Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Střední škola řezbářská Tovačov - Šachy pro pana prezidenta

V květnu navštívil Olomoucký kraj prezident ČR Miloš Zeman. Při této příležitosti dostala Střední škola řezbářská Tovačov impuls z kanceláře hejtmana Jiřího Rozbořila k výrobě šachů pro pana prezidenta. Jednotlivé figury vychází z pěti okresů a jsou stylizací jejich dominant ... velmi zajímavé detaily k této práci najdete v článku ...

Šachy pro prezidenta Zemana vyrobila Střední škola řezbářská Tovačov

Šachy jsou darem Olomouckého kraje a právě Olomoucký kraj je hlavní inspirací. Jednotlivé figury vychází z pěti okresů a jsou stylizací jejich dominant. Sloup Nejsvětější Trojice z Olomouce je králem, vysílač Praděd dámou, nárožní prvek z městského domu Hanačka z Prostějova je střelcem, Přerovský zubr je jezdcem a věznice v Mírově věží. Pěšci jsou jednoduchým osmiúhelníkem a ztělesňují tak 8 měst (Hranice, Konice, Litovel, Lipník nad Bečvou, Mohelnice, Šternberk, Uničov a Zábřeh).

Šachy jsou darem Olomouckého kraje, který je hlavní inspirací

 

Výchozí reklama

Hmotnost 10 kg, přes 1 měsíc práce ...

Dílo je tvořeno šachovnicí, která je skříňkou se dvěma zásuvkami, ve kterých jsou ukryty jednotlivé figury. Rozměry šachovnice jsou 50 x 50 x 10 cm a váha 10kg. Vše je vyrobeno z javorového a ořechového dřeva, které je dále zdobeno řezbou po okraji šachovnice a zlacením. Ořechové figury jsou dále dobarveny mořidlem a na boční části skříňky je vyryto a vyzlaceno písmeno „Z“, které odkazuje na příjmení pana prezidenta Miloše Zemana a činí tak z celého díla osobní záležitost.

Šachy - jedinečný výrobek a dar Olomouckého kraje pro prezidenta Miloše Zemana

Samotná práce na projektu trvala přes jeden měsíc a vzhledem k náročnosti a termínu na něm pracovali 3 učitelé odborného výcviku a žáci školy soustružili figury a prováděli povrchovou úpravu a dokončovací práce. Návrh a design je dílem učitele odborného výcviku MgA. Jakuba Vychodila. Projekt započal výběrem návrhu, PC vizualizací a tiskem šablon, následně byl vybrán vhodný materiál a pracovalo se na jednotlivých dílech. Nejnáročnější bylo vyrobit mnoho součástí, které zapadnou do sebe a vytvoří tak ucelené dílo – funkční a estetické. I přes svoji náročnost byla samotná výroba zvláštním okamžikem, kdy se zodpovědnost stala ctí pracovat na jedinečném výrobku pro pana prezidenta ČR.

Zdroj, Foto: Střední škola řezbářská Tovačov

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu