Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Truhláři vyrábí slavnostní relikviář ze vzácného třistaletého dubu

Truhláři v dílně v Petrovicích na Havlíčkobrodsku dokončují výrobu dřevěného relikviáře. Použité dubové dřevo je z tři sta let starého stromu. Do relikviáře budou po říjnovém blahořečení uloženy ostatky čtrnácti františkánů.

Truhláři v Petrovicích na Havlíčkobrodsku dokončují relikviář ze vzácného dubového dřeva. Na snímku Petr Bárta a majitel firmy Radek Řípa (v červené košili).
Autor: iDnes.cz

Tři století staré dubové dřevo se truhlářům pod ruku nedostane každý den.

"Materiál, ze kterého se relikviář vyrábí, je v podstatě stejně starý jako pozůstalosti, které do něj budou uloženy," řekl s hrdostí majitel truhlářství Radek Řípa.
Koupit staletý dub se truhlářské firmě poštěstilo před pár lety. Rostl v hlubokém příkrém údolí, v lese nedaleko Petrovic.
"Už za dědy současného majitele dub chtěli skácet. Tenkrát, před více než sto lety, by ho ale z údolí nedostali," vyprávěl Řípa. A tak dub mohl růst dalších zhruba sto let.
Až se současnou technikou bylo možné těžké dřevo z hlubokého údolí po skácení stromu dostat. "Kmen se musel nařezat na třímetrové kusy, jeden měl váhu přes tři tuny," dodal majitel rodinného truhlářství.
V té době ale ještě v truhlářství netušili, na co tak vzácné dřevo použijí. Náhoda tomu chtěla, že skladování netrvalo dlouho a přišla zajímavá zakázka.

"Dřevo jsme nařezali a dali na sklad. Shodou okolností jsme jej letos umístili do sušárny, říkali jsme si, třeba na něj přijde řada. A do měsíce jsme dostali zakázku, která je pro nás nejlukrativnější v dějinách firmy," řekl majitel truhlářství s dvacetiletou tradicí.
Zakázku vyhráli ve výběrovém řízení. "Pro nás to byla tak prestižní věc, že jsme se přihlásili jen s cenou materiálu, relikviář vyrábíme jen za náklady," prozradil Řípa.

Výchozí reklama

O nich ale nechtěl blíže hovořit. Výroba dubového relikviáře s otevírací střechou probíhala převážně ručně. Byla použita stará technologie spoje dřeva. "Jen s ní si truhlář hrál osm dní," řekl Řípa.
Celkově výroba asi metr dlouhé, půl metru široké a 80 centimetrů vysoké dubové schránky na vzácné pozůstatky trvala asi tři týdny a podíleli se na ní dva lidé.

V dílně zbývá připevnit odklápěcí stříšky. K tomu poslouží speciální panty, které si truhláři objednali v Německu. A pak ještě musí dokončit povrchovou úpravu relikviáře, na což použijí speciální vosk z Belgie.
"Dubové dřevo je kyselé, proto není možné na úpravu použít jakýkoliv nátěr, mohl by se srazit na povrchu, museli jsme si nechat dovézt speciální vosky," vysvětlil Řípa. Právě voskování čeká pracovníky dílny v těchto dnech.
V nejbližších dnech pak truhláři převezou relikvii z Vysočiny do dílny v Praze. Tam firma dokončí zdobení bronzovými nápisy a ornamenty. Dovnitř se umístí olověná schránka.
Původní relikviář pro ostatky františkánů byl také z dubu, ale vypadal jinak. Podobu nové schránky navrhla Martina Portyková. "Původní relikvie nebyla stříšková, vypadala spíše jako rakev," řekl truhlář Řípa. Schránka vydržela tři sta let.
"Dubové dřevo je jedno z nejkvalitnějších," ví Řípa. A prý bude dobře rozmýšlet, na co další materiál z třistaletého dubu použije. "Necháme ho skladem pro podobně zajímavou zakázku," dodal.

Zdroj: jihlava.idnes.cz
Autor: Michal Kolařík

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu