Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy » Architektura

Architektura: Nejvyšší dřevěná administrativní budova v Evropě

Dřevěná víceposchoďová administrativní budova Finnforest Modular Office pochází z dílny architektonického studia Helin & Co Architects. Na její realizaci se použil obdélníkový modulární systém na bázi dřeva. Jednotlivé části tohoto systému do sebe zapadají jako skládačka.

Nejvyšší dřevěná administrativní budova v Evropě

Pro architekty 21. století představuje dřevo fascinující stavební materiál, který přináší nové výzvy, i přesto, že jde o nejstarší materiál, který se ve stavebnictví používá. Dřevo má na lidi mnohem pozitivnější vliv než ostatní stavební materiály. Jeho nejvýznamnější předností je, že jde o autentický přírodní materiál. Splňuje i kritéria trvale udržitelné výstavby, jelikož ho lze lokálně těžit a výroba není náročná na spotřebu energie. Jde o obnovitelný zdroj, který během růstu váže CO2 a pohlcuje teplo. Jeho zpracovatelnost je jednoduchá. Použití dřeva má však ve stavebnictví omezení, ale to mají i jiné materiály. V minulých dekádách vydaly na jeho spotřebu veřejné regulační orgány neúměrná restrikční opatření.

Výchozí reklama

Budova Finnforest Modular Office je reprezentantem nové generace dřevostaveb. Jde o nejvyšší dřevěnou administrativní budovu v Evropě. Použitím prefabrikovaných modulových FMO rámů, stěn a obvodových plášťů lze navrhnout dřevěnou administrativní budovu individuální formy. Systém se zakládá na sérii jednoduchých, obdélníkových základních modulů, k nimž lze připojit speciální moduly s obloukovým tvarem (použité systémy: Glulam, Kerto®, King Panel, ThermoWood®).

Budova se skládá z obdélníkových modulů, které se do sebe zasouvají jako skládačka. Je ukončena kónickým modulem, který je odkazem na typickou dřevařskou výrobu. Moduly vytvářejí architektonicky prostorovou strukturu, v níž se střídají vysoké otevřené a vzájemně propojené plochy v interiéru s otevřenými atrii v exteriéru. Pracovní prostory jsou roztroušeny uvnitř budovy a výhled z kanceláří na rozličné části Tapiolu a okolí rámují dřevěné struktury.

Ve společných místnostech logicky rozmístěných v prostoru jsou situována malá a samostatná zařízení s vybavením na uspokojení rozličných potřeb zaměstnanců. Použité materiály a barvy se vymykají konvenčnosti. Cílem bylo podpořit pozitivní interakci mezi sociálním a fyzickým prostorem, vytvořit klidné místo, které podporuje koncentraci pracovníků.

Zdroj: asb-portal.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu