Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Soutěže

Letošní ročník SUSO v Hradci Králové s rekordní účastí

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO je v plném proudu a i třetí kolo 16. ročníku, které se konalo 23. a 24. března 2012 v Hradci Králové, již přineslo své výsledky. V soutěžním klání se utkalo sedm zednických a deset truhlářských týmů, tedy doposud největší účast v tomto regionu. Kromě toho si zde mohli dva mladí chlapci z dětského domova v Nechanicích vyzkoušet na vlastní kůži „truhlařinu“. Soutěž tak pro ně byla příležitostí setkat se s řemeslem dříve, než se budou rozhodovat o svém budoucím povolání.

Řemeslníci jsou zkrátka na roztrhání - Motto letošního ročníku

Z truhlářů si nejlépe vedl tým Dominika Baráka a Davida Mikuly ze SOŠ a SOU – MŠP Letovice a Filipa Kosteleckého a Zdeňka Kleandra ze SŠ řemeslné v Jaroměři. Spolu s nimi postupují do celostátního finále zednické týmy v podání Štěpána Kratochvíla a Lukáše Říhy ze SOŠ a SOU Hradec Králové a Jana Olšáka a Robina Kouby ze SOŠ Otrokovice. „Významným milníkem v historii SUSO je však to, že soutěžní kolo v Hradci Králové dalo prostor dvěma mladým chlapcům z dětského domova, aby si vyzkoušeli truhlářské řemeslo,“ uvádí David Surmaj ze společnosti ABF, organizátora soutěže.

Výchozí reklama

„Junioři“ z dětského domova zdatnými řemeslníky

Chlapci Petr Gábor a Michal Novák ve věku 11 a 13 let z dětského domova v Nechanicích, kteří si již za pár let budou vybírat obor svého studia, uvítali příležitost stát se na tři hodiny truhlářem. Dle zadání pedagoga Ing. Stanislava Cukora ze Střední školy obchodu, řemesel a služeb Žamberk zhotovili zahradní podnožku a veškeré práce jim šly krásně od ruky. „Kluci sami řezali, brousili, vyvrtávali díry pro vruty, šroubovali a všechno zvládli na jedničku. Myslím, že v nich v budoucnu získáme šikovnou posilu, která rozšíří řady řemeslníků,“ říká Surmaj. Chlapci si za svoji účast kromě svého výrobku odnesli i věcné ceny od společnosti ABF a od partnerů, firmy Stanley a DeWalt. Truhlářští učni ve třetím kole soutěže vyrobili osm zahradních podnožek, které byly darovány do Dětského domova a školní jídelny Nechanice.

Studenti si jsou vědomi přínosu soutěže

První dva vítězné týmy jednotlivých regionálních kol postupují do celostátního finále, které se bude konat v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH v září 2012. Pro mladé řemeslníky může být soutěž příležitostí, jak zviditelnit své umění a znalosti. A v duchu letošního motta soutěže, „Řemeslníci jsou zkrátka na roztrhání“, pak jistě nebudou mít nouzi o práci. O soutěži se studenti většinou dozvídají od svých mistrů a neváhají se jí zúčastnit.
To dokládá, že si sami uvědomují, jaký přínos pro ně může účast v soutěži znamenat.
Součástí třetího kola 16. ročníku SUSO bylo i představení práce sochaře a designéra Jiřího Ježe, který z tvárnic YTONG vyráběl originální umělecké předměty.

Výsledky:

Obor truhlář
1. místo Dominik Barák, David Mikula SOŠ a SOU - MŠP Letovice
2. místo Filip Kostelecký, Zdeněk Kleandr SŠ řemeslná, Jaroměř
3. místo Jakub Zakopal, Jiří Schmidt  SŠ polytechnická Olomouc

Obor zedník
1. místo Štěpán Kratochvíl, Lukáš Říha SOŠ a SOU Hradec Králové
2. místo Jan Olšák, Robin Kouba  SOŠ Otrokovice
3. místo Dominik Tylšar, Jiří Zemánek ISŠ Moravská Třebová

Více informací naleznete na www.suso.cz.


Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 16 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH.


Kontakt pro média: Jana Kratochvílová, Omnimedia, s.r.o.
T.: +42 221 419 220 | j.kratochvilova@omnimedia.cz


Generální partner: Wienerberger, cihlářský průmysl a.s.
Hlavní partneři: XELLA CZ s.r.o., Schiedel, a.s., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.,
Partneři: STANLEY WORKS, DeWalt, DZP Praha, spol. s r.o.
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín
Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál
Mediální partneři: Český rozhlas, Build Info, Stavitel, Scio – www.maturuj.cz, Konstrukce, Učitelský zpravodaj, eStav.cz
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS
Odborná garance: Oblastní inspektorát práce

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu