Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Dobrá práce

Dobrá práce: Po zručných absolventech je velká poptávka. Budoucí truhláři ze Vsetína vyrábějí tatrovky.

Budoucí truhláři ze vsetínské Střední odborné školy Josefa Sousedíka tvoří ze dřeva modely legendární automobilky Tatra, které si objednalo kopřivnické Technické muzeum. To jim vždy jako vzor zapůjčí některý z cenných modelů ze své sbírky. Po zručných absolventech je mezi firmami velká poptávka.

Zdroj: zlin.idnes.cz
Autor: Jan Salač

Obří truhlářská dílna voní dřevem a čtyři středoškoláci se sklánějí nad ponkem. Jsou zabraní do práce, dodělávají detaily dalšího z řady modelů vozů z Tatry Kopřivnice.
Na začátku dostali k dispozici jediný originál ze zhruba 15 modelů, které jsou součástí stálé expozice Technického muzea v Kopřivnici.

„Jsou to studie, které vznikly dřív, než se daný typ začal vyrábět. S jejich pomocí se třeba počítal odpor vzduchu,“ vysvětlil kurátor muzea Radim Zátopek.

Výchozí reklama

Budoucím truhlářům vsetínské Střední odborné školy Josefa Sousedíka už prošly rukama modely historických vozů Tatra 603, model 87 nebo Tatraplan T600, ale i modernější auta z 80. let.

Studenti vyrábějí Tatru

Proslavila je jejich vlastní práce. Před časem totiž vyrobili dřevěnou repliku lokomotivy Slovenská strela, pro kterou vynalezl pohon vynálezce a slavný vsetínský rodák Josef Sousedík, jehož jméno škola nese.
A protože se dobré zprávy šíří, donesly se až do sousedního kraje. Když pak vyrobili první z modelů tatrovek, byla spolupráce zpečetěná. „Mají to velmi dobře řemeslně vypracované,“ pochválil Zátopek.

Studentů je málo

Originály jsou unikátní kousky, které vitríny téměř neopouštějí. Jenže žádostí o zápůjčku se na muzeum hrne celá řada, a proto se rozhodlo pořídit záložní sérii.

Studenti vyrábějí Tatru

„Z muzea nám vždy jeden model půjčí, tady ho nafotíme, změříme a rozkreslíme,“ popsal učitel odborných předmětů Jan Kratina.
Funguje to už několik let, na zakázce se vystřídalo několik ročníků studentů. „Auto je z jednoho kusu lipového dřeva, jen detaily jako světla nebo žebra chladiče jsou z tvrdého buku,“ ukazuje Kratina.

Časově je to hodně náročné, už proto, že se práce na autech musí skloubit s dalšími výrobky, které studenti mají zvládnout. A navíc je jich málo. V současném posledním ročníku je devět mladíků, v září jich nově nastoupilo 11, což je „silný ročník“.

Oceňovaný dřevěný kombajn

Vyvažují to však mimořádnou zručností. Medaile z odborných soutěží vozí opakovaně a nedávno se jim podařil husarský kousek. V celostátní soutěži Zlaté české ručičky obsadili prakticky všechny medailové pozice. Ve dvou kategoriích – pevná hračka a hlavolam – posbírali osm prvních, stejný počet druhých a pět třetích míst.
Jedním z vítězných výrobků byl dřevěný kombajn. „Ten nápad jsem někde viděl, ale výsledek je zcela jiný než předloha,“ popsal student závěrečného ročníku Jaroslav Trčka.

Dřevěný kombajn - Jaroslav Trčka

Vyhrál si s detaily a nevynechal ani zpětná zrcátka. Aby odlišil jednotlivé části, použil čtyři druhy dřeva a na závěr je nalakoval bezbarvým lakem.
„Jsou to tak tři týdny práce. Člověk se k tomu dostane jen na praxi na hodinku dvě a pak zase dělá něco jiného,“ dodal.
Hračky ze soutěže putují do dětských domovů. I to je motivace. „Je fajn, že to k něčemu bude a děti si s tím můžou hrát,“ řekl Trčka.

Vyrobená dřevěná auta

Ačkoliv jsou studenti zatím ve škole, okolní firmy už je lákají a nabízejí zaměstnání. Zájem trhu mnohonásobně převyšuje možnosti školy.

Autor: Petra Procházková
Zdroj: zlin.idnes.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu