Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy » Kuchyně

RADIKÁLNÍ PROMĚNA KUCHYNĚ… ta vám vyrazí dech!

aneb proměna staré kuchyně KROK ZA KROKEM ... Jak si dvě absolutní interiérové novinky - designové sklo Grafosklo a nábytková dvířka s digitální grafikou Overface, poradí se starou kuchyňskou linkou? Přesvědčte se sami… A ŠLO TO BEZ BOURÁNÍ!

Kuchyňská linka po proměně Grafosklem (celoskleněným obkladem J.A.P.) a digitální Grafikou Overface (z dílny Trachea).

 

Původní kuchyňská linka
Původní kuchyňská linka

Na začátku proměny stála nespokojenost majitelů panelákového bytu se starou kuchyňskou linkou. Ta už přestala vyhovovat zejména z hlediska designu, a proto se rozhodli zcela ji odstranit
a nahradit novým kouskem… Ale! Rekonstrukce této úzké panelákové kuchyně nakonec nebyla tak radikální. Majitelé si totiž zvolili chytřejší a úspornější variantu, a to výměnu pouze čelních nábytkových dvířek a keramického obkladu, který byl nahrazen obkladem celoskleněným. Pojďte s námi krok za krokem sledovat tuto výjimečnou proměnu…

1. SVLÉKNOUT AŽ NA KORPUS!

Odstrojení kuchyňské linky je otázkou chvilky.
Odstrojení kuchyňské linky je otázkou chvilky.
 
 
 
 Odstrojení kuchyňské linky je otázkou chvilky.
 Odstrojení kuchyňské linky je otázkou chvilky.

Pokud jste s dispozičním řešením kuchyňské linky spokojeni a i její korpus je v pořádku, není důvod, proč linku neproměnit pouze novými dvířky. „Nikoliv korpus, ale nábytková dvířka jsou tím prvním, čeho si při pohledu na celou kuchyňskou sestavu všimnete. Jestliže máte po revizi linky – nejlépe od truhláře, potvrzeno, že je vše v pořádku, můžete se pustit do práce,“ uvádí pan Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, největšího výrobce nábytkových dvířek a dekorativních panelů na českém trhu, a pokračuje: „Odstrojovat linku doporučuji v pořadí odshora dolů, z korpusu vyjímáme nejen dvířka, ale i panty. Praktické je využití elektrického šroubováku.“ V této fázi se rozhodně vyplatí nespěchat, abychom zbytečně neponičili původní korpus. Holá linka je následně připravena k osazení zbrusu novými dvířky.

Výchozí reklama

2. BUĎTE SVÉ KUCHYNI STYLISTOU

V další fázi nás čeká nasazení nových kuchyňských dvířek. Tomuto kroku samozřejmě předcházel jejich výběr z nepřeberného množství barevných provedení foliovaných dvířek nebo povrchových frézování. Majitelé ovšem pro svou kuchyni zvolili zcela netradiční dvířka – a to opatřená digitální grafikou Overface!

Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, s.r.o.Slovo odborníka… Co je to digitální grafika Overface?
Jedná se o technologii, která umí přenést do povrchu hladkých nábytkových ploch vybraný motiv, dekor nebo fotografii  - v dokonalé ostrosti a barevnosti. Potencionální zájemci – stejně jako majitelé této kuchyně, nejsou omezeni pouze na výběr ze standardní nabídky motivů Trachea. Zvolit lze také svůj vlastní obrázek nebo snímek např. z dovolené. V tomto případě byl pro kuchyňská dvířka vybrán dynamický, abstraktní motiv – vlna v zajímavých barevných odstínech. Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, s.r.o. 

DEKOR NA DRUHOU? Aneb když motiv z kuchyňských dvířek přeneseme i na celoskleněný obklad!

Vybraný motiv.
Vybraný motiv.

Změna nastává i u obkladu stěny mezi horními a dolními dvířky kuchyňské linky. Nepoužijeme klasické keramické obklady, ale celoskleněnou desku z Grafoskla.

 

  

 

 

Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti “J.A.P.“ spol. s.ro.Slovo odborníka…
Proč právě celoskleněný obklad a co znamená pojem Grafosklo?
Jedná se o designové sklo – systém dvou nebo jednoho skla vždy se speciální bezpečnostní folií a vnitřním motivem – digitálním tiskem nebo textilií. Do skla je tedy skutečně zataven vybraný motiv, dekor, fotka nebo textilie či dokonce přírodniny - herbářované květiny, plátky dýhy, kovu atd. Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti “J.A.P.“ spol. s.r.o.

 

Do Grafoskla si majitelé kuchyňské linky nechali zatavit stejnou grafiku, která je použita na kuchyňských dvířkách – přesněji řečeno, obklad za linkou zachycuje tu část motivu, která vychází do prostoru mezi horními a dolními skříňkami. Sladění celé linky s obkladem tak bude naprosto dokonalé.

3. OTVOR PRO PANTY A DÍRY NA ŠROUBKY

Na každých nových kuchyňských dvířkách je třeba v první řadě dobře vyměřit místa vyhloubení otvorů pro panty. Jejich velikost se pohybuje (dle typu pantu) od 10 do 14 mm. Umístění pantu bývá obvykle 10 centimetrů od horního i spodního okraje a pět milimetrů z boční strany dvířek. Průsečík těchto rozměrů je třeba označit a vyhloubit okolo něj kruhový otvor o průměru 35 milimetrů. Do připravené – vyvrtané prohlubně se nasadí pant a přes každý otvor pro šroubek se tužkou označí bod pro vrtání. Poté se pant sundá a v místech bodů se vyvrtají díry pro snazší šroubování. Nakonec dojde opět k nasazení pantu do otvoru a pomocí dvou šroubků se připevní. Takto je třeba si připravit všechna dvířka.

Vložení pantu do vyvrtaného otvoru.
Vložení pantu do vyvrtaného otvoru.
 

 Připevnění pantu šroubky do kuchyňských dvířek.
Připevnění pantu šroubky do kuchyňských dvířek.

 Rozměření místa pro navrtání šroubků. Čela zásuvek je vhodné nechat si až nakonec. Podle starých čílek zásuvek si upravíte výšku a stranové nastavení nových dvířek. Poté tato stará demontujete a nahradíte novými…

TIP: Pro zjednodušení měření a vrtání otvorů pro šroubky můžete zásuvku zasunout, na čílko nanést proužek oboustranné lepicí pásky a pevně přitisknout. Zásuvku následně povysunete a na vytlačených místech navrtáte dírky pro šroubky.

4. PŘIPRAVTE KORPUS A NASAĎTE DVÍŘKA

Jakmile máte kuchyňská dvířka opatřena panty, je čas zasadit je do korpusu kuchyňské linky. Nový pant a jeho podložky by měly ve většině případů skrýt staré otvory pro šroubky. Pokud ne, je možné je zatmelit dvousložkovým tmelem, který vytvrdne a je brousitelný po deseti minutách. Do něj je možné vyvrtat otvory nové.  Protikus-křížový kotvící plíšek-nacvakněte nebo přichytněte šroubky do pantu, který je již upevněn ve dvířkách.

 Nasazení nových kuchyňských dvířek.  Nasazení nových kuchyňských dvířek.  Detail montáže čel zásuvek.
Detail montáže čel zásuvek.
Nasazení nových kuchyňských dvířek.   Nasazení nových kuchyňských dvířek. Kuchyňská linka s novými dvířky.
Nasazení nových kuchyňských dvířek.  Kuchyňská linka s novými dvířky.

 

Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, s.r.o.Slovo odborníka…
Nábytková dvířka s digitální grafikou vydrží!
Kuchyň je místem, kde probíhá čilý pohyb všech členů rodiny. A v první řadě – používáme zde nejrůznější spotřebiče, ostré nástroje, mění se zde teplota… Na to všechno jsme při výrobě nábytkových dvířek mysleli. Speciální MDF deska, která tvoří srdce dvířek, je ošetřena speciálními disperzními lepidly, která se aktivují teplem a zaručují, že povrchový foliovaný materiál dokonale přilne a dvířka budou sloužit spolehlivě mnoho let. Samozřejmostí je stálost lepidla vůči nejrůznějším tepelným faktorům, kterých zvláště v kuchyni najdeme hned několik. Naše dvířka jsou trvale testována a výsledkem je rezistence až vůči 80 stupňům Celsia. Pokud se zaměříme na digitální grafiku Overface – v tomto případě vyspělé výrobní postupy a techniky aplikace zaručují stálost barev. Tento postup způsobuje vysokou povrchovou pevnost a dokonalou ochranu celým dvířkům.
Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, s.r.o.

 

5. OKOVEJTE JI

Detail - rozměření míst pro vyvrtání otvorů na šroubky
Detail - rozměření míst pro vyvrtání 
otvorů na šroubky

Detail - rozměření míst pro vyvrtání otvorů na šroubkyDetail našroubované úchytky
 

V momentě, kdy jsou všechna nová dvířka na svém místě, přichází na řadu montáž úchytek. „Nejprve si rozmyslete, zda chcete mít úchytky na dvířkách namontovány na šířku nebo na výšku kuchyňských dvířek. Poté už stačí vyměřit místa pro vyvrtání otvorů na šroubky a úchytky přes ně upevnit,“ dodává pan Martin Dusík.

Kuchyňská linka s novými dvířky a kováním, přípravená k osazení Grafosklem.
Kuchyňská linka s novými 
dvířky a kováním, přípravená  
k osazení Grafosklem.

CELOSKLENĚNÝ OBKLAD GRAFOSKLO
Nová dvířka z dílny Trachea už jsou ve stávajícím korpusu doslova jako doma a přichází čas pro montáž celoskleněného obkladu Grafosklo!

TIP: Celoskleněný obklad je nejen designovou, ale také praktickou záležitostí – odpadá čištění zanesených spár klasického keramického obložení…

 

 

 

 

 

 

 

6. NEŽ SE PUSTÍME DO MONTÁŽE CELOSKLENĚNÉHO OBKLADU

Samotnou montáž nového celoskleněného obkladu začneme odšroubováním zásuvek či elektrických vypínačů, pokud jsou na zdi za linkou umístěny. „Grafosklo se za linku montuje velmi jednoduše. Lze ho totiž pohodlně nalepit i na stávající dlaždičky, pokud jsou v odpovídajícím technickém stavu. Obklad je dobré, před nanesením speciálního lepidla s vysokou přilnavostí k různým stavebním materiálům, odmastit jarovou vodou či technickým lihem.

Pryč musí před montáží Grafoskla i sporák a baterie.  Pryč musí před montáží Grafoskla i sporák a baterie.
Pryč musí před montáží Grafoskla i sporák a baterie.  

TIP:Pro bezproblémové napasování Grafoskla - celoskleněného obkladu za kuchyňskou linku, je praktickým krokem odsunutí sporáku a položení vodovodní baterie do vodorovné polohy (pokud se jedná o stojánkový druh -  baterie je připevněna ke dřezu). 

7. V HLAVNÍ ROLI SPECIÁLNÍ  POLYMEROVÉ LEPIDLO

Nanesení speciálního lepida. Poté nanášíme lepidlo pomocí pistole (v této formě již zakoupíme přímo v obchodě) na stěnu v roztečích bodů přibližně 20 x 20 cm. „V této fázi je třeba mít Grafosklo připravené v kuchyni, a spolu s ním i dalšího pomocníka, který s vámi obklad zvedne a do zdi zasadí. Od nanesení lepidla máte asi 15 - 20 minut, během kterých je třeba Grafosklo za linku nalepit,“ upozorňuje dále pan Petr Paksi.

8. NALEPIT – PŘITLAČIT

Na celoskleněný obklad je třeba vyvíjet souvislý tlak v rozmezí 15 minut, aby Grafosklo na lepidlo a stěnu pod ním dobře přilnulo. Vždy je třeba připravit si pod celoskleněný obklad podpěrky, kterými si pojistíte, že obklad zůstane na svém místě a v důsledku své hmotnosti nesklouzne o několik milimetrů níže. Vytvrzení lepidla trvá 24 hodin, poté je linka připravena k používání.

Přinesení celoskleněného obkladu.Přinesení celoskleněného obkladu.
 
 Napasování Grafoksla za kuchyňskou linku.
Napasování Grafoksla za kuchyňskou linku.
 Je třeba vyvíjet po dobu 15 minut souvislý tlak.
Je třeba vyvíjet po dobu 15 minut
souvislý tlak.
 První část obkladu za linkou je hotova.
První část obkladu za linkou je hotova.
 
 Nanášení lepidla na boční stěnu pro připevnění druhého kusu – dílu celoskleněného obkladu.
Nanášení lepidla na boční stěnu
pro připevnění druhého kusu
– dílu celoskleněného obkladu.
 Upevnění Grafoskla.
Upevnění Grafoskla.
 
 

 

TIP: Dobře si rozmyslete polohu vypínačů, elektrických zásuvek! Do Grafoskla je třeba tyto otvory udělat už během výroby. Žádné dodatečné vyřezávání do skla není absolutně možné! Na základě přesných rozměrů bude celoskleněný obklad vybaven odpovídajícími otvory, které umožní pohodlné namontování těchto elektrických vývodů.

   

Petr Paksi, výkonný ředitel J.A.P. spol. s .r. o.Slovo odborníka…
Kalené sklo vydrží… nemusíte se bát!
Ve vztahu ke Grafosklo mluvíme celou dobu o velké celoskleněné ploše. A mnohé napadne otázka bezpečnosti. Tady ale musím podotknout, že obavy rozhodně nejsou na místě. Grafosklo tvoří speciální kalené, extra pevné – mechanicky i tepelně odolné, sklo, které se využívá také na hokejových stadionech jako mantinely – kde je vystaveno extrémním podmínkám. Navíc vnitřní bezpečností folie, pokud by došlo ke skutečně cílenému nárazu do rohu skla, udrží jej pohromadě. A do třetice – střepy kaleného skla nejsou nikdy ostré.
Petr Paksi, výkonný ředitel J.A.P. spol. s .r. o.

9. RADOVAT SE Z VÝSLEDKU!

Výsledný efekt proměny linky s Grafosklem a nábytkovými dvířky s digitální grafikou Overface majitelům doslova vyrazily dech. Asi nikdo by nečekal, jak designovou a vlastně i praktickou záležitostí celoskleněný obklad může být. Změna byla rychlá, opravdu bez bourání a přitom nad očekávání výjimečná. Sladění Grafoskla s kuchyňskými dvířky je pak už jen třešničkou na dortu. Motiv ladně přechází přes dvířka a celoskleněný obklad a vše působí dojmem jednoho celku.

Kuchyňská linka po proměně Grafosklem (celoskleněným obkladem J.A.P.) a digitální Grafikou Overface (z dílny Trachea).
 
Kuchyňská linka po proměně Grafosklem (celoskleněným obkladem J.A.P.) a digitální Grafikou Overface (z dílny Trachea).
  
Kuchyňská linka po proměně Grafosklem (celoskleněným obkladem J.A.P.)
a digitální Grafikou Overface (z dílny Trachea).  


Nadchla i vás tato proměna? Zapojte svou fantazii a připravte také svému bydlení proměnu přesně podle vašeho vkusu…

Materiál připraven ve spolupráci se společnostmi J.A.P. spol. s.r.o. (www.sklo-jap.cz) a Trachea s.r.o. (www.overface.cz, www.trachea.cz).
Foto zdroj Trachea a J.A.P.
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu