Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

SUSO: Největší nezávislá přehlídka řemesel zahajuje již svůj 18. ročník

Podle mnohých nejobjektivnější a největší nezávislá soutěž v České republice a na Slovensku, Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO, vstupuje do 18. ročníku. Motto letošního roku „Míříme na řemeslo“ má symbolizovat a zároveň upozornit na alarmující stav absolventů řemeslných oborů.

V pěti postupových kolech (Lysá nad Labem, Ostrava, Hradec Králové, Nitra a České Budějovice) budou soutěžit týmy truhlářů a zedníků, finále proběhne v Praze na veletrhu FOR ARCH v září 2014. Organizátoři soutěže se snaží být i užiteční tam, kde je to třeba, a proto výrobky, které soutěžící během klání vytvoří, poputují do šesti dětských domovů a šesti domovů pro seniory.

„Soutěží chceme pozornost veřejnosti upoutat na stále se zvětšující problém, kterým je akutní nedostatek řemeslných profesí. Na straně jedné úřady práce evidují absolventy humanitních oborů, na straně druhé je alarmující nedostatek kvalifikovaných řemeslníků,“ uvádí generální ředitel ABF, a.s. Tomáš Kotrč. „Například v loňském školním roce v Jihočeském kraji neabsolvoval ani jeden pokrývač a situace v jiných krajích není o mnoho lepší,“ dodává Kotrč.

Výchozí reklama

Záštita odborných institucí

Nad soutěží SUSO převzaly záštitu četné instituce, které se studiem a další problematikou řemeslných oborů zabývají. Jde o Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Hospodářskou komoru ČR, Asociaci krajů ČR, Asociaci českých nábytkářů a Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR. „Myslím si, že podpora řemeslných dovedností, a to nejen stavebních odborností, je velice nutná pro kontinuální a zdravý vývoj společnosti. Ne všechny kapacity  lze dovézt, jako je tomu v současné době, převážně z východu,“ uvádí k neutěšené situaci Ing. Pavel Ševčík ze Svazu podnikatelů ve stavebnictví. „Soutěžní přehlídka SUSO má dlouhou tradici a svaz ji plně podporuje. Spolupráce se netýká pouze finále, které se koná v rámci stavebního veletrhu FOR ARCH v září v Praze. Začíná už spoluprací v regionech při konáních těchto soutěží ve vybraných městech. V letošním roce v ní chceme pokračovat – prezident svazu Václav Matyáš tento týden udělil nadcházejícímu ročníku záštitu,“ dodává Ševčík.

Do letošního ročníku projekt  SUSO uvede nové partnery

Ke stálicím na poli partnerů soutěže (Wienerberger cihlářský průmysl a.s., Schiedel, s.r.o., XELLA CZ s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o., Mafell, DeWalt) se letos přiřadí nové firmy Ramia, Carhartt, Dřevoobráběcí stroje HOUFEK a Dyas. Truhláři budou ve svých soutěžních disciplínách pracovat s materiálem Dyas a vítězové ročníku obdrží dvě truhlářské hoblice Ramia. Dřevoobráběcí stroje HOUFEK poskytnou soutěžícím možnost prověřit si práci se širokopásovými a hranovými bruskami a návštěvníci klání si budou moci prohlédnout řemeslníky v komfortním pracovním oblečení značky Carhartt.

Náročnost a prestiž soutěže se zvyšuje

„S každým partnerem roste i kvalita a náročnost soutěže. V roce 2014 jsme mladým řemeslníkům nasadili laťku opět o něco výš a ti nejlepší budou mít nakročeno stát se jednou skutečnými mistry svého oboru. Náročností soutěže zvyšujeme i tlak na vyučující pedagogy a školy, kteří své žáky na soutěž zodpovědně připravují, a tím přejímají do své výuky požadovaná zadání,“ uvádí generální ředitel Kotrč.

Projekt SUSO také nabízí odborné semináře určené školám i veřejnosti, kde se zájemci dozvědí další informace týkající se práce partnerů a jejich sortimentu.

Více informací naleznete na www.suso.cz.

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO
SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 18 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH.

Kontakt pro média: Jana Kratochvílová, Omnimedia, s.r.o.
T.: +420 221 419 220 | j.kratochvilova@omnimedia.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu