Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Dobrá práce

Vyrábíte kouzelné hůlky? Zněla otázka. A teď je posíláme i do zahraničí ...

Truhlář pan Vladimír Hrozek z Újezdu u Brna umí vyrobit nejen věrné kopie dobového nábytku, ale i jednu specialitu - kouzelné hůlky! O tom jak tato myšlenka vznikla, jak taková výroba probíhá, anebo kde se dají kouzelné hůlky koupit se dozvíte v tomto článku ...

Kouzelná hůlka s kazetou

O truhláři panu Hrozkovi už jste určitě četli? Že ne? Tak Vám napovíme, že s Truhlářským Portálem spolupracuje na přípravě článků na téma "Jak restaurovat starý nábytek" ... a kromě profesionálně zpracovaného nábytku se věnuje i jedné specialitě - vyrábí kouzelné hůlky ze dřeva ...

Náhoda a kouzelné slovíčko

Jak jste se k této myšlence dostal?

"Někdy tak přemýšlím, co by se dalo vyrábět nového a zajímavého. Něco, čím trh zrovna není zasycený, co zákazníka osloví, co ho zaujme … a především, co by bylo z toho krásného ušlechtilého dřevěného materiálu a ne z různých pryskyřic a moderních laminátů,"vypráví pan Hrozek.

A doplňuje: "Před časem mi volala paní, jestli vyrábíme kouzelné hůlky. S jakýmsi podivem jsem odvětil, že nikoli. A po chvíli mi svitlo - tak to by mohlo být docela ONO! Jen  jsem položil telefon, začala mi vrtat hlavou otázka, kterou tahle paní vyslovila, a to, že „nemůže sehnat“… Tak na tohle kouzelné slůvko jsem přece čekal!"

Výchozí reklama

Od myšlenky ke kouzelné hůlce ze dřeva

Krátké posezení u ponku, pár náčrtků vlastní „kolekce“, a v tu chvíli by se adrenalin dal krájet. Ještě ten den se pan Hrozek pustil do několika prototypových kusů.

Jak jste postupoval při návrhu kouzelných hůlek?

"Zásadně jsem odmítl myšlenku kopírování něčeho, co divák vidí na televizní obrazovce, a proto tenhle nápad a výroba spojená s improvizací se mi jevil o to zajímavější" vysvětluje pan Hrozek. Rychle něco vyrobit, zvědavost jak hůlka sedne do ruky, jak bude celkově vypadat, to byl hlavní motor při výrobě.

"Dalšímu postupu napomohla i náhoda, kdy se ve stejnou dobu ozval zákazník s poptávkou většího množství hůlek na kouzlení k nějakým hrám. Tuhle mnou navrženou sérii jsem ale neměl v úmyslu při této zakázce zpracovávat. Vše by bylo ruční, náročnější opracování. Po základním strojovém opracování by následovala rašple, pilník, cidlina, smirek, chtělo to ale rychlejší akci.
Proto jsem na soustruhu vyrobil pár nových vzorkových kusů, vyslechl představy zákazníka, popřemýšlel, jakým nejideálnějším způsobem by bylo možné hůlky vyrobit" 
vypráví pan Hrozek a doplňuje: "Jednalo se o pěkný vzhled, větší počet kusů, samozřejmě i zajímavou cenu, a také jak to obyčejně bývá stanovený termín. …a navíc, neměly to být ledajaké kouzelné hůky, tyhle mimo kouzlení měly umět ještě něco navíc…

Před takovým "projektem" musíte zajisté přemýšlet o způsobu výroby?

"Samozřejmě. Od začátku jsem měl představu výroby soustružením. Při takovém množství by ruční opracování bylo fyzicky náročné, a proč nezapojit také techniku že…?"

A celé vyprávění dokončuje slovy: "Byla to zajímavá práce, sice ne tak rychlá jak by se mohlo zdát, ale vyzkoušel jsem si něco z jiného soudku. Dárkové výrobky jsou podstatným dílem mé tvorby, rád se tímto zabývám a v rámci možností se snažím o výrobu především originálních kusů. Někdy nečekaně přicházím s různými novinkami, experimenty s novou a zajímavou výrobou a postupy. Mohu dodat, že už jsem tímto v dílně docela pověstný… „Á šéf už zase nese nějaký pahýl, to vypadá na nějakou novou kouzelnou hůlku“. Tak tohle slýchám poslední dobou dost často!
Prima odměnou jsou vždy pro mne spokojení zákazníci, mám radost z jejich uznání a někdy dokonce i nadšeného projevu, když si prohlíží výsledek mého snažení, kterým někoho obdarují.
Mé truhlářské řemeslo je jedinečné v tom, že můžeme zanechat ve své tvorbě alespoň kousíček svého odkazu někomu pro radost a potěšení…"

Jak se kouzelné hůlky vyrábí?

1/ První krok po výběru a přípravě materiálu bylo vrtání otvorů do hranolů na dodané komponenty, do rukojeti bude vsazen čip a do špičky hůlky magnet. Hůlky budou z měkkého i tvrdého materiálu, také z různých druhů dřevin.
Připravil jsem nějaké polotovary navíc, během práce se vždy vyřadí něco s vadou materiálu a nebo i  kusy s většími prasklinami, suky, které zapříčiní rozpad při soustružení. Tedy malou část vyřazení v takovém počtu nemusím řešit slepováním prasklin a jinými nedostatky.

Různé materiály pro výrobu kouzelných hůlek

2/ V rukojeti je větší otvor pro vložení čipu, do špičky maličký pro silný minimagnet.
Soustružení proběhlo v opatrném pracovním nasazení, ale hlavně bez závad …
Soustruh není automatický, takže „od ruky“. A pěkně na jemno brousit, pod lakem se každá nedokonalost projeví. …a co bylo fajn, tak improvizování, zapojení fantazie, výroba jakéhokoli tvaru, čím rozmanitější tvary, tím lépe. To bylo přání zákazníka.

Otvory pro vsazení dalších komponent

3/ Namáčení vodou pro zvednutí vláken a následném broušení jemným smirkem je dobrá volba, při lakování je materiál téměř hladký, sice ne úplně, ale je to úspora času a práce. Zvláště když můžeme brousit „po vodě“ na soustruhu.

Namáčení materiálu vodou ušetří následnou práci a čas

4/ Již nalakované hůlky. Některé jsou přírodní materiál, jiné namořeny do různých odstínů. Po lakování se vloží čip a magnet.

Nalakované kouzelné hůlky

5/ S čipem je opatrná práce, je třeba správná hloubka, aby ho zaslepovací kolík netlačil a nebo nepoškodil.

Autor kouzelných hůlek - pan Hrozek

6/ Kolík se napasuje v odpovídající dřevině, pokud je hůlka mořená, domoří se toto místo po jemném začištění.
Při takovém množství vyrobit kolíky které sednou jak mají, to by byl fajnový „relax“. Čili pracná záležitost…
Mohu konstatovat, že jsem kolíkoval s takovým citem, že nepraskla žádná rukojeť ani špička.

Všechny kolíky musí přesně sedět - jak rozměrově tak vzhledově

7/ Zalepené kolíky jsou připraveny k začištění.
Vše co má, je do hůlky vloženo, a tak jsem se v tu chvíli spokojeně na ně koukal, už zbývala malá část práce k dokončení. Prima pocit.

http://www.truhlarskyportal.cz/attachments/5076/thumbnail?width=800

8/ Rukojeti i špičky hůlek jsou zaslepeny, zapraveny, namořeny a opatřeny lakem.

Rukojeti i špičky hůlek jsou zaslepeny, zapraveny, namořeny a opatřeny lakem

9/ Malý výběr různých tvarů vysoustružených hůlek.
Samozřejmě byly některé i stejné, v takovém objemu bych musel být kouzelník, aby se tvary neopakovaly…

Výběr různých tvarů vysoustružených hůlek

10/ Malý výběr různých tvarů vysoustružených hůlek …a také něco pro nabídku, ukázku, a uložení do archívu.

Další tvary kouzelných hůlek

Pokud byste si chtěli kouzelné hůlky koupit nebo někomu věnovat, stačí si vybrat z tohoto detailního přehledu (i s cenami) nebo navštívit webovou stránku s kouzelnými hůlkami a domluvit se s panem Vladimírem Hrozkem na podrobnostech.

>> Detailní přehled kouzelných hůlek (s cenami) v PDF

Článek vznikl ve spolupráci s Uměleckým truhlářstvím Hrozek z Újezdu u Brna.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu