Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

O finalistech je rozhodnuto - V Českých Budějovicích skončilo poslední postupové kolo SUSO

V pátek 17. a v sobotu 18. května proběhlo v Českých Budějovicích poslední letošní postupové kolo soutěže SUSO. Mezi truhláři zvítězilo družstvo Integrované střední školy z Rakovníka.

SUSO - Soutěžní přehlídka stavebních řemesel

V pátek 17. a v sobotu 18. května proběhlo v Českých Budějovicích poslední letošní postupové kolo soutěže  SUSO. Dvoudenní akce přilákala 32 budoucích truhlářů a zedníků  ze  12 škol z Jihočeského, Plzeňského, Jihomoravského kraje a Vysočiny. Nejlepšími v kategorii zedníků byli studenti Střední školy Vimperk, mezi truhláři zvítězilo družstvo integrované střední školy z Rakovníka. Záštitu nad postupovým kolem SUSO v Českých Budějovicích převzal člen Rady Jihočeského kraje JUDr. Tomeš Vytiska.

Výchozí reklama

Od pátku do soboty patřilo českobudějovické výstaviště veletrhu Hobby a v rámci doprovodného programu také Soutěžní přehlídce stavebních řemesel SUSO. Jednalo se o letošní poslední postupové kolo, ve kterém předvedlo více než třicet mladých řemeslníků svou zručnost v soutěžních disciplínách i teoretickém testu. „Poslední postupové kolo hodnotíme jako jedno z nejpovedenějších z celého 17. ročníku. Soutěžící prokázali, že jsou zdatní druháci. Výsledky zedníků i truhlářů byly na velmi dobré úrovni. Celé akci přálo pěkné počasí a mladé soutěžící řemeslníky na místě hojně podpořila široká veřejnost,“
hodnotí soutěž David Surmaj, manažer soutěže SUSO. Projekt SUSO se již 17. rokem snaží upozornit na nedostatek mladých řemeslníků a přilákat na odborné školy a učiliště více studentů. Přínos akce i pro samotné žáky pozitivně hodnotí také pedagogové odborných škol. „Na soutěž SUSO jezdíme pravidelně už několik let. Účast si ti nejlepší studenti vybojují ve školním kole. SUSO je pro ně zkušenost a zpestření,“ říká Ondřej Cyprián, který vyučuje na Středním odborném učilišti Hluboš. Akce navíc nabídla vizuálně atraktivní exhibice budoucích zahradních architektů z Vyšší odborné školy a Střední zemědělské školy v Benešově a čalouníků ze Středního odborného učiliště v Lišově. 

Mezi truhláři zabodovali studenti Integrované střední školy Rakovník

V kategorii truhlářů zvítězila dvojice Pavel Šerák a Lukáš Černý z Integrované střední školy v Rakovníku. Lukáš Černý na dotaz, proč se do soutěže přihlásil, odpověděl: „Chtěl jsem něco vyhrát. Zajímalo mě ale také srovnání s ostatními školami.“ Druhé místo vybojoval Štěpán Krňa spolu s Vladimírem Vávrou ze Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště v Pelhřimově. Za nimi se umístila dvojice Jan Kubát a Martin Kubricht ze Středního
odborného učiliště Hluboš
. Jedním ze soutěžních úkolů bylo zhotovit dětskou židličku, všechny
výrobky po zhodnocení porotou věnovali organizátoři Dětskému domovu v Horní Plané.
 
Nejlepší účastníci postoupí do zářijového finále na stavebním veletrhu FOR ARCH 2013. I těm méně úspěšným soutěž nabízí možnost seznámit se s nejmodernějšími stavebními materiály, nářadím a postupy. Vždyť jejich možnými budoucími obchodními partnery mohou být někteří z partnerů soutěže SUSO, jako např. Wienerberger cihlářský průmysl a.s., XELLA CZ s.r.o., Schiedel, s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o., Mafell, STANLEY, DeWalt a DZP Praha, spol. s r.o.

Výsledky soutěže - truhláři:
1. Pavel Šerák, Lukáš Černý (Integrovaná střední škola Rakovník)
2. Štěpán Krňa, Vladimír Vávra (Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Pelhřimov)
3. Jan Kubát, Martin Kubricht (Střední odborné učiliště Hluboš) 
 
Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl, a.s.
Hlavní partneři: Schiedel, s.r.o., XELLA CZ, s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.,
Partneři: Mafell, STANLEY, DeWalt, DZP Praha
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví, portál TZB-Info
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín
Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál
Mediální partneři: Český rozhlas, Deník, Stavitel, Build Info, www.scio.cz/klika, Konstrukce, Učitelský
zpravodaj, e-stav
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS, AČN
Odborná garance: Oblastní inspektorát práce 
 
Přehled letošních soutěžních kol:
• Lysá nad Labem (15. – 16. 2. 2013)
• Hradec Králové (22. – 23. 3. 2013)
• Nitra, Slovenská republika (18. – 19. 4. 2013)
• České Budějovice (17. – 18. 5. 2013)
• PVA EXPO PRAHA (17. až 20. 9. 2013) - závěrečné finále 17. ročníku 
 
O Soutěžní přehlídce stavebních řemesel SUSO
SUSO je nekomerční projekt, který již sedmnáctým rokem nabízí žákům stavebních oborů porovnat si své odborné znalosti a praktické dovednosti. Soutěž pořádá již od roku 1996 veletržní společnost ABF, a. s., která dlouhodobě organizuje veletrhy a akce zaměřené na obor stavebnictví. Za 16 let trvání projektu se ho zúčastnilo více než 4 000 žáků z českých, slovenských, německých, maďarských a polských škol. Každoročně se přihlásí průměrně 230 soutěžících ze 72 škol. Letos v rámci SUSO poprvé proběhlo postupové kolo i na Slovensku.

Stavební veletrh FOR ARCH, který se vloni s návštěvností téměř 70 000 lidí podruhé stal nejnavštěvovanější akcí svého druhu v ČR, letos vstoupí již do svého 24. ročníku. Každoročně přináší prezentace novinek z mnoha oborů spojených se stavebnictvím, své zastoupení na veletrhu mají přední výrobci, dodavatelé, řemeslníci, ale také investoři, developeři a zástupci dalších oborů souvisejících se stavebnictvím. FOR ARCH - stavební veletrh s nejdelší tradicí v ČR představuje pro české i zahraniční vystavovatele výbornou příležitost pro prezentaci svých služeb a výrobků v mezinárodní konkurenci. Akce již dávno necílí pouze na odborníky, zajímavé informace a tipy zde najdou také zástupci veřejnosti, kteří se chystají například na stavbu či rekonstrukci domu. Na výstavní ploše větší než 18 tisíc m2 nabízí FOR ARCH a souběžné stavební veletrhy kromě výstavních expozic také bohatý doprovodný program plný přednášek, workshopů, konferencí a soutěží.

Více informací: www.suso.cz 
 
Kontakt pro media: Aleš Povr, tel.: 608 272 217, e-mail: ales@4info.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu