Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Technologie » Truhlářské spoje

Svlak

Používá se za účelem zabránění zkroucení nebo zborcení prken při vytváření širší prkenné desky. Svlak zároveň umožňuje částečný pohyb dřeva při změnách vlhkosti, aniž by došlo k poškození výrobku.

Svlak
Autor: Archiv manželů Kodýdkových

Používá se za účelem zabránění zkroucení nebo zborcení prken při vytváření širší prkenné desky. Svlak zároveň umožňuje částečný pohyb dřeva při změnách vlhkosti, aniž by došlo k poškození výrobku. Svlak se s prkny spojuje vždy nasucho bez lepení. jinak by došlo k potrhání prken při změnách vhkosti. Prkna se k sobě slepit mohou, v případě, že se nelepí, použije se na spoj hran prken polodrážka, pero a drážka, hmoždík nebo vložené pero.

K výrobě svlaků se používají speciální hoblíky svlakovníky a kocour. V prknech, která mají být pomocí svlaku spojena, se nejprve pomocí svlakové pilky (svlakovky), dláta a hoblíku kocouru vytvoří svlakové lože. To je širší drážka která se po délce mírně zužuje. Její stěny nejsou kolmé, ale rozšiřují se směrem dovnitř do hloubky. Svlaky které se do nich zasouvají se taktéž mírně zužují, čímž je zajištěna pevnost. Na spodní straně, která se zasunuje do lože, mají svlaky vyhoblovaný rybinový profil pomocí hoblíků svlakovníků. Ten odpovídá sešikmení stěn svlakového lože. Správně vyrobený svlak by měl jít do dvou třetin délky zasunout rukou, zbylá třetina se zatluče.

Výchozí reklama

Jiný možný způsob použití svlaku je kostrukční spoj dvou desek do tvaru "T". Vyskytuje se hlavně na nábytkových korpusech. Do svlakového lože se zasouvá hrana druhé desky opatřená rybinovým profilem po celé délce. Protože se rybina vytváří napříč směru vláken dřeva, je nutné použít hoblík s předřezem, aby nedošlo k vytrhání vláken. Předností tohoto spoje je opět možnost pohybu desky ve drážce při změnách vlhkosti. Protože by na přední pohledové straně výrobku mohlo dojít k posunutí okraje jedné desky vůči druhé, je nutné z přední strany cca jednu pětinu svlaku slepit nebo zajistit kolíkem a nechat možnost volného pohybu desky pouze směrem dozadu. Tím pádem zůstává přední strana korpusu stále zalícovaná.

Tam, kde nejsou velké nároky na provedení, je možné použít tzv. přitloukaný svlak. Jde o velmi často využívaný spoj v lidovém stavitelství, bývá běžně k vidění na různých vratech a dvířkách, typickým příkladem jsou vrátka od chlívků nebo kůlen. Nevytváří se svlakové lože ani rybinový profil, svlak se položí v kolmém směru na prkna, která se mají spojit a každé se přitluče dřevěným nebo kovaným hřebíkem. Protože toto přibití není dostatečně pevné a u zavěšených výrobků by došlo ke svěšení, je nutné desku zajistit šikmou vzpěrou. Ta je vedena mezi horním a dolním svlakem od spodního pantu šikmo nahoru k vnějšímu konci horního svlaku (do tvaru písmene Z).

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu