Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Utvářet nábytkové trendy je nejen vzrušující, ale i poučné

BLUM, s.r.o.: Nábytkové kování a vize budoucnosti jsou nám vlastní. Společnost BLUM patří mezi přední evropské dodavatele nábytkového kování nejvyšší kvality s dlouhou tradicí. Svými výrobky i vývojovým úsilím mění trendy výroby nábytku a přináší nové revoluční tendence, směřující ke spokojenému užívání interiéru prostřednictvím poznání ergonomie uživatelů domácnosti. Snad žádný významný veletrh s tématikou bydlení se neobejde bez představení novinek, které pak na dlouhá léta poznamenají konstrukci nábytku i filozofii jeho užívání.

Výrazné zvýšení komfortu – díky SERVO-DRIVE uno firmy Blum se výsuv pro odpad otvírá téměř jakoby sám od sebe.
Zdroj: Blum s. r. o.

MOVENTO: VODICÍ SYSTÉM NOVÉ GENERACE

Na veletrhu WOOD TEC 2011 upoutával pozornost nový vodicí systém se synchronizovaným lehkým chodem pro zásuvky a výsuvy ze dřeva, který právě firma BLUM prezentovala pod názvem MOVENTO. Konstrukční řešení nabízí perfektní vlastnosti svěšení při plném výsuvu a plné zátěži. Spodní výsuv je určen pro vedení dřevěné zásuvky. Uplatní se v nábytku pro obývací pokoje, neboť dočasné trendy preferují moderní solitérní prvky nízko u podlahy. Právě u nich zásuvky vybavené tímto systémem nacházejí své uplatnění. Solitérní kusy nábytku často představují zajímavý doplněk například Hi-Fi soustavy, videa či domácího kina, takže zásuvka je plná CD, DVD, kabelů a dalších drobností. Těžký naplněný šuplík by tedy s normálním výsuvem mohl při plném vysunutí způsobovat problém, protože hrozí reálné riziko svěšení zásuvky a poškození například podlahové krytiny. Nový systém MOVENTO uplatňuje prakticky nulové svěšení otevřené a silně zatížené zásuvky.

Výchozí reklama

Konstrukce výsuvu umožňuje zvýšení doporučené nosnosti – u dosavadních typů zásuvek to bylo 30 a 50 kg, zatímco nové vedení MOVENTO zvládá zatížení 40 a 60 kg. Dosažení vyšší nosnosti a lepší boční stability výsuvu umožňuje využít vymožeností moderních nábytkových prvků, jako jsou široké zásuvky. Doplněním mechaniky výsuvu o boční stabilizaci přes hřídel a ozubená kola na obou stranách se zajišťuje, že se ani hodně široké zásuvky nekříží, a to ani když na ně bude působit síla ze strany a nesouměrně.

U dosud používaných výsuvů prakticky každého výrobce nábytkového kování bylo na chodu znát, kdy se začala vysouvat druhá část teleskopického výsuvu. Tento pocit u systému MOVENTO nepoznáte. Synchronizace pohybu je totiž prováděna uvnitř výsuvu, takže jeho chod je hladký v celé délce, nikde není cítit nástup druhé části vysouvané mechaniky.

Dosud existovala možnost nastavovat čelo zásuvky ve třech směrech. U systému MOVENTO je tato konstrukce samozřejmostí, ale přibližně od března 2012 by měly být zavedeny do prodeje systémy s čelní spojkou, které budou mít možnost doplnění dodatečného dílu, pomocí něhož bude možné nastavit čelo zásuvky dokonce ve čtvrtém směru. Tři možnosti nastavení – volbu sklonu čela, nastavení do stran a na výšku – tak obohatí ještě možnost nastavit pozici čela do hloubky. Řešení je velmi praktické a nábytkáři a řemeslníky velmi žádané. Designové kusy nábytku se totiž často vyrábějí s různě silnými obložkami a čela se tváří jako vložená mezi boky. V takovém případě je důležité mít možnost sladit čelní plochu do roviny s obložkou, aby kus nábytku skutečně pěkně vypadal.
Neuvěřitelně hladký chod výsuvu MOVENTO umožňuje vynaložit menší sílu na uvedení zásuvky do pohybu při otvírání, a to dokonce i v případě, kdy je zásuvka plná a těžká. V krátké době bude k této novince možné volit variantu výsuvu s integrovaným tlumením a kombinace s dalšími doplňujícími prvky, jako jsou mechanické bezúchytkové otvírání TIP-ON nebo elektrické bezúchytkové otvírání SERVO-DRIVE.

SERVO-DRIVE

Elektrický způsob otvírání SERVO DRIVE uno je novým prvkem v programu nábytkového kování. Tento systém pro otvírání zásuvky s odpadkovým košem se už nějakou dobu na českém trhu prodává, nyní však firma BLUM přichází na trh s další variantou, tentokrát pro zavěšené odpadkové koše. Na vývoji úzce spolupracovali dodavatelé odpadkových košů, například firmy FRANKE, NINKA HAILO, ale se stejným systémem mohou pochopitelně spolupracovat odpadkové koše i dalších výrobců. Na místo dna zásuvky se montuje plastový rám, do kterého se zasouvají koše různých tvarů. Tvary košů vycházejí ze zvoleného systému konkrétního dodavatele sestavy pro tříděný odpad. Výhodou řešení je umístění odpadkového koše v těsné blízkosti pracovní desky, takže do něj lze vznikající odpad v kuchyni snadno uklidit rukou krátkým pohybem.

SERVO-DRIVE uno je dodáván jako kompletní sada, ve které každý zájemce nalezne vše potřebné pro vybavení jedné zásuvky. SERVO-DRIVE umožňuje bezúchytkové otvírání a zároveň kombinaci s tlumením výsuvů. Ve spoustě případů je bezúchytkové otvírání pouhým designovým prvkem, ale zde při obslužnosti odpadkových košů je tento systém otvírání pod dřezem velmi praktický – osoba připravující pokrmy má často mokré nebo ušpiněné ruce. Odpad také vyhazuje i oběma rukama.

Význam je proto jasný – obsluha si může vypomoci pohybem ruky, nohy, kolena, špičkou nohy – servo systém po prvotním impulsu otevře zásuvku nebo dvířka sám.
Jestliže v kuchyňské sestavě systém SERVO-DRIVE není a zákazník by jej přesto chtěl alespoň pro jednu zásuvku, kde jsou odpadkové koše, byla vyvinuta stavebnice, která obsahuje všechny prvky k požadované funkci, aby servo mohlo fungovat. Ve výbavě této stavebnice je i menší trafo, které může fungovat pro tuto jedinou zásuvku. Pro jiné aplikace je instalováno trafo větší, které dokáže výkonově zvládnout dokonce i celou kuchyň.

Malé trafo je výrazně levnější záležitostí pro spotřebitele, stavebnici lze namontovat do kuchyňské linky i dodatečně v kombinaci s výsuvy TANDEMBOX nebo TANDEM, pokud mají vybavení od firmy BLUM a dostatek místa za zásuvkou – alespoň 33 mm. Tento prostor je skutečně dostatečný na to, aby se podařilo vmontovat potřebné vybavení i dodatečně. Není třeba nic předvrtávat, rovnou se šroubuje podle připravených šablon. Určení pozice pro servo je také jednoduché, ať již servo stojí nebo visí. O měkké a tiché zavírání se postará funkce tlumení BLUMOTION.

MALIČKOSTI, KTERÉ OCENÍ VÍCE TRUHLÁŘI NEŽ KONEČNÍ UŽIVATELÉ

Firma BLUM na výstavě WOOD TEC 2011 představila rovněž nový závěs MODUL pro lednicová dvířka. Má nižší tělo, vejde se mezi bok korpusu a bok lednice, ale má i novou pozici pro montážní podložku. Tato pozice umožňuje i při nasazených pohledových dveřích na dveře lednice mezerou mezi otevřenými dveřmi nastavovat závěs ve všech třech směrech. Tato inovace jako detail je obrovskou výhodou, kterou při montáži řemeslníci ocení. Vestavnou lednici je možné zasunout na místo s již namontovaným čelem.

V zájmu pozornosti jsou také závěsy CLIP top BLUMOTION s integrovaným tlumením. Používají se ve funkci standardních závěsů, závěsů pro silné profilované dveře, závěsy se slepým úhlem, alurámečky nebo úhlové závěsy. Za pozornost stojí zcela jistě i varianta závěsu CLIP top 155° – umožňuje připravit pokos kolem dokola na celém korpusu, kdy dveře doléhají pod stejným úhlem na zkosený korpus. Zvenčí se tak vytváří iluze ostré hrany mezi dvířky a korpusem, což vypadá designově velmi atraktivně. Díky tomuto závěsu lze exkluzivně zpracovat nádherné dveře s falcem, případně překrýt i velmi silné korpusy tloušťky 32 mm. Závěsy CLIP top představují sice malý detail ve vylepšení závěsů, ale konstrukčně jsou velmi zajímavé. Jejich montáž i demontáž se provádí velmi snadno a bez nářadí.

(Petr Velfel)

 BLUM, s.r.o.
Kolbenova 19/881
190 00 Praha 9

tel.: 281 090 161
fax: 281 862 028
e-mail: info@blum.com

www.blum.com

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu