Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Dobrá práce: Trh nám ukázal, co se líbí, jsou to truhly. V Havlíčkově Brodě je vyrábějí v sociální dílně.

Herec, moderátor, ale i vystudovaný ekonom Viktor Harangi vede sociální družstvo Nos Vadum v Havlíčkově Brodě, které se postupně snaží stát soběstačným ... V truhlárně pojmenované Vem dřeva kus, se klienti naučí základy práce se dřevem. Vzniká tady nový nábytek ze starého, renovovaný nábytek, dřevěné truhlíky na balkón nebo velké truhly z masivního dřeva.

Truhla z dílny pro znevýhodněné v Havlíčkově brodě
Zdroj: vysocina.rozhlas.cz

Po tři roky družstvo pomáhá s oddlužením třem skupinám znevýhodněných lidí. „Nos Vadum znamená Náš brod. Jednak jsme v Havlíčkově Brodě, ale brod je také obecně pro každého překážka, takže my se snažíme překážky překonat. Zabýváme se cílovými skupinami rodič samoživitel, osoba ohrožená předlužením a osoba po výkonu trestu. Je to evropský projekt, což je neuvěřitelné, protože kdyby nebyla Evropská unie, tak tady desítkám až stovkám lidí nemůžeme pomoct, protože ta to dotuje úplně celé,“ říká Viktor Harangi.

Tréninková pracovní místa

Ale zatímco družstvo bude v dohledné době končit, truhlárna s tréninkovými pracovními místy má dál pokračovat. „V družstvu máme tréninkové pracovní místo na částečný úvazek, to mám na starosti já. A protože jsem si všiml, že největší problém je vždycky sehnat práci, přemýšlel jsem, co bychom mohli dělat. Cíl je, aby truhlářská dílna, která vznikla, byla soběstačná a mohla jet dál a dál,“ usmívá se.

V truhlárně pojmenované Vem dřeva kus, se klienti naučí základy práce se dřevem. Vzniká tady nový nábytek ze starého, renovovaný nábytek, dřevěné truhlíky na balkón nebo velké truhly z masivního dřeva. „Trh sám ukázal, co nejvíc šlape, a to jsou truhly. Jsou velké, masivní, dá se na nich sedět, je to skvělý úložný prostor, nebo třeba konferenční stolek,“ dodává Viktor Harangi.

„My nejsme truhlárna, jako že děláme stoly, židle. My děláme to, co je jednoduchý, pevný, kvalitní, aby to dlouho vydrželo a hlavně, aby se to každý dokázal rychle naučit.“

Dílna

Přátelský tým

Dílnu s klienty vede Pavlína Pevná: „Já mám asi celkově kutilství v rodině, ráda něco vytvářím, našla jsem něco, co mě opravdu baví, je to hodně kreativní. A spolupráce je bezvadná. Je to tady přátelský tým,“ usmívá se vedoucí.

V týmu je jeden muž, a tři děvčata různého věku – Lucie, Bětka a Eva. Všechny se smějí a potvrzují, že je práce baví, jsou v dílně spokojené a jsou rády, že jim družstvo pomůže najít další místo. „Mně to dává radost. Radost, že se naučíme něco novýho. Třeba brousit,“ říkají vesele.

Jak má byznys nejlépe fungovat? Jednoduše, uzavírá Viktor: „Hlava, ruce, srdce.“

Celý rozhovor uvedený k článku si lze poslechnout zde: https://vysocina.rozhlas.cz/trh-nam-ukazal-co-se-libi-jsou-truhly-v-havlickove-brode-je-vyrabeji-v-socialni-8659122

Autor:Dáša Kubíková
Zdroj: vysocina.rozhlas.cz

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu