Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Novinky

HETTICH ČR: Závěsy pro silné dveře v programu Sensys

Mimořádně úspěšnou a konstrukčně velmi bohatou řadu závěsů Sensys společnosti Hettich ČR snad není třeba příliš představovat ani odborné, ani laické veřejnosti. Závěsy Sensys již pěknou řádku let zaujímají významné postavení na trhu díky dokonalému spojení techniky a designu, který stále více nabývá na důležitosti v moderní nábytkové tvorbě. Podívejte se na novinky v této oblasti nábytkového kování ...

Závěs Sensys 8631i
Zdroj: Hettich

Dokonalost celkového pojetí i elegantní tvary právem přinesly celou řadu nejvyšších ocenění na poli průmyslové designu – původní závěsy Sensys se chlubí oceněním Reddot Design Award z roku 2008, iF Product  Design Award z roku 2009, a stejného úspěchu dosáhly nové prvky – tentokrát závěs Sensys s velkým úhlem otvírání a Sensys pro silné dveře, které obohatily škálu ocenění o tituly Reddot Award "Product Design 2014" a "iF Product Design Award 2014". Tato prestižní ocenění jsou jen třešničkou na dortu, protože to nejdůležitější – technické řešení pro výrobu nábytku – je z praktického hlediska mnohem zajímavější. Závěsy přinášejí nové možnosti konstrukčního provedení a rozšiřují spektrum nabídky pro nejnáročnější klientelu.

Výchozí reklama

Sensys - technické řešení

Výroba kuchyní, šatních skříní a dalšího nábytku vychází z módních požadavků i celkového designového pojetí interiéru. Častým přáním zákazníků i architektů je realizace skříňových korpusů, které kryjí velké rovné dveře, u nichž je požadavkem výrazná mohutnost a minimalistický vzhled, nezřídka bez úchytů a se zcela hladkými pohledovými plochami. Monotónní barevnosti, kombinaci pastelových barev nebo přírodním motivům se přitom meze nekladou. Dveře i velkoplošné nábytkové dílce nabízejí také dokonalou možnost individuální tvorby díky možnosti potisku ploch digitální technologií, takže lze vytvářet nábytek přesně dle přání zákazníka buď z předpřipravených motivů, nebo z fotografií či grafiky, kterou si zákazníci mohou podle určitých pravidel vytvořit sami.

Správná volba závěsu

Tento módní trend vyžaduje i reakci v konstrukčním a řemeslném provedení nábytkového kování. Zde právě hraje významnou roli správná volba závěsů. Silné mohutné dveře a pohyblivé velkoplošné dílce představují náročné řešení z hlediska kinematiky, významného statického a dynamického namáhání, které se pochopitelně u běžných typů závěsů projevuje ve snížení celkové životnosti závěsů. K tomu také často dochází vlivem nesprávné volby konstrukce nábytku.

Předpokladem dlouhé životnosti závěsů je správná volba odpovídajícího typu závěsu a správný počet závěsů. Množství závěsů na dveřích vychází z doporučení výrobce, který v závislosti na šířce a výšce dveří, volbě materiálu a celkové tloušťce (a z toho vyplývající hmotnosti dveří) dokáže stanovit vhodný počet závěsů i doporučenou rozteč mezi nimi.

Doporučený počet závěsů na dveře
Doporučený počet závěsů na dveře
Dle doporučení výrobce nábytkového kování lze z celkových rozměrů dveří, jejich hmotnosti a materiálu odvodit celkový počet závěsů i rozteč mezi nimi. Z důvodů stability se doporučuje volit rozteč mezi závěsy co největší (ale minimálně 280 mm). V obrázku uvedené hodnoty jsou orientační, v případě pochybností je třeba provést zkušební montáž, nebo vyžádat konzultaci s prodejcem či technikem výrobce.
Kresba © HETTICH ČR

 

Minimální mezera

Předpokladem elegantního vzhledu nábytku je dokonalé provedení detailů včetně přesného lícování pohledových ploch dveří na korpusech skříní. Proto je snahou každého výrobce nábytku minimalizovat mezeru, která je potřebná k otevření dveří. Kinematika pohybu a geometrie vycházejí z tloušťky dveří, jejich zaoblení, zvoleného typu závěsu a jeho umístění do korpusu skříně.

Minimální mezera pro naložené a vložené dveře
Minimální mezera pro naložené a vložené dveře

Minimální mezera pro polonaložené dveře
Minimální mezera pro polonaložené dveře
Aby bylo možné současně otevírat oboje polonaložené dveře (na mezistěně), musí mezera mezi hranami dveří odpovídat dvojnásobku minimální mezery.

 

Sensys 8631i: Závěs pro silné dveře

Společnost Hettich ČR uvádí na trh nový závěs Sensys 8631i s integrovaným tlumičem, který splňuje složitá konstrukční kritéria kinematiky dveří velké tloušťky a přináší elegantní řešení, projevující se ve výrazné eliminaci nutné minimální mezery. Aplikace závěsu Sensys 8631i přináší novou příležitost pro truhláře v malých provozech s individuálním přístupem k zákazníkovi, stejně jako pro specializované nábytkářské firmy v podobě výrobců kuchyní, velkých skříní i celých nábytkových sestav, kteří využívají automatizované výrobní procesy.

Sensys 8631i: Závěs pro silné dveře

Závěs Sensys 8631i s úhlem otvírání 95° snížením velikosti pohledových a nutných konstrukčních mezer poskytuje volnější ruce v návrhu a celkovém designu nábytkových sestav. Velmi praktické je také provedení klipové rychlomontáže. Dveře a korpusy lze díky předpřipravené namontované části závěsů snadno a rychle zkompletovat pouhým nacvaknutím bez nutnosti použití nářadí. Podobně je možné dveře rychle a bez nářadí demontovat – stačí uvolnit pojistku, která je elegantně skrytá. Tím brání nechtěnému uvolnění dveří ze závěsu.

TABULKA: Minimální mezera pro speciální závěs pro silné dveře (Sensys 8631i) v závislosti na tloušťce dveří

Tloušťka dveří Sensys 8631i
22 mm 0,7 mm
25 mm 1,2 mm
28 mm 1,8 mm
30 mm 2,4 mm
32 mm 3,0 mm

Standardní montážní distanční a úhlové podložky (se změnou nastavení úhlu o 5°, 10°, 15°, 20°) v programu Sensys nabízejí i pro závěs Sensys 8631i stejnou službu – pomocí nich mohou výrobci nábytku řešit polohování dveří i úhel otevírání. Ozdobné krytky pro ramínko závěsu a pro misku závěsu jsou vyrobeny z niklované oceli. Na vyžádání je možné dodat krytky s individuálním potiskem – tuto službu využívají například výrobci nábytku, kteří závěsy opatřují svým logem apod.

Závěs Sensys 8631i pro silné dveře je určen pro dveře s tloušťkou od 15 do 32 mm. Miska závěsu má průměr 35 mm a hloubku 12,8 mm. Integrované šrouby umožňují seřízení naložení v rozsahu +/– 2 mm a seřízení hloubky v rozsahu +3 mm / –2 mm. Seřízení výšky se provádí vhodně zvolenou montážní podložkou. Ta může být s integrovaným excentrem pro pohodlné seřízení výšky. Ramínko i miska závěsu jsou zhotoveny z poniklované oceli. Konstrukce umožňuje montáž naložených, polonaložených i vložených dveří.

Závěs 8631i s integrovaným tlumičem se prodává v šesti variantách s různými vrtacími obrazy pro montáž misky závěsu – k našroubování, k zalisování a s rozpěrnými pouzdry.

Aby se i mohutné a těžké dveře dokázaly zavírat rovnoměrně, elegantně měkce a bezhlučně, je téměř samozřejmým požadavkem odpovídající tlumení. Konstrukce závěsů Sensys 8631i při zavírání maximální komfort obsluhy zajistí dokonale díky integrovanému tlumiči přímo v těle závěsu. Závěs Sensys 8631i přitahuje dvířka ke korpusu již od velkého úhlu otevření 35° a při správném seřízení spolehlivě zajistí hladké a bezhlučné dosednutí na čelo korpusu.

Pro jiná konstrukční řešení nábytku bez potřeby tlumení doražení dveří existuje i varianta závěsu Sensys 8631 pro silné dveře, která integrovaný tlumič nemá. V ostatních parametrech je závěs Sensys 8631 shodný se Sensys 8631i. Lze jej také využít pro otvírání dvířek s bezúchytkovým systémem Push to open.

Sensys 8661: Závěs pro silné dveře

V nabídce společnosti Hettich ČR je k dispozici ještě jeden miskový závěs pro silné dveře – Sensys 8661. Je to speciální závěs s klipovou rychlomontáží bez tlumiče a zavírací pružiny, s úhlem otevření 95°. Je ideální pro použití s bezúchytkovým systémem Push to open. Závěs  Sensys 8661 bez integrovaného tlumiče je určen pro dveře s tloušťkou od 15 do 32 mm. Miska závěsu má průměr 35 mm a hloubku 12,8 mm. Integrované šrouby umožňují seřízení naložení v rozsahu +/– 2 mm a seřízení hloubky v rozsahu +3 mm / –2 mm. Seřízení výšky se provádí vhodně zvolenou montážní podložkou. Ramínko, miska závěsu i kryty závěsu a misky jsou opět zhotoveny z poniklované oceli. Konstrukce umožňuje montáž naložených, polonaložených i vložených dveří. Závěs 8661 se prodává v šesti variantách s různými vrtacími obrazy pro montáž misky závěsu a s předmontovanými rozpěrnými šrouby.

Sensys 8661: Závěs pro silné dveře
Závěs Sensys 8661
Foto © HETTICH ČR

 Logo Hettich

HETTICH – Představení společnosti

Historie společnosti Hettich, jednoho z největších výrobců nábytkového kování ve světě, vychází z vynikajícího řemeslného umu a uplatňování netradičních řešení v konstrukci výrobků jemné mechaniky a nábytkového kování, doplněného o úspěšnou podnikatelskou a obchodní činnost. Dnes je skupina 38 dceřiných společností a výrobních podniků v Americe, Evropě i Asii již ve čtvrté generaci stoprocentním rodinným podnikem, vedeným Dr. Andreasem Hettichem. Společnost Hettich se sídlem v německém Kirchlengernu vybudovala ve Žďáru nad Sázavou moderně vybavený výrobní podnik, který zásobuje nejen český trh, ale i odběratele v celém světě. Výrobky společnosti Hettich představují nejen špičkové výrobky z hlediska neustálého technického a technologického vývoje, ale i designové vzory, udávající směr výroby moderního nábytku nejvyšší estetické hodnoty. Svědčí o tom řada respektovaných designových ocenění. Společnost také podporuje snahy o udržitelný rozvoj a ochranu životního prostředí.

 

HETTICH ČR, k.s.
Jihlavská 3
591 01 Žďár nad Sázavou
Tel.: 566 692 111
Mail: hettich@hettich.cz
www.hettich.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu