Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Materiály » Masivní dřevo

Pevnost a dlouhá životnost dubových podlahových prken

Dubová podlahová prkna jsou nejenom výhodnou investicí, ale především vytváří nádherný prostor, zejména ve velkých místnostech. Tato podlahová krytina je v podstatě věčná.

Dubová podlaha
Zdroj: Sibirske drevo s.r.o.

Vlastnosti dubu jako stavebního materiálu

Dubová prkna jako podlahová krytina jsou tou nejlepší variantou. Pokud je podlaha správně položená, bude vám svým vzhledem a vlastnostmi působit radost po dlouhá léta. Na rozdíl od olšové, borovicové, nebo jasanové podlahy, jsou masivní dubová prkna tvrdá a na jejich povrchu nezůstanou žádné stopy po nohách stolů a židlí nebo po pádu těžkých předmětů. Jejich tloušťka je několikanásobně větší než u parket, neobjevují se u nich praskliny, ani nedochází k jejich rozesychání – poškození, se kterými se u parket nezřídka setkáváme.

Výchozí reklama

Podlaha z dubových prken  opatřená bezbarvým lakem, zdůrazňujícím ještě více jejich nádhernou přirozenou kresbu dřeva, potěší jistě každého. Tento přírodní materiál je tepelně vodivý a masivní dubová prkna jsou na dotek hřejivá. Po takové podlaze můžete chodit bosi i v zimě a nenastydnete. Dub se umí vypořádat s vlhkostí a nepodlehne hnilobě nebo plísní. Snáší dobře výkyvy teplot a zub času na jeho přednosti nepůsobí.

Podlahová prkna z dubu
Podlahová prkna z dubu

Dubovou podlahu můžete mýt vodou a čistit chemickými přípravky; prkna se nezkroutí a ani nepřijdou o svoji texturu a barvu. Tato podlaha se může opravdu pochlubit dlouhou životností – dubové dřevo nepodléhá oděru, má vysokou odolnost vůči mechanické zátěži a nejsou problémy s dalším zbroušením. Dubová prkna se dobře natírají i těmi nejneobvyklejšími barvami, můžete je také zestařit drásáním, a při tom všem zůstane osobitá kresba dřeva zřetelná.

Dubová prkenná podlaha má krásný a bytelný vzhled a doporučujeme ji ošetřit kvalitním ochranným prostředkem. Ty sice nebývají zrovna levné, ale i přesto jsou celkové náklady na takovou podlahu nižší než v případě krytin z jiných drahých druhů dřeva.

Podlaha z dubu
Podlaha z dubu

Pokládka podlahy

Masivní dubová prkna místnost opticky rozšiřují. Vzhledem k jejich šířce můžete při pokládce výrazně ušetřit, a kromě toho bude jejich instalace i rychlejší. Na druhou stranu je nevýhodou, že prkna jsou těžká a rozměrná a tím se jejich montáž komplikuje - dubové podlahy se bez cizí pomoci pokládají opravdu obtížně.  

Prkenná dubová podlaha je z materiálu, který je ekologicky čistý, a při pokládce se také žádné škodlivé chemikálie nepoužívají. Povrch dřeva nemusí být ošetřený barvou nebo lakem, které by obsahovaly nežádoucí chemické látky, podlahy si uchovají svou pevnost a trvanlivost i bez nich.

Před pokládkou podlahové krytiny je nutné zajistit ideálně hladký a rovný podklad. Dubová prkna se mohou pokládat přímo na beton nebo na laťový rošt. V prvním případě je potřeba podklad dobře a pečlivě vyrovnat a vytvořit hydroizolační vrstvu buď pomocí živičných materiálů nebo použít některou z široké nabídky fólií, například z vysokohustotního polyetylénu.

V případě pokládky na rošt je potřeba vyrovnat betonový podklad, například jemnozrnným pískem, který v betonu zaplní i ty nejmenší prohlubeniny a praskliny. Trámky nebo latě musí být dobře otesané a ošetřené ochranným antiseptickým nátěrem.

Dubová prkna se pokládají těsně vedle sebe a, aby v podlaze nebyly štěrbiny, spojují se na bocích vruty. Po provedení pokládky přichází na řadu zbroušení. Pokud budete chtít, můžete podlahu natřít lakem, nejméně škodlivé jsou vodouředitelné – rychle zasychají a nezanechávají žádný zápach.

Více informací naleznete na: www.dub-rezivo.cz

 

sibirske-drevo.JPG

Sibirske drevo s.r.o.

Náchodská 3035,
193 00 Praha 20
Tel.: +420 274 778 778
Mail: sibdrevo@seznam.cz
www.sibmodrin.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu