Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Technologie » Restaurování nábytku

Jak restaurovat starý nábytek 5: Restaurování hodin

Někdy stará věc nevypadá na to, že by se s tím „dalo něco dělat“, ale často opak je pravdou. Tyto hodiny objevené majitelem náhodou, a jeho rozhodnutí s tím něco podniknout bylo jistě výborné rozhodnutí ... podívejte se sami.

Původní stav hodin ve srovnání se stavem po kompletním zrestaurování.
Zdroj: Archív Umělecké truhlářství Hrozek

Převzal jsem tyto hodiny k restaurování, pro záchranu, kladný výsledek se spokojeností zákazníka a nový vzhled musím podniknout dost kroků ... no a co mne u této práce čeká?

Obdobný postup jako vždy. Doplnit prvky které chybí a jsou nutné nově vyrobit. Tedy zapátrání v paměti, někdy zalistování v literatuře, občasná improvizace „jak to asi bylo“ - bez té to dost často nejde. Učinit ty nejlepší a nejšetrnější kroky jaké restaurovaná věc vyžaduje...

Někdy starý výrobek nevypadá na to, že by se s tím „dalo něco dělat“, ale často opak je pravdou. Setkávám se s tímto názorem u poptávajících zákazníků poměrně často, např. „jestli se to vyplatí“, „co s tím bude za práci“, „raději s tím nic nedělat“ a pod. ...jenže při takovém názoru se opomíjejí taková fakta, že když se nedá pěkná a oblíbená věc do pořádku nyní, kdo ví, jestli vůbec někdy...

A je dost podstatné, že se vše nedá přepočítávat na peníze. Pokud něco mám a „památečního“ co mi bude připomínat cokoli pěkného z minulosti, je dobré zainvestovat nyní i do budoucna. Také pro radost, kterou mi tahle věc přinese, zkrášlení interiéru a možný odkaz či dárek pro blízkého člověka. V zamítavém postoji či odložení opravy a restaurování se můžeme ochudit o to pěkné co jsme měli, i možná o pěknou vzpomínku...

Výchozí reklama

1. Původní stav hodin. Chybí některé části - vyřezávaná hlavice se sloupkem, soustružený prvek na spodní části, také ozdobná část, její profilované olemování. Původní povrchová úprava je zoxidovaná, šelak strávený, podýhované části mají mikroskopické praskliny, do kterých je nutné vpasírovat a zalisovat lepidlo, aby při konečné povrchové úpravě byl povrch zpevněný a již „nepracoval“.

1. Původní stav hodin.

2. Hodně částí je odlepených, rozklížených, je potřebné konstrukční zpevnění na korpusu a také na dveřích.

2. Hodně částí je odlepených, rozklížených, je potřebné konstrukční zpevnění na korpusu a také na dveřích.

3. Docela zajímavý pohled na oddělené jednotlivé části, které byly uvolněné, a nebo malým pozvednutím povolil zvětralý klíh... Pokud je to možné, odstraním ozdobné části, abych mohl podklad co nejlépe opracovat, a také z důvodu již zmíněného, že nejsou po dlouhé době spolehlivě spojeny již zvětralým klihem. Nové přilepení dává záruku pevnosti...

3. Docela zajímavý pohled na oddělené jednotlivé části, které byly uvolněné, a nebo malým pozvednutím povolil zvětralý klíh.

4. Detail poškození horní části.

4. Detail poškození horní části.

5. Spodní část a její poškození. Chybí profilované krycí lišty, po bocích zakončené ozdobné prvky. To je znatelné ze světlejších míst, kde tyto ozdoby byly nalepeny. Je nutné vyrobit nějaké decentní zakončení, které vynikne a přitom bude působit autenticky…

5. Spodní část a její poškození.

6. Vyřezávání chybějící hlavice.

6. Vyřezávání chybějící hlavice.

7. Již vyrobený sloupek a vyřezaná hlavice je nalepena na své místo.

7. Již vyrobený sloupek a vyřezaná hlavice je nalepena na své místo.

8. Vše co chybělo je hotové, dveře zapasované, celý povrch je zbaven již strávené politury, vytmeleno, připraveno k retušování a povrchové úpravě.

8. Vše co chybělo je hotové, dveře zapasované, a vše je zbaveno již strávené politury, vytmeleno, připraveno k retušování a povrchové úpravě.

9. Práce na chybějící spodní části.

9. Práce na chybějící spodní části.

10. Vyřezaná spodní část, také práce na soustruhu je dokončena, / to kvítečko na červeném podkladě je přiložené provizorně, je připravené na moření a další postupy/.

10. Vyřezaná spodní část, také je vysoustruženo, to kvítečko na červeném podkladě je přiložené provizorně, je připravené na moření a další postupy.

11. Hodiny připravené na moření a povrchovou úpravu. Vše co se nedochovalo je nově vyrobené, kvítečka na červeném podkladě provizorně přiložené /pro focení/, čeká mne míchání dohodnutého odstínu mořidla a jdu pomalu do konečného stádia práce.

11. Hodiny připravené na moření a povrchovou úpravu.

12. V tomto případě jsem mořil 2x, důvod byl docílení požadovaného odstínu. Po moření a šelakové polituře mírně přebrousím jemným smirkem, aby leštěná politura byla na dotyk hladká a bez zvednutých vláken.

12. V tomto případě jsem mořil 2x, důvod byl docílení požadovaného odstínu.

13. Jednotlivé části hodin přeleštím „polnou“, šelaková politura v tomto případě bude pouze na pololesk, bez klasického postupu na lesk „vysoký“.
Vyřezávané a původně tmavé části mořím pro zvýraznění kontrastu opět tmavějším mořidlem, ostatní plošné moření pouze na světlejší odstín.

13. Jednotlivé části hodin přeleštím „polnou“, šelaková politura v tomto případě bude pouze na pololesk, bez klasického postupu na lesk „vysoký“.

14. Detail horní části hodin po restaurování a po konečné povrchové úpravě.

14. Detail horní části hodin po restaurování a po konečné povrchové úpravě.

15. Detail spodní části. Dle zákazníka, který si jen matně vzpomíná na detaily, takto přibližně vypadaly hodiny původně.

15. Detail spodní části. Dle zákazníka, který si jen matně vzpomíná na detaily, takto přibližně vypadaly hodiny původně.

16. Proběhla kompletace všech dílů, ozdobných prvků, poretušovaly se maličkosti kam se mé prsty s „polnou“ nedostaly, také očištění a montáž kování je hotova. Teď už je na řadě jen mistr hodinářský se svým opraveným strojkem.

16. Proběhla kompletace všech dílů, ozdobných prvků, poretušovaly se maličkosti kam se mé prsty s „polnou“ nedostaly, také očištění a montáž kování je hotova.

Tyhle hodiny objevené majitelem náhodou, a jeho rozhodnutí s tím něco podniknout bylo jistě výborné rozhodnutí. V původním stavu nevypadaly odstínově ani vzhledově nějak přesvědčivě, ale na přání zákazníka si myslím že zvolené mořidlo které bylo určeno ke stávajícímu interiéru byla dobrá volba.

I objednavatel byl mile překvapený co se dalo ze „zbytku“ toho co přivezl vytvořit a co mu bude zkrášlovat jeho interiér.

V následujícím 6. dílu seriálu "Jak restaurovat starý nábytek" uvidíte jak vyrobit knihovnu.

Článek vznikl ve spolupráci s Uměleckým truhlářstvím Hrozek z Újezdu u Brna.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (2 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu