Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Dobrá práce

Vezměte trakaře - hrkače ... a jde se hrkat…!

"Tak na tuhle větu jsme se jako kluci vždy těšili" … vypráví pan Vladimír Hrozek z Újezdu u Brna. A jak se takový tradiční trakař neboli hrkač vyrábí a jak tato tradice probíhá? Dozvíte se v našem článku s fotonávodem ...

Trakaře - hrkače

Trakaře - hrkače? Že nevíte o co se jedná? O další zajímavost z produkce truhláře pana Vladimíra Hrozka, se kterým jsme měli možnost spolupracovat na zajímavém seriálu o tom "Jak restaurovat starý nábytek" a který poutavě vyprávěl i o tom jak vyrobit "Kouzelné hůlky". Jedná se o velmi zajímavou tradici při které se jednoduše "hrká" ...

"Pro někoho to byl trakař, ale pro nás to byl vždy hrkač. Pro svůj jedinečný a nezapomenutelný hrkací účel, a také proto, jak byl v uvedené době významný. Velikonoční hrkání na Zelený čtvrtek, kdy zvony „odlétají do Říma“ začínala příprava na akci kdy bylo stanoveno použití hrkačů, a právě to byl pro nás den „D“," začíná vyprávět pan Hrozek.

A dodává: "Ten okamžik, kdy se několik ministrantů s hrkači rozjelo vesnicí aby oznamovali namísto zvonů ranní a večerní klekání, také pravé poledne, to se vryje do paměti … Také já jsem chodil hrkat, a ani ve snu by mne nenapadlo, že se jednou budu jako výrobce podílet na této dávné tradici Velikonoc."

Výchozí reklama

"Jelikož hrkačů zřejmě ubývá, ať už amortizací a nebo uložením neznámo kam, byl jsem osloven, zda by bylo možné tenhle velikonoční „prostředek“ rozšířit vyrobením několika nových kusů. Snad také pro navýšení počtu zájemců o tohle hrkání. A protože se tradice mají udržovat a ctít, neodmítl jsem a pustil se do výroby několika kusů, co mi čas dovoloval mezi jednotlivými zakázkami." vypráví pan Hrozek.

A doplňuje: "Jeden trakař jsem si půjčil jako vzorkový, ale vlastně jsem nové šablony a celou výrobu upravil dle zvážení a s přihlédnutím k možné výšce ministranta, také technických detailů jako například větší ozubený válec, výrobu kovového pouzdra u hřídele kola, této nejvíce rizikové části - na nárazy a ne vždy v pohodovém provozu." dokončuje své vyprávění pan Hrozek.

Kvalitní práce, odolnost proti nárazu a vyrobené k jízdě i v tom nejhorším terénu … základní "stavební kameny", které je třeba dodržet při výrobě těchto trakařů ...

Jak vyrobit trakaře - hrkače

1/ Podle šablony vyřezané, obroušené a vydlabané boky trakaře pro příčky.
Také už je napasované osazení pro kovové pouzdro k hřídeli kola.

Podle šablony vyřezané, obroušené a vydlabané boky trakaře pro příčky

 

2/ Příčky jsou také vyčepované, otvory na „hrkací“ lišty vydlabané. Ty musí být ve spodní části volné, aby trakař měl ten správný hlasitý, praskavý až třaskavý zvuk. Takový, který každému oznámí, že se něco děje!

Příčky jsou také vyčepované, otvory na „hrkací“ lišty vydlabané

3/Do boků trakaře jsou začepované příčky, zaklínované, vše dobře a kvalitně slepeno.

Do boků trakaře jsou začepované příčky

4/ Hřídel prochází přes ozubené válce a kolo. Po venkovních stranách bude zajištěna podložkami a matkami.
Úplně v závěru hřídel rozklepu pro jistotu, že se nestane defekt v podobě vyšroubování matky a následného vyřazení majitele z hrkacího procesu…

Hřídel prochází přes ozubené válce a kolo 

5/ Kola jsou dubová, na ně jsou natěsno napasované obroučky.
Tahle „jistota“ bude nutná pro dlouholetý bezproblémový provoz.
Ozubené válce jsou bukové a dubové. Otvor je vrtaný  středem, na pásové pile vyřezané zuby o něco větší oproti originálnímu trakaři, aby amortizace zubů nebyla příliš brzká a také pro hlasitější zvuk.
Ozubené válce jsou kolíkované na středové dubové kolo.

Kola jsou dubová, na ně jsou natěsno napasované obroučky

6/ Kovová pouzdra od šikovného zámečníka, jeho práce je nezbytná, trakař může mít kolizi třeba s patníkem, takže je nutností vše perfektně usadit, sešroubovat, no a v závěru opatřit dobrým nátěrem.

Kovová pouzdra od šikovného zámečníka

7/ Boky trakaře jsou začištěné, usazená pouzdra na konstrukci trakaře, hřídel, ozubené válce a kola napasovaná do rozteče trakaře.
Postupně se bude kompletovat.

Boky trakaře jsou začištěné, usazená pouzdra na konstrukci trakaře, hřídel, ozubené válce a kola napasovaná do rozteče trakaře

8/ Vsazení hřídele přes boky do ozubených válců.

Vsazení hřídele přes boky do ozubených válců

9/ Usazení hrkacích latí, jedno z nejdůležitějších částí – ne moc silné ani slabé, pěkně pružné a posazené na ozubené válce v té ideální poloze.
Tak, aby nebyla zbytečná a  nežádoucí amortizace ozubených kol, a vydávaný zvuk aby byl jaksepatří co se týká decibelů.

Usazení hrkacích latí, jedno z nejdůležitějších částí

10/ Laťky jsem v horní části zaklínoval a zajistil vrutem, zřejmě tendence od hrkajícího by byla pro co nejlepší – nejhlasitější zvuk laťku ťuknout co nejvíce mezi zuby válce. Bylo by to zbytečné a bez efektu…
Tedy, pojistka, aby vše bylo „akorát“ a připraveno k akci.

Laťky jsem v horní části zaklínoval a zajistil vrutem

11/ Detail zkompletované spodní části hrkače.
Možná si někdo klade otázku k nátěru … obroučky jsou nerezové, pouze jedna je železná ...

Detail zkompletované spodní části hrkače

12/ Detail horní části a zajištění hrkacích latěk proti posuvu.
Spodní otvory jsou volnější oproti síle latěk, to je právě ten sluchderoucí  zvuk, který ohlásí blížící se hrkače.

Detail horní části a zajištění hrkacích latěk proti posuvu

13/ Hrkač je kompletní, stačí jen vyrazit do ulic a připomínat velikonoční čas…

Hrkač je kompletní

14/ Pro snadnou údržbu a také požadovaný vzhled jsou hrkače nalakované.

Pro snadnou údržbu a také požadovaný vzhled jsou hrkače nalakované

A nakonec pan Hrozek dodává: "Přiznám se, že proběhlo i testování hrkačů. Se synem jsme si udělali kolečko po dvoře s dvěma hrkači. Randál to byl nesnesitelný, a jestli si sousedé pomysleli něco o konci světa, tak se to snad i takto jevilo!
Při našem defilé zděšeně vyběhla manželka, která netušila, co se děje. Ty zvuky byly slyšet přes 3 dveře a dvě zdiva… Mile nás překvapila že to slyšela, a tak to byla docela prima předvelikonoční premiéra.
Tohle testování si myslím, že proběhlo v „klidu“ a pohodě, defekt nebyl zaznamenán žádný, takže byla všestranná spokojenost."
dokončuje své vyprávění pan Hrozek.

 A s jakou specialitou nás tento příjemný truhlář překvapí příště? Nechme se překvapit ...

Článek vznikl ve spolupráci s Uměleckým truhlářstvím Hrozek z Újezdu u Brna.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu