Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata

Výroba nábytku / Truhlářství - MODISO: Nová éra v broušení povrchů

Při povrchové úpravě je třeba věnovat odpovídající péči všem procesům, které souvisejí s přípravou podkladu. Společnost MODISO ze Šternberku představila sérii nových zařízení pro úpravy povrchu broušením a kartáčováním. Zařízení představují nejmodernější inovace ve svém oboru.

Pohled do útrob WindowMaster FA6D
Zdroj: MODISO v.o.s., Šternberk
Autor: Truhlářský portál

Na konečném vzhledu okenního rámu, profilu nebo nábytkového kusu se významně podílí povrchová úprava. Proto je třeba věnovat odpovídající péči všem procesům, které souvisejí s přípravou podkladu. Společnost MODISO ze Šternberku nedávno představila sérii nových zařízení pro úpravy povrchu broušením a kartáčováním od německé firmy LÖWER. Zařízení představují nejmodernější inovace a zúročení padesátileté tradice německého výrobce, jehož více než 18 000 instalovaných technologií odvedlo ve světě i u nás obrovský kus práce.

Výchozí reklama

Mezi bruskami každého odborníka jistě zaujal stroj DiscMaster 3DBB, který je určen pro broušení nábytkových dvířek a profilovaných či velkoplošných kusů, kde je profil přiznán v ploše nebo na okrajích. Bruska se také uplatní při zpracování povrchu interiérových dveří a přípravě podkladu pro laminování prostorových ploch. Bruska se skládá ze dvou brousicích skupin – jedné diskové a jedné válcové. Disková jednotka s pravolevým otáčením je osazena brousicími stripy se zrnitostí 220 a 280, proto může brousit povrchy před lakováním, stejně jako po něm. Válcové jednotky mají zrnitost 280 a 320, jsou spirálové a použitelné hned v několika kombinacích orientace otáčení – buď mají obě pravolevé otáčky, obě pravé nebo obě levé otáčky. Oba agregáty se mohou výškově nastavovat každý samostatně přes dotykovou obrazovku. O odstraňování odbroušeného materiálu se stará výkonná odsávací jednotka. Podávací plastový stůl tohoto zařízení je vybaven vakuovým odsáváním s výkonnou vakuovou pumpou pro lepší uchycení obráběného dílu, proto není problém opracovávat povrchy malých dílců nebo MDF desek. Zařízení dokáže brousit v pracovní ploše široké 1350 mm a neomezené délce. Celé zařízení se ovládá pomocí přehledného LCD panelu, na němž lze snadno provádět kontrolu nastavení, úpravu parametrů a celý proces zpracování.

V nabídce firmy je také obdobný menší unikátní kartáčový systém pro broušení interiérových dveří a nábytkových dvířek po a před povrchovou úpravou v provedení Löwer DiscMaster Compact 900-300. Tato linka je vybavena jednou diskovou jednotkou s kartáči a dvěma kartáčovacími válci o průměru 300 mm. Disková jednotka se skládá ze sedmi brusných disků o průměru 250 mm, z nichž každý je osazen 24 lamelami o délce 75 mm. Motor o výkonu 1,5 kW zajišťuje pomocí frekvenčního měniče rotaci disků v rozsahu 50 až 350 ot./min. Disky vykonávají excentrické oběžné pohyby. Pracovní výšku válců a disků lze nastavovat zvlášť, což se projeví jako velká výhoda při různých konkrétních aplikacích, kdy například obsluha potřebuje práci pouze disků nebo pouze válců, případně obou jednotek zároveň.

K broušení rámových konstrukcí, tedy rámů a křídel oken, dveří a nábytkových elementů před impregnací nebo po ní slouží jedinečná finišovací bruska Löwer WindowMaster FA6D, která je na výstavě WOOD-TEC zároveň představovanou novinkou na českém trhu. Její dvě malé diskové jednotky přebrousí vrchní a spodní pohledovou plochu, dvě větší vnitřní a dvě vnější válcové jednotky přebrousí vnitřní a venkovní profily. Pracovní centrum s kontinuálním posuvem umožňuje prostřednictvím frekvenčních měničů řídit a optimalizovat rychlosti a otáčky jednotlivých agregátů. Nasazením brusky WindowsMaster FA6D se docílí zlepšení kvality opracovávaných profilů rámů, zejména v prostoru drážek a hran, zajištění stejnorodosti povrchu a významného zkrácení času opracování, což se projevuje v produktivitě výrobního procesu.

Pozornost návštěvníků upoutala také úzkopásmová oboustranná bruska Löwer DSM 2000 2D, která je určena primárně k broušení ploch a okenních a dveřních rámů. Skládá se z horního a spodního agregátu s pravolevou oscilací a jednotky odstraňování obroušeného materiálu. Na brusce se opracovávají výrobky do šířky 200 mm, což je hodnota dostatečná zejména přípravu oken, protože zpracovatelé a výrobci využívají pracovních šířek většinou kolem 140 mm. Variátor umožňuje volit rychlost posuvu dle potřeby. Pomocné kartáče slouží k očištění profilu od prachu. Výměnou brusných diskových jednotek za kartáče může obsluha dokonale vyhladit pracovní plochu.

(www.modiso.cz)

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu