Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Dobrá práce: K jubileu houslařů vyšla kniha 100 let ateliéru Pilař v Hradci Králové

Proslulý houslařský ateliér Pilař v Hradci Králové si letos v září připomene 100 let od svého založení. Při příležitosti tohoto významného jubilea byla vydána publikace s názvem 100 let ateliéru Pilař v Hradci Králové. V knize nelze najít návod, jak postavit smyčcový nástroj, ani čím a jak se liší jednotlivé světové houslařské školy. Čtenáři se však dozvědí o rodině houslařů pocházející z Krkonošské houslařské školy, která si předávala umělecké řemeslo z generace na generaci.

Dočtou se také o lidech, kteří propadli tomuto uměleckému řemeslu, věnují se mu po celý život a po několik generací. Kniha je rovněž dokumentem doby v historických souvislostech, které se proplétají s jejich osobními i profesními portréty, a také, jak z individuálního impulsu a umění jednotlivce se v proměně jednotlivých generací rozrůstá široký strom vysokého kumštu.

Ve spolupráci s Filharmonií Hradec Králové bude od září v prostorách této hudební instituce instalována výstava, na které si můžete prohlédnout dobové i současné fotografie hradeckých houslařů, jejich mistrovských nástrojů v původním interiéru houslařských dílen i současný prostor v Čechově. Na sedmnácti panelech je zachycen celým stoletím houslařského ateliéru Pilař v Hradci Králové.

houslař Pilař

Cílem projektu za finanční podporu města Hradce Králové a Královéhradeckého kraje je připomenout veřejnosti událost, kdy se díky dokonalému uměleckému řemeslu město i celý kraj zapsal mezi významnou města a regiony s hlubokou tradicí houslařství. Vernisáž výstavy 100 let houslařského ateliéru Pilař v Hradci Králové spojená s křtem knihy se vyrábí 1. října v 18 hodin v budově filharmonie. K připomenutí tohoto významného výročí bude poté od 19.30 hodin uspořádán mimořádný koncert mladých hradeckých hudebníků včetně uvedení krátkého filmového medailonu z ateliéru Pilařů.

U zrodu ateliéru stál Karel Pilař, který 1. září roku 1924 otevřel dílnu s krámkem s hudebnanami v tehdejší Husově ulici, dnes ulici Dukelská č. p. 95. Mistr houslař zde postavil řadu smyčcových nástrojů. Později se věnoval především restaurování vzácných nástrojů a byl vyhledáván jako nejuznávanější restaurátor v tehdejším Československu.

Šárka Hušková Pilařová

V tradici pokračoval syn Vladimír Pilař, který rozšířil věhlas ateliéru především díky novým mistrovským nástrojům. Houslařské umění syna Vladimíra proslavilo Hradec Králové i Královéhradecký kraj v celém světě. Jako uznání těchto zásluh se stal Čestným občanem města. Je také nositelem nejvýznamnějšího ocenění města - Ceny dr. Františka Ulricha. V houslařském umění Vladimíra Pilaře pokračuje syn Tomáš a také jeho dcera Šárka Hušková Pilařová, její manžel Pavel Hušek a synovec Jan Pilař. Pilařovy mistrovské nástroje vlastní významní čeští umělci a hrají na ně houslisté téměř v celém světě.

--> Rozhovor s houslařem Tomášem Pilařem

autor: Hynek Šnajdar
Foto: Ondřej Littera


Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg Ohra_120x90.jpg Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2024 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.