Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy » Ložnice

Design / Trendy – Dobrá postel, půl zdraví

Výběr vhodné postele je důležitý a měli bychom si dobře rozmyslet a nešetřit, na kterém lůžku a s jakými dispozicemi budeme trávit příjemné chvíle tolik potřebného odpočinku.

Ložnice Gabriela s postelí na nožičkách
Zdroj: JELÍNEK - výroba nábytku s.r.o.

Rošt

Rošt je ta část postele, na které leží matrace. Prodávají se tři různé varianty. Můžeme si koupit pružný rošt lamelový, pevný laťový nebo pevnou desku s perforací. Pevné rošty nebo desky jsou z anatomického hlediska horší, neboť neumožňují reagovat na změny polohy těla při spánku a desky s perforací i hůře větrají lůžko. Ideální je proto pružný lamelový rošt, protože velmi dobře kopíruje esovitý tvar lidské páteře. Spolu s vhodně zvolenou matrací dokáže účelově svou deformací reagovat na změny polohy těla – ať již ležíme na břiše, na zádech nebo na boku. Také dovoluje matraci dobře odvětrávat, což je důležité pro osoby se zvýšenou potivostí. K dostání jsou i lamelové rošty zabudované přímo uvnitř matrace. Například to může vypadat tak, že příčně uložené lamely jsou ukotveny v bavlněných pouzdrech na třech podélných pružících nosnících z polyuretanové pěny.

Existuje také řešení s pneumatickými vzduchovými vaky, které nahrazují polyuretanové podélné nosníky. Vaky se tlakují pumpičkou v závislosti na hmotnosti uživatele. Existují také ještě tzv. křidélkové (destičkové) rošty, které mohou fungovat samostatně nebo v kombinaci právě s lamelovými rošty. Jde o multitorzní pérování, kdy funkci bodového pérování přebírají citlivá křidélková pera připevněná na pružných lamelách.

Mezery mezi latěmi roštů nesmějí být větší než 4 až 6 cm, jinak může docházet k deformování matrace.

Pokud se rozhodneme pro koupi polohovacího roštu, musíme si k němu pořídit i dostatečně ohebnou matraci. Zvlášť to platí pro rošty, které umožňují až tři různé polohy zároveň. Polohy můžeme ovládat jak ručně mechanicky, tak motoricky dálkovým ovladačem. Toto vybavení je velkým pomocníkem u nemocničních lůžek, protože vhodně zvolené polohy matrace zlepšují obnovu pohybu, sebeobsluhu pacienta a může se tím předcházet i proleženinám, zápalu plic či trombotickým komplikacím. Doma změny poloh nejvíce oceníme při čtení, kdy si můžeme zvednout hlavovou část roštu, a pokud trpíme na unavené nohy, můžeme jim dát odpočinout vyzvednutím do vyšší polohy.

Investice do kvalitního roštu je mimořádně účelná a dlouhodobá – dobrý rošt bez problémů poslouží dlouhá léta.

Výchozí reklama

Matrace

Účelem matrace je roznášet tlak těla. Měli bychom si vybírat matrace především takové, které jsou příjemné. Někdo rád leží na měkké posteli, někdo spíše na tvrdé. Ale ani jeden extrém obou těchto variant není pro páteř vhodný, protože je po celý spánek nepřirozeně prohnuta. Ráno nás pak mohou bolet záda a velké klouby. Příliš tvrdá matrace brání relaxaci svalů a může způsobit kvůli nízké cirkulaci krve i strnulost nohou, měkká podložka nutí tělo svaly podvědomě napínat. Páteř by měla být ve vodorovné rovině s podlahou. Tudíž je nutné volit zlatý střed. Pokud máme už matraci proleželou, neplní už svou ergonomickou funkci a měli bychom ji vyměnit. Kvalitní matrace by měla zajišťovat přísun vzduchu a musí propouštět vodní páry. Matrace spolu s vhodně zvoleným roštem by měla být pružná, ale ne prohýbavá a nenosná, měla by mít ještě rezervu pružení při zatížení, jako je například v momentu obrácení ve spánku. Matrace by neměla být slabší než 7 cm, ale obvykle se doporučuje alespoň 15 cm.

Vhodné je zakoupit si matraci se snímatelným potahem, který nám umožní udržovat lepší hygienické klima postele, což ocení nejen alergici.

Matrace, které se špatně tvarují, se doporučují na pevné desky nebo nepružné rošty. Mezi takové matrace se řadí modely s taštičkovými pružinami nebo s pružinovou kostrou. Naopak „měkké“ matrace z pěnových materiálů nebo kombinované (pěnová pryž – latex, PUR pěna, gumožíně, viscoelastická pěna) se dobře přizpůsobují pružení a polohování roštu lamelového.

Životnost matrace se odvíjí od toho, zda jsme ke své váze zvolili vhodnou matraci a jak často jsme ji využívali. Obecně se ale tvrdí, že životnost matrace je deset let.

(Pavla Hartmanová, Petr Velfel)

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Štítky

ložnice Postele


Další články z rubriky

Související články


Komentáře (2 celkem)

  • Václav Jánský: Matrace Středa 09. Leden 2019 21:07
  • Emičak Eychlá: Máme to sejno Pátek 27. Leden 2023 13:28
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu