Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Podnikání

PODNIKÁNÍ: Nábytkáři rekordně rostou, zákazníci přesto nakupují hlavně z Polska

Nábytkářům se už dlouho nedařilo tak dobře jako loni. Jejich tržby se podle Českého statistického úřadu zvýšily meziročně o třináct procent. To je nejsilnější růst za posledních patnáct let. Podle odhadu Asociace českých nábytkářů se tak hodnota produkce sektoru vyšplhala zhruba na 40 miliard korun.

Zdroj: Steelcase

Tahounem odvětví je vývoz. Na domácím trhu odbyt paradoxně mírně klesl. „Řada Čechů volí levnější nábytek z dovozu, zatímco kvalitní český nábytek si užívají spotřebitelé na západ od našich hranic,“ uvedl tajemník Asociace českých nábytkářů Tomáš Lukeš.

Příjmy výrobců z exportu vzrostly téměř o třetinu, což byl spolu s automobilkami nejsilnější růst ze všech sledovaných sektorů průmyslu. Stejně tak rekordní je čistá bilance tuzemského nábytkářského sektoru. Po odečtení importu byly loni české firmy v plusu 5,9 miliardy korun.

„Podle statistických údajů se daří exportovat nábytek z kovu, dále lékařský nábytek a sedací nábytek. Ukazuje to, že se daří nábytku s vyšší přidanou hodnotou, který není jednoduché vyrábět kdekoli. Ať už jsou to kancelářské židle nebo sofistikovaná lůžka do nemocnic, ale i náročný čalouněný nábytek,“ doplnil představitel nábytkářské asociace. Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/nabytkari-rekordne-rostou-zakaznici-presto-nakupuji-hlavne-z-polska-1172209#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/nabytkari-rekordne-rostou-zakaznici-presto-nakupuji-hlavne-z-polska-1172209#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Výchozí reklama

Hodnota vyvezeného a dovezeného nábytku

Na veletrzích je plno

Dobrou náladu na zahraničních trzích potvrzuje tradiční výrobce ohýbaného nábytku Ton z Bystřice pod Hostýnem. Podle mluvčí podniku Ivany Kocourkové měly firmy letos problém se například vůbec probojovat na prestižní nábytkářský veletrh v Miláně. Výstavní plochy jsou všechny zamluvené. Firma loni dodávala nábytek například do kaváren Starbucks po celých USA, do zdravotního centra Samsungu v Soulu nebo do americké hotelové sítě Marriot.

O třicet procent vyskočil export také velkému výrobci koupelnového nábytku Intedoor. České rodinné firmě vyrábějící v Cvikově se podařilo na začátku letošního roku uzavřít unikátní dohodu s německou MHK Group. Intedooru to otevřelo dveře na 600 nových prodejních míst v Německu.

Nejvíce nábytku se doveze z Polska

Tradičně nejsilnější dovoz nábytku do České republiky je z Polska. Loni se ho do Česka přivezlo za 2,2 miliardy korun. Číslo je však stále nižší než před krizí. Přesto byla minulý rok bilance vzájemného obchodu s nábytkem mezi Čechy a Poláky 1,7 miliardy korun v neprospěch Čechů, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Na číslech nezkazily nic ani předsudky, které vůči výrobkům od severních sousedů často panují.

„Dovoz nábytku z Polska je mimo jiné silný kvůli tomu, že tamní výrobci dokážou dělat kvalitní zboží, které se, jako v našem případě, úspěšně prodává i na západoevropských trzích,“ uvedla Lenka Heuerová, která v České republice zastupuje velký polský holding Nowy Styl Group. Jeho majitel Adam Krzanowski získal loni v Polsku ocenění Podnikatel roku.

Velký skok v posledních letech zažil import nábytku z Číny. Předloni se poprvé dostal přes miliardu. Loni se podle ČSÚ dále zvýšil na 1,2 miliardy. „V těchto případech se jedná o dovoz levnějšího nábytku,“ poznamenal tajemník Asociace českých nábytkářů Tomáš Lukeš.

Navzdory tomu bude podle představitele asociace Česko nadále hlavně exportérem, když se loni celkově vyvezlo nábytku za 15,3 miliardy korun a dovoz představoval 9,3 miliardy. Dalšímu růstu přispěje mimo jiné také nová továrna americké společnosti Steelcase, jež patří mezi největší producenty kancelářského nábytku na světě. V současnosti startuje výrobu ve Stříbře.

Zdroj: zpravy.e15.cz

Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/nabytkari-rekordne-rostou-zakaznici-presto-nakupuji-hlavne-z-polska-1172209#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

a: http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/nabytkari-rekordne-rostou-zakaznici-presto-nakupuji-hlavne-z-polska-1172209#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu