Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Novinky

Nano laky, Anti Calky, 3D povrchy - nové "vesmírné" povrchy nábytku

Když se o něčem řekne „to je vesmírné“, ihned chápeme, že jde o něco mimořádného, nebo dokonce nevysvětlitelného. Přesně takové jsou novodobé technologie, které umí z běžných materiálů v domácnosti, udělat nadpozemské. No řekněte, nechtěli byste mít doma okna, která se téměř nešpiní, či nábytek, který dokáže odpuzovat prach? Nano laky, Anti Calky, 3D povrchy, antistatické povrchy, maty proti otiskům prstů, HDF povrchy, odpuzující špínu ... Namátkové ukázky toho, co se dnes dá najít na povrchu nábytku, oken a dveří a zvyšuje jejich užitkovou hodnotu k našemu prospěchu ... více v článku ...

I.  NANO

Nano technologie přinášejí nové možnosti ochrany pro nejrůznější materiály. Za vše mohou velice malé nanočástice, které vytvářejí na povrchu předmětů neviditelnou mřížku. Ta má široké spektrum vlastností:

  • odpuzuje nečistoty, vodní kámen, mastnotu
  • je hydrofobní
  • zajišťuje mechanickou odolnost povrchu
  • usnadňuje čištění povrchů pouze vodou
  • odbourává nutnost používat úklidovou chemii

a)    Pískované sklo jedině s nano vrstvou

Pískované sklo získalo v minulosti samolepku těžko udržovatelného povrchu s malou mechanickou odolností… Díky nano technologiím je však i tento problém vyřešen. „Pískované sklo vzniká otryskáním skla proudem jemného písku tzv. hliníkových částeček, které sklo narušují, vytvářejí v něm prohlubně – tedy pískovaný dekor. Dříve touto výrobní operací produkce pískovaných skel končila. Povrch skla tak zůstával otevřený všem nečistotám,“ vysvětluje pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., která je výrobcem pískovaného skla, a pokračuje: „Abychom těmto problémům předešli, opatřujeme pískované plochy nano lakem, který na závěr vyleštíme do dokonale hladkého povrchu. Vrstva chrání dekor před mechanickým poškozením, umí eliminovat tvorbu otisků prstů a samozřejmě zajišťuje jeho snadnější údržbu.“

Celosklenene_dvere_piskovany_motiv_posuvne_po_zdi_posuv_ROLLO_foto_zdroj_J.A.P (12)

Výchozí reklama

a)     Znáte Anti Calc?

Pohráváte si s myšlenkou, že byste svou starou vanu nahradili překrásným sprchovým koutem? Pak určitě sáhněte po celoskleněném modelu.
Koupelna - celoskleněný sprchový kout„Mnohokrát jsme se již setkali s přesvědčením, že prosklené sprchové kouty jsou velmi náročné na údržbu. Opak je ale pravdou. Skla je možné opatřit speciální nano technologií - jde o povrch Anti Calc, který zabraňuje tvorbě vodního kamene, srážení vody a páry a tedy vzniku nevzhledných kapek a map na skle,“ přidává další tip pan Petr Paksi z J.A.P.

b)    Koupelna… ráj pro nano

Koupelna…na jednoduché čištění a údržbu skleněných a keramických povrchů, glazovaných obkladaček, sanitární keramiky a pro snadné odstranění nečistot, usazenin a stop po mýdle… To všechno zvládne sada speciálních nano přípravků Dreja-Clean, která je vhodná k použití jak na povrchy, které už byly opatřeny nano vrstvou přímo od dodavatele, a je třeba ji pouze zrenovovat, tak i na ty, jež se s touto ochranou ještě nikdy nesetkaly. „Tato nano vrstva vytváří ochranný povlak, který zvyšuje hygienické vlastnosti ošetřeného povrchu. Chrání před vodním kamenem, bakteriemi a plísněmi. Veškeré možné nečistoty se nabalují na kapky vody a po materiálu stékají – tato vlastnost je často označována jako tzv. lotosový efekt,“ vysvětluje Ing. Zdeněk Blažek, manager marketingu Dřevojasu, v. d., tradičního českého výrobce koupelnového nábytku, a pokračuje: „Takto ošetřený povrch se smí umývat pouze vodou bez chemických čisticích prostředků a stírat textilním hadříkem.“

II.  NEJSOU HLADKÉ… SNADNO UDRŽUJÍ

Přírodní materiály se v interiéru zkrátka špatně udržují, navíc jsou choulostivé na kolísavé teploty či vlhkost. Pokud se rádi obklopujete dřevem, řešením jsou odolné laminátové povrchy, které se pyšní špičkovým designem a snadnou údržbou.
dvere_SONG_povrch_SOLO_3D_dub_prirodni_obla_hrana_foto_zdroj_SOLODOOR „Obrovskou výhodou laminátů je vysoká mechanická odolnost a možnost imitace širokého množství barev nebo materiálů. Protože víme, jak moc oblíbené jsou dekory dřeva, přicházíme na trh s povrchem SOLO 3D. Jde o strukturované dekory, které dokonale napodobují barvu i kresbu dřevních vláken,“ vysvětluje,“ pan Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR a.s., jednoho z největších českých výrobců dveří a zárubní, a pokračuje: „I když mají tyto povrchy trojrozměrnou strukturu a předpokládali bychom u nich složitou údržbu, jejich pořízením například na interiérová dveřní křídla si výrazným způsobem usnadníte péči o domácnost.“

III.  DEJTE PRACHU SBOHEM!

Detail skříňkyTaké jste si všimli, že některé povrchy prach doslova přitahují, a na jiných je sotva vidět? „Je to skutečně možné… Tento problém nadměrného usazování prachu byl bolestí například prvního lakovaného nábytku. Kromě prachu se na jeho povrchu tvořily i nevzhledné otisky prstů… To už je ale minulost. Součástí naší nové lakovací linky je i proces, při kterém je lakovaný nábytek zbaven elektrického náboje a stává se maximálně antistatickým. To znamená, že dokáže eliminovat ulpívání prachu a tvorbu otisků prstů, což zejména u koupelnového nábytku ocení dozajista úplně každý,“ říká Ing. Zdeněk Blažek z Dřevojasu.

IV.  ZATOČTE S OTISKY PRSTŮ…

Nábytek v matném dekoru nebo nerezové plochy – tyto materiály otisky prstů přímo magicky přitahují. I v tomto případě nad nimi ale lze vyhrát. „Maty jsou v současné době velmi trendy dekorem. Dělají každý barevný odstín jemnější a navíc jsou vizuálně i na dotek doslova hebké. Mat dokáže eliminovat odrazy světelných efektů. V podstatě to znamená, že povrch je stále stejný, nepromítají se do něj žádné odlesky, předměty, světla. Králem mezi těmito povrchy je určitě mat v provedení akrylátového materiálu.
Trachea_novika_T.acrylic_MAT_odstin_sedy_Londyn_foto_zdroj_TracheaAkryláty jsou zdravotně nezávadné, netoxické a navíc jsou schopné eliminovat otisky prstů, což je pro tento povrch zcela zásadní. Mnohé starší matné materiály bojovaly právě s abnormální tvorbou oťapek. Toho se s T.acrylic mat opravdu nemusíte bát. Otisk prstu, zpocené nebo mokré ruky – nic na povrchu nezůstane,“ informuje pan Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení Trachea, a.s., největšího českého výrobce nábytkových dvířek.

V.  OKNA, KTERÁ JSOU SNEM KAŽDÉ HOSPODYŇKY

Nejméně oblíbená domácí práce? Spolu s žehlením je to určitě umývání oken. Ovšem my máme dobrou zprávu – i okna už se mohou mýt skoro sama. Revoluční povrchová úprava Hight Definition Finishing (HDF), která je při výrobě oken SYNEGO od DAFE-PLAST použita, přináší snadnější a jednodušší údržbu oken.
Okno SYNEGO / foto, zdroj: DAFE-PLASTSpeciální receptura materiálu uzavře celý povrch profilu okna, který je viditelně hladší a zajistí jeho vysoký lesk. Díky tomu okna zůstanou nejen déle čistá, ale také se mnohem snadněji myjí a přiléhající špínu odpuzují. Volit můžete i mezi různým barevným provedení. Ať už z široké škály barevného vzorníku DAFE-PLAST či z nových dekorů cherry amarreto, sorrento balsamico, aluminium, winchester,“ vysvětluje Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti DAFE-PLAST, která se výrobou oken SYNEGO zabývá.  

Materiály byly připraveny ve spolupráci se společností J.A.P., www.sklo-jap.cz, Trachea, www.trachea.cz, Dřevojas, www.drevojas.cz , SOLODOOR, www.solodoor.cz a DAFE-PLAST, www.dafe.cz .

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu