Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

Skills Slovakia a Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO podruhé v Nitře

Sejdou se stejně šikovní řemeslníci na Skills Slovakia jako loni. Budou ti nejlepší horkými favority na celkové vítězství v soutěži SUSO při veletrhu FOR ARCH 2014? Přesvědčí veřejnost o svých kvalitách? Na trhu práce je nedostatek řemeslníků a mladých učňů nepřibývá. Zvýšit zájem mladých lidí o klasické řemeslné profese ve stavebnictví je cílem Skills Slovakia a Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO.

SUSO - sutěžící student oboru truhlář při výrobě židličky

Druhý ročník česko-slovenského projektu proběhne 29. a 30. 4. 2014 na Výstavišti Agrokomplex Nitra a zúčastní se jí budoucí truhláři a zedníci z celého Slovenska. Studenti se v rámci soutěže seznámí s nejmodernějšími technologiemi svých oborů.

Skills Slovakia a Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO proběhne ve dnech 29. až 30. dubna na Výstavišti Agrokomplex v Nitře v rámci výstav Mladý tvorca a JobExpo. Sejde se zde 36 učňů z 15 škol z celého Slovenska. Za projektem Skills Slovakia a SUSO stojí ŠIOV (Štátný inštitút odborového vzdělávania) společně se společností ABF, a.s. Oba subjekty se vzájemnou spoluprací snaží o podporu a výchovu studentů řemeslných oborů. „Počet zájemců o řemeslo neustále klesá, což cítíme jak na Slovensku, tak v České republice. Rozvíjející se spolupráce představí projekt Skills Slovakia oproti loňsku silnější. Cílem je, aby tento projekt byl motivací pro nové a nové řemeslníky. Věřím, že Skills Slovakia v budoucnu bude pro odborné školy a jejich studenty prestižní událostí,“ říká Ing. Vlasta Púchovská, zástupkyně ŠIOV.

Výchozí reklama

Naučit se pracovat s novými materiály a nářadím

„Studenti dostanou jedinečnou příležitost vyzkoušet si technologie, které je potkají až v praxi. Čeho si letos opravdu cením je velký nárůst přihlášených družstev i škol. Bude to velká přehlídka řemesla“ vyzdvihuje manažer SUSO David Surmaj.

Zedníci budou pod vedením profesionálů zdít fragment z moderních zdících materiálů Porotherm, Ytong a KB-Blok. Zároveň zde předvedou praktickou ukázku stavby komínového systému značky Schiedel, lepení lícových pásků od společnosti Wienerberger a nanášení strukturálních omítek LB Cemix.

Truhláře čeká práce s klasickým nářadím, zkusí si však i řezání kotoučovou a přímočarou pilou značky MAFELL. Prověří své dovednosti jak obsluhovat širokopásovou brusku Houfek. Pracovat budou na stolech Ramia, využijí vrtačky DeWalt, oblečení Carhartt a desky Dyas. Jejich zručnost prověří soutěžní disciplíny, ve kterých budou v časovém limitu vyrábět venkovní truhlík a zouvák. 

Finále SUSO i účast v mezinárodních soutěžích

Nejlepší týmy postoupí do finále soutěže SUSO, jež proběhne ve dnech 16. – 19. 9. 2014 v rámci 25. jubilejního mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH v Praze. Současně obdrží diplom Skills Slovakia a získají tak předběžné nominace na mezinárodní soutěž EuroSkills. Ti nejzručnější získají certifikát potvrzující zvládnutí práce s moderními stavebními technologiemi od partnerů akce.
Skills Slovakia a SUSO může být pro mladé studenty příležitostí k seznámení se s partnery soutěže a jejich produkty, např. Wienerberger cihlářský průmysl, a.s., XELLA CZ, s.r.o., Schiedel, s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o., Houfek, Mafell, DeWalt, Carhartt, Ramia a Dyas.

Přehled přihlášených škol v kategorii TRUHLÁŘ a ZEDNÍK:
- SOŠ sv. Jozefa Robotníka, Žilina
- SOŠ obchodu a služieb, Trnava
- SOŠ, Považská Bystrica
- SOŠ obchodu a služieb - Kereskedelmi és Szolgáltató Szakközépiskola, Komárno
- SOŠ Jarmočná 108, Stará Ľubovňa, 
- SOS sv. Klementa Hofbauera, Podolínec
- SOŠ drevárska, Topolčany
- SOŠ drevárska, Zvolen
- SOŠ Nábrežie mládeže 1, Nitra
- SOŠ polytechnická, Humenné
- SŠ, Bardejov
- SOŠ technická, Prešov
- SOŠ stavebná Emila Belluša, Trenčín
- SOŠ, Levice
- SOŠ polytechnická, Ul. SNP, Zlaté Moravce

Postupová kola soutěže SUSO již letos proběhla v ČR v Lysé nad Labem (2/2014), v Ostravě (2/2014) a v Hradci Králové (3/2014). Po slovenském kole se SUSO přesune zpět do ČR, České Budějovice (5/ 2014). Závěrečné finále 18. ročníku bude ve dnech 16. až 19. září 2014 při stavebním veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO je nekomerční projekt, který již osmnáctým rokem nabízí žákům stavebních oborů porovnat si své odborné znalosti a praktické dovednosti. Soutěž pořádá již od roku 1996 veletržní společnost ABF, a. s., která dlouhodobě organizuje veletrhy a akce zaměřené na obor stavebnictví. Za 18 let trvání projektu se ho zúčastnilo téměř 4 500 žáků z českých, slovenských, německých, maďarských a polských škol. Každoročně se přihlásí průměrně 230 soutěžících ze 72 škol. Letos proběhne už podruhé postupové kolo také na Slovensku SKILLS SLOVAKIA.

Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl, a.s.
Hlavní partneři: Schiedel, s.r.o., XELLA CZ, s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.,

Hlavní partner oboru truhlář: Houfek, a.s.

Partner slovenského kola: ŠIOV
Partneři: Mafell, Ramia, DeWalt, Carhartt, Dyas

Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví, portál TZB-info
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín
Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál
Mediální partneři: České stavby, Český rozhlas, Build Info, Stavebni.net, Stavitel, Konstrukce, Učitelské noviny

Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS, AČN
Odborná garance: Inšpektorát práce Nitra

Více informací: www.suso.cz, www.siov.sk/skills-slovakia

Kontakt pro media: David Surmaj, e-mail: surmaj@abf.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu