Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Výrobce sušáren řeziva KATRES představí kompletní výrobní program

Firma KATRES spol. s r. o. je jedním z předních světových výrobců sušáren řeziva. Prezentace na veletrhu WOOD-TEC bude zahrnovat celý výrobní program: řady sušáren KAD a KSR (komorové konvekční sušárny zavážené VZV nebo kolejovými vozíky), tunelové a pásové sušárny, vysokoteplotní komory pro tepelnou modifikaci řeziva, pařící a sterilizační komory pro tepelné ošetření obalových materiálů podle standardu ISPM 15.

KATRES - sušárna řeziva
Zdroj: Wood-Tec

WOOD-TEC je pro nás příležitostí osobně se setkat s našimi zákazníky, ať již formou konzultace konkrétních záležitostí ohledně sušení, logistiky sušárenského provozu či kvality řeziva, nebo prostě „jen“ formou přátelského rozhovoru. Zdejší trh je v našem oboru malý, a tak se téměř všichni, výrobci i zákazníci, osobně známe. Ačkoliv je velká většina produkce KATRES určena na export, důvěra, zkušenosti a komentáře našich partnerů jsou pro nás velice důležité,“ uvedla asistentka obchodu Eva Lysáková. Podle ní neméně významnou funkcí veletrhu je zprostředkování kontaktu s novými zájemci. Dodávka sušárny obvykle představuje pro pilařské provozy významný krok, do kterého dorůstají postupně. Veletržní stánek je příjemným místem, kde si mohou nezávazně upřesnit informace o možnostech sušáren, vybrat s odborníky nejefektivnější technologické řešení a navázat osobní vztahy.

Výchozí reklama

Například nejprodávanější sušárna KAD (konvekční komorová sušárna čelně zavážená vysokozdvižným vozíkem) má přes stovku variant základního řešení, které mohou být podle potřeby zákazníka dále upravovány. Proto KATRES na počátku provádí detailní analýzu zákazníkova provozu z hlediska plánovaného sušeného materiálu, zdroje tepla a i logistiky místa instalace. Na jejím základě pak navrhne optimální řešení, které maximálně využije zákazníkovy možnosti a zároveň uspoří zdroje. „Kromě pilařských provozů jsou poměrně novou cílovou skupinou zákazníci, kteří využívají odpadní teplo z jiných provozů jako zdroj vytápění sušáren. Jedná se především o provozovatele bioplynových stanic a lihovarů. Samozřejmě hodláme představit i technologické inovace, hlavně pro sušárny KAD, a dále podporovat vývoj tunelových a pásových sušáren, které byly na trh uvedeny již před časem,“ poznamenala Lysáková.

Poměrně novou technologií je v České republice vysokoteplotní úprava dřeva. Ve speciálně vybavené komoře je dřevo po určitou dobu vystaveno teplotám až 230 °C, čímž dojde k několika efektům. Dřevo je mnohem odolnější vůči plísním a dřevokazným houbám, má vylepšené mechanické a další vlastnosti. Kromě toho lze tepelným působením dosáhnout atraktivních barevných tónů, které se jinak vyskytují pouze u raritních tropických dřevin. „Našim zákazníkům se tak otvírá možnost rozšíření sortimentu o materiál vyšší kvality, který může být barevně tónován přesně podle potřeby, a to v celém průřezu. Zájemcům o koupi vysokoteplotní komory nabízíme možnost jejich typický materiál nejprve nechat projít modifikačním procesem v naší laboratorní komoře v Jihlavě, mohou se tak přesvědčit, že  tepelný proces splní jejich očekávání, “ doplnila.

Společnost KATRES byla založena v roce 1991 odborníky na hydrotermickou úpravu dřeva, jedná se o ryze českou firmu. Kvalita její produkce a exkluzivní technologické know-how jsou podloženy léty zkušeností s vývojem a výrobou. Od roku 2006 je KATRES držitelem certifikátu kvality ČSN EN ISO 9001:2009. Výrobní závod je umístěn v Jihlavě, vedení společnosti má sídlo v Říčanech u Prahy. Většina produkce je v posledních letech určena na export, a to hlavně do zemí Ruské federace, neboť tohoto regionu se globální ekonomická krize nedotkla. „Krize nás samozřejmě zasáhla. Oproti roku 2008 jsme v následujícím roce dosáhli pouze poloviny obratu. Řešením bylo okamžitě snížit stav zaměstnanců a také výdaje na všechno, co nebylo nezbytně nutné. Těsně před krizí jsme navíc navázali spolupráci se současným ruským zastoupením, a čím dál více se ukazuje, jak prozíravý krok to byl. Do Ruska nyní míří velká většina naší současné produkce. Na ostatních trzích je v současné době stále cítit určitý útlum, ale žádná krize nemůže trvat věčně. Proto také stále pracujeme na vylepšování konstrukce pásové a tunelové sušárny, jsou totiž zásadní pro úspěch i v provozech o skutečně velkém objemu produkce, jaké se nacházejí hlavně ve Skandinávii a v Rusku,“ dodala Lysáková.

Od svého založení společnost KATRES realizovala stovky sušáren téměř ve všech zemích Evropy, v Rusku, Kanadě a jižní Americe. Standardně nabízí přes 100 variant konvekčních komorových sušáren řeziva KAD a KSR v objemech od 25 do 250 m3, pásové a tunelové sušárny, vysokoteplotní komory, pařící komory a sterilizační komory pro ošetření dřevěných obalů podle standardu ISPM 15. KATRES navrhuje a realizuje také dodávky a montáže komplexních celků v oblasti sušárenské a kotlové technologie a modernizace stávajících sušáren.

Odkazy:

Zdroj: Veletrh Wood-Tec
Truhlářský Portál je oficiálním mediálním partnerem veletrhu WOOD-TEC

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu