Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata

Přeplátování

Používá se hlavně na výrobcích hospodářského charakteru (dvířka králíkáren, sítka do oken a podobně).

Přeplátování - nákres 1
Autor: Archiv manželů Kodýdkových

Přeplátování je starý způsob spojování, vycházející z tesařských konstrukcí (jako všechny staré truhlářské spoje). Existuje v různých provedeních. Základní – jednoduché přeplátování vznikne tak, že v místech spojení se na obou kusech odebere materiál do jedné poloviny tloušťky. Tento spoj nepatří k nejpevnějším a je nutné ho zklížit a zajístit kolíky nebo hřebíky, což je běžnější. Používá se hlavně na výrobcích hospodářského charakteru (dvířka králíkáren, sítka do oken a podobně). Používal se také na rámy zrcadel, kde se jedna strana dýhovala a tím se spoj zpevnil.

Na starých dveřích z doby renesance a baroka se vyskytují vylepšené formy přeplátování podobné svlaku (svlakový plát), kdy se plát na konci dílu zasouvá do drážky s okraji ve tvaru rybiny podobně jako svlak. Tento spoj bývá k vidění také na selských stolech, kde plní účel spojení lubu a nohou. Dnes je tento spoj téměř zapomenutý. Zajištění kolíkem je samozřejmost. Je to spoj vyráběný původně častěji tesaři než truhláři, a podobně jako většina spojů tesařského původu se nelepí.

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu