Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy

Designéři stvořili houpací kozu či oblázkové vázičky

Královské Poříčí - Už jste někdy viděli houpací kozu, dřevěný tabulet nebo keramickou vázičku, která vypadá jako oblázek?

Designér Jaroslav Juřica představuje "houpací kozu"
Zdroj: Zapad.cz

Pokud ne, tak se vypravte na statek Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku, kde odborníci na design vytvořili originální prototypy propojující tradiční řemesla s moderními styly. Neotřelé nápady na oživení řemeslných výrobků vznikly v rámci dvouměsíčního workshopu, během kterého se na statku vystřídalo několik renomovaných českých designérů. Jejich konkrétní návrhy následně dostala k posouzení odborná porota a vybrala tři nejzdařilejší projekty.

Výchozí reklama

Veřejnost si je mohla poprvé prohlédnout při slavnostní vernisáži výstavy v rámci Veletrhu tradičních řemesel, který se na Bernardu konal uplynulý víkend. „Záměrem workshopu bylo oživit stará řemesla, dát jim nový směr a přenést je do moderní doby. Designéři nám trochu otevřeli oči a již dnes víme, že některé návrhy budeme chtít v našich dílnách realizovat,“ prohlásil v úvodu vernisáže jednatel statku Bernard Miroslav Makovička. Porota vybrala tři designéry, kteří přišli s nejlepšími návrhy. Svými prototypy jednoznačně zaujal brněnský designér Jaroslav Juřica. Ten navrhl originální dřevenou houpací kozu pro děti. „Známý je houpací koník nebo kohout, tak proč by nemohla být i houpací koza? Především mi šlo o vtip a nadsázku. Kozu na řezání dřeva jsem přetvořil na houpací kozu. Její výhodou je, že se dá jednoduše složit a vzít do ruky,“ popsal svůj výrobek Juřica.

Dalším jeho dílem je krmítko s dřevěnou stříškou a keramickým podstavcem ve tvaru talíře. „Myšlenka je taková, že nejen lidé, ale i ptáčkové mohou jíst normálně z talíře,“ pousmál se designér. Zajímavým experimentem jsou také malé dřevěné káči ve tvaru kostek. „Když si návštěvník truhlářské dílny bude chtít zhotovit nějaký suvenýr, může si vybrat motiv káči. Výroba je jednoduchá a ani nezabere moc času,“ doplnil Juřica.

Porota ocenila také čisté tvary a pěknou strukturu keramických vázičky připomínající oblázky. Tento dárkový předmět navrhnul akademický sochař Pavel Jarkovský z Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně.
„Při vytváření produktu jsem se inspiroval oblázky, kterými se ve fabrikách melou glazury,“ prozradil Jarkovský.

Třetím oceněným je designér ze statku Bernard Jakub Potěšil. Jeho návrhem je takzvaný tabulet  – dřevěná tabulka s houbičkou a křídou. „Vycházel jsem z moderních tabletů a tabulek, na které dříve psávaly děti ve škole,“ vysvětlil svůj nápad Potěšil. Z jeho dílny pocházejí také veselé plátěné Ksichtašky nebo magnetická sada na ledničku s očima a jazykem.
Jakub Potěšil a jeho Ksichtaška
 
Autor: Milan Hloušek, regionální žurnalista
Zdroj: zapad.cz
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu