Výchozí reklama
Výchozí reklama
Nalezeno: 14 záznamů, Zobrazeno: 1 - 14

10. díl - Zajištění čepu kolíčkem - truhlářské spoje

5-1-dokonceny-spoj.jpg

Ve starém truhlářství se často používaly spoje, které se nelepily, ale spojovaly takzvaně "na sucho". Takto konstruované výrobky bylo možné zpětně rozebírat.

5. díl - Truhlaření postaru - Truhlářské spoje

truhlarske-spoje.jpg

V minulosti byly vyvinuty různé truhlářské techniky spojování dřevěných dílů. Jsou jednoduché, funkční a v podstatě nepřekonatelné, vyzkoušené staletími ...

Kolík

kolik.gif

Kolíky sloužily k zajišťování některých spojů, hlavně čepu a dlabu, čepu a rozporu, a přeplátování. Rozdíl mezi kolíkem a dřevěným hřebíkem je ve tvaru. Hřebík se podélně zužuje do špičky, kolík má stále stejný průměr.

Pažení, paz

pazeni-paz-nakres.gif

Pažení je jednochuchá stará dřevěná konstrukce (jedna z nejstarších), původem tesařská, využívaná k vytváření stěn a příček v hospodářských budovách (odtud slovo přepažit), postupně přenesená i do truhlářských konstrukcí.

Čep a pero

cep-a-pero-nakres.gif

Spoj používaný hlavně na spojování lubů a noh stolů, postranic a čel postelí a kolébek (tam, kde je potřeba začepovat širší prkno). Je to kombinace perka na konci prkna a na něj navazujícího čepu.

Přeplátování

preplatovani-nakres-1.gif

Používá se hlavně na výrobcích hospodářského charakteru (dvířka králíkáren, sítka do oken a podobně).

Hmoždíky

hmozdik-nakres.gif

Spoj na hmoždíky se využívá ke spojování větších ploch, například desek stolů nebo vík truhel a úložných prostorů lavic. Hmoždíkům se také říká mašle nebo vlaštovčí ocasy.

Pero a drážka

pero-a-drazka-nakres.gif

Spoj se nejčastěji se uplatňuje při pokládce dřevěných podlah, prkených i parketových, dále při sesazování větších desek, například stolních, v konstrukci nábytku, dřevěných obkladů a podobně.

Čep s tažným klínem

cep-s-taznym-klinem-nakres.gif

Tento spoj je v lidovém nábytku využíván zejména v konstrukci stolů k upevnění zpevňovacích táhel a v konstrukci rozkládacích půlených lidových skříní.

Dlab a čep

dlab-a-cep-nakres.gif

Používá se podobně jako rozpor a čep, a dále také například na žebříky, ke spojování lubů a noh u stolů a židlí a jiných rámových konstrukcí.

Rozpor a čep

rozpor-a-cep-nakres-1.gif

Spoj lepený i nelepený. Používá se ke spojování pravoúhlých rámů, hlavně u dveří, oken a nábytkových dvířek.

Ozuby (cinky, rybina)

cinky-nakres.gif

Jedná se o základní rohový spoj, dosud nejpevnější a nejkvalitnější. Jeho původ je v tesařském způsobu přeplátování na rybinu. Tento spoj byl známý a používaný již ve starém Egyptě, což dokládají ...

Svlak

svlak-1.jpg

Používá se za účelem zabránění zkroucení nebo zborcení prken při vytváření širší prkenné desky. Svlak zároveň umožňuje částečný pohyb dřeva při změnách vlhkosti, aniž by došlo k poškození výrobku.

Dřevěné hřebíky

drevene-hrebiky-truhlarske-spoje.gif

Velkou výhodou dřevěných hřebíků, narozdíl od kovových, je právě jejich měkkost. Při namáhání spoje nedojde k "vykotlání" dřeva okolo hřebíku a tím ke ztrátě pevnosti.

Nalezeno: 14 záznamů, Zobrazeno: 1 - 14

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu