo více než 4 000 žáků z českých, slovenských, německých, maďarských a polských škol. Každoročně se přihlásí průměrně 230 soutěžících ze 72 škol. Letos poprvé proběhne postupové kolo také na Slovensku.

Spoluorganizátor: Štátný inštitút odborového vzdělávania
Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl, a.s.
Hlavní partneři: Schiedel, s.r.o., XELLA CZ, s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.,
Partneři: Mafell, STANLEY, DeWalt, DZP Praha
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví, portál TZB-info
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín

Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál

Mediální partneři: Český rozhlas, Deník, Stavitel, Build Info, www.scio.cz/klika, Konstrukce, Učitelský zpravodaj, e-stav
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS, AČN
Odborná garance: Inšpektorát práce Nitra
Více informací: www.suso.cz, www.siov.sk/skills-slovakia
Kontakt pro media: Aleš Povr, tel.: 608 272 217, e-mail: ales@4info.cz 

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu