Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Technologie

Dřevěné hřebíky

Velkou výhodou dřevěných hřebíků, narozdíl od kovových, je právě jejich měkkost. Při namáhání spoje nedojde k "vykotlání" dřeva okolo hřebíku a tím ke ztrátě pevnosti.

Dřevěné hřebíky - nákres
Zdroj: Archiv manželů Kodýdkových

Dřevěné hřebíky se nejčastěji využívají na spoje nábytkových korpusů, přibíjení lišt, prken na rám, zad na korpus, přibíjení prken na svlak natupo bez rybiny a podobně. Oproti tomu na přibíjení podlahových prken se většinou používaly hřebíky kované.

Princip dřevěných hřebíků je následující: spojované díly se nejprve slepí a pak se oba najednou provrtají nebozezem. Do otvorů se zatlučou připravené dřevěné hřebíky čtvercového nebo kosočtvercového průřezu, potřené lepidlem. Přečnívající konce se odříznou a zahoblují nebo zaseknou dlátem. Také je možné hřebíky zaříznout kousek výš a přečnívající kousek dlátem vytvarovat do ozdobné hlavičky. V případě potřeby (například renovace) se dají hřebíky snadno odvrtat a nahradit.

Dřevěné hřebíky se dělaly z polotvrdých dřev (topol, javor, jilm...), ale nebylo neobvyklé, že byly ze stejného dřeva jako celý výrobek. Velkou výhodou dřevěných hřebíků, narozdíl od kovových, je právě jejich měkkost. Při namáhání spoje nedojde k "vykotlání" dřeva okolo hřebíku a tím ke ztrátě pevnosti.

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu