Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

SUSO: Nejlepší truhláři jsou z Bystřice pod Hostýnem

Mezinárodní Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO zná své vítěze. Nejlepšími truhláři se stali studenti ze SŠ nábytkářské a obchodní z Bystřice pod Hostýnem - Jaromír Hapala, Tomáš Stojan.

SUSO

Finále soutěže SUSO proběhlo v rámci mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH v Praze. Zúčastnilo se ho 46 studentů oborů zedník, truhlář a kameník a kamenosochař z více než 20 českých a slovenských škol. Studenti vyměnili školní lavice za truhlářské hoblice, oblékli montérky a během čtyř dnů plnili před porotou i veřejností soutěžní zadání. Nejlepšími truhláři se stali studenti ze SŠ nábytkářské a obchodní z Bystřice pod Hostýnem, mezi zedníky zvítězila dvojice slovenských studentů Stredné odborné školy z Považské Bystrice. Na finále se také představili budoucí kameníci a kamenosochaři z jediných dvou škol v ČR, které toto řemeslo vyučují.

Výchozí reklama

Od úterý 17. září do pátku 20. září patřila jedna z výstavních hal výstaviště PVA EXPO PRAHA v Letňanech řemeslům. Na finále soutěže SUSO se sem sjelo více než 40 nejlepších budoucích zedníků, truhlářů a dalších téměř 30 studentů dalších stavebních profesí. „Chtěli jsme návštěvníkům nabídnout možnost sledovat šikovné mladé řemeslníky při práci a také tím upozornit na tato opomíjená rukodělná zaměstnání,“ vysvětluje poslání soutěže David Surmaj, manažer SUSO.


Kdo to umí s dlátem nebo zednickou lžící?

Truhláři měli za úkol vyrobit dřevěné zouváky a ozdobné květináče. Pracovat přitom mohli jak s tradičním truhlářským nářadím, tak si vyzkoušet řezání kotoučovou a přímočarou pilou od značky MAFELL nebo práci na moderní truhlářské hoblici Ramia.
Zedníci museli před porotou zvládnout bezchybně postavit zídku a překlad z moderních zdících materiálů Porotherm a Ytong a dále zhotovit skelet plotu z materiálu KB-Blok. Jejich zručnost prověřilo také vyzdění komínu Schiedel, lepení lícových pásek Terca a nanášení šlechtěných omítek LB Cemix.

Kromě zedníků a truhlářů soutěžili také kameníci a kamenosochaři. Návštěvníci s velkým zájmem sledovali, jak mladí kameníci opracovávají pískovcový kvádr do podoby hlemýždě. Zájemci mohli dále obdivovat zručnost mladých podlahářů a parketářů, kteří předvedli pokládku parket, korkové podlahy, linolea nebo kobercové mozaiky. Svou práci zde představili také zástupci dalších stavebních profesí jako tesaři, pokrývači, klempíři a montéři suché výstavby. O zpestření se postarali mladí
designéři užitého umění, kteří na místě proměňovali instalatérské trubky v netradiční předměty denní potřeby.

Česko-slovenské finále

Letošní finále přivítalo mezi soutěžícími také slovenské účastníky, kterým se podařilo mezi zedníky získat nejvyšší ocenění. Nejlépe se dařilo týmu slovenských studentů Staňo M. Rastislavovi a Milanu Adamčíkovi (Stredná odborná škola z Považské Bystrice), za nimi skončila dvojice Pavel Štix a Radek Mikunda (SŠ technická a zemědělská, Nový Jičín) a třetí příčku brali Tomáš Jachan a František Fiala (ISŠ Moravská Třebová).

Titul nejlepších truhlářů patří Jaromíru Hapalovi a Tomáši Stojanovi (SŠ nábytkářská a obchodní Bystřice pod Hostýnem), z druhého místa se radovala dvojice Tomáš Bělík a Pavel Martinka (SPŠ stavební Valašské Meziříčí) a třetí se umístili studenti Róbert Hudák a Martin Smoleňák (SOŠ sv. Klementa Hofbauera Podolínec). 
 
Příští 18. ročník Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO bude zahájen 14. 2. 2014 v Lysé nad Labem. 

Přehled výsledků finále SUSO:

Truhlář:
 
1. Jaromír Hapala, Tomáš Stojan (SŠ nábytkářská a obchodní Bystřice pod Hostýnem)
2. Tomáš Bělík, Pavel Martinka (SPŠ stavební Valašské Meziříčí) 
3. Róbert Hudák, Martin Smoleňák (SOŠ sv. Klementa Hofbauera Podolínec)

Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl, a.s.
Hlavní partneři: Schiedel, s.r.o., XELLA CZ s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.,
Partneři: Mafell, Ramia tools s.r.o., STANLEY, DeWalt, DZP Praha
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví, TZB Info
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín
Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál
Mediální partneři: Český rozhlas, Stavitel, Scio – www.maturuj.cz, Konstrukce, Učitelský zpravodaj, e-stav
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS, AČN
Odborná garance: Oblastní inspektorát práce

O Soutěžní přehlídce stavebních řemesel SUSO
SUSO již sedmnáctým rokem nabízí žákům stavebních oborů porovnat si své odborné znalosti a praktické dovednosti. Soutěž pořádá již od roku 1996 veletržní společnost ABF, a. s., která dlouhodobě organizuje veletrhy a akce zaměřené na obor stavebnictví. Za 17 let trvání projektu se ho zúčastnilo více než 4 000 žáků z českých, slovenských, německých, maďarských a polských škol. Každoročně se přihlásí průměrně 230 soutěžících ze 72 škol. Letos v rámci SUSO poprvé proběhlo postupové kolo i na Slovensku.

Stavební veletrh FOR ARCH, který se vloni s návštěvností téměř 70 000 lidí podruhé stal nejnavštěvovanější akcí svého druhu v ČR, letos vstoupil již do svého 24. ročníku. Každoročně přináší prezentace novinek z mnoha oborů spojených se stavebnictvím, své zastoupení na veletrhu mají přední výrobci, dodavatelé, řemeslníci, ale také investoři, developeři a zástupci dalších oborů souvisejících se stavebnictvím. FOR ARCH - stavební veletrh s nejdelší tradicí v ČR představuje pro české i zahraniční vystavovatele výbornou příležitost pro prezentaci svých služeb a výrobků v mezinárodní konkurenci. Akce již dávno necílí pouze na odborníky, zajímavé informace a tipy zde najdou také zástupci veřejnosti, kteří se chystají například na stavbu či rekonstrukci domu. Na výstavní ploše větší než 18 tisíc m2 nabízí FOR ARCH a souběžné stavební veletrhy kromě výstavních expozic také bohatý doprovodný program plný přednášek, workshopů, konferencí a soutěží.

Více informací: www.suso.cz 
Kontakt pro media: press@forarch.cz, Darina Boumová, e-mail: darina@4info.cz, tel.: 608 310 366

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu