Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata

Dlab a čep

Používá se podobně jako rozpor a čep, a dále také například na žebříky, ke spojování lubů a noh u stolů a židlí a jiných rámových konstrukcí.

Dlab a čep - nákres
Autor: Archiv manželů Kodýdkových

Používá se podobně jako rozpor a čep, a dále také například na žebříky, ke spojování lubů a noh u stolů a židlí a jiných rámových konstrukcí. Čep se někdy zajišťuje kolíkem. Kolík k zajištění se používá vždy, když jde o spoj na sucho (nelepený).

Dlab je vlastně otvor ve dřevě, kruhového, oválného nebo pravoúhlého tvaru, do kterého se zasunuje čep vzniklý ubráním materiálu na připojovaném dílu. Čep má stejný tvar jako otvor (dlab).

Čep může zasahovat jen do části druhého dílu, přes celou šířku, nebo dokonce může být průběžný a na druhé straně vystupovat ven a zde být zajištěn klínem (viz čep s tažným klínem). Čep může být také na opačné straně zpevněn vsunutým klínkem podobně jako u sekery nebo kladiva.

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu