Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Téma měsíce » 2011 » Duben 2011 - Materiály pro pracovní desky

Kuchyňské pracovní desky (1) - Úvod

V každé kuchyni hraje kuchyňská pracovní deska důležitou roli z hlediska funkčního i estetického. Při jejím výběru bychom měli brát v potaz nejen její vzhledové, ale především užitné vlastnosti. Vysoké namáhání, srovnatelné s namáháním podlahové krytiny, dává tušit, že ne každý materiál je na pracovní desku ten správný. Můžeme se proto rozhodovat stejně jako v životě – pořídíme si jednoduchou lacinou desku, kterou čas od času v souladu s módou nebo v důsledku poškození nahradíme, nebo si vybereme nadčasový kvalitní materiál, který opravdu vydrží zvýšené nároky a bude stále krásný. Každý bude vybírat podle své filozofie, vkusu a peněženky.

Newsletter-not-found

Na pracovní desku jsou kvůli přímému kontaktu s potravinami kladeny vysoké hygienické nároky. Materiál nesmí obsahovat žádné zdraví škodlivé látky, nesmí se opotřebovávat a poškozovat potraviny. Je naprosto vyloučené, aby přebíral pachy, protože by se jimi mohly znehodnotit jiné potraviny. Cibule, česnek a jiné „agresivní“ aromatické ingredience přece nemohou v žádné pořádné kuchyni chybět! Dobrou pracovní desku nepoškodí přírodní barviva – jen považme, jak by vypadala deska plná skvrn od šťávy z mrkve, řepy nebo červeného vína!

Povrch desky musí být pevný, neporézní a hladký, aby se dal snadno otírat a omývat. Pórovitá struktura povrchu by totiž mohla být bakteriologickým semeništěm, v důsledku čehož by mohlo docházet k infikování potravin. Od desky očekáváme odolnost vůči horkým předmětům. I když nepředpokládáme, že budeme přímo na desku denně odkládat horké nádobí, přece jen může dojít k situaci, kdy v nouzi rychle potřebujeme odložit pálící pánev nebo hrnec. Proto by deska měla alespoň krátkodobou tepelnou zátěž přežít bez úhony. Ačkoliv na desce jistě nebudeme přímo krájet (i když spousta „kuchařů“, zejména mužů, si s tím hlavu neláme), přece jen se nevyhneme pádu ostrého předmětu, smýknutí nože nebo náhodnému poškození. Kvalitní materiál by měl takové zacházení vydržet. Při rozhodování zvážíme také možnost lokálního poškození většího rázu. Pak se jistě vyplatí volit materiál, který lze opravit. Od kuchyňské desky očekáváme dlouhodobou odolnost, tvarovou a barevnou stálost a trvanlivost proti působícím vysokým teplotám, se kterými v blízkosti sporáku nebo varné desky musíme počítat.

Při výběru desky tedy budeme vybírat v první řadě podle praktických nároků, které od desky očekáváme. Pokud budeme vařit od rána do večera, jistě se vyplatí investovat do vybavení více, než když si po práci večer během deseti minut ohřejeme v mikrovlnné troubě párek. Nicméně pokud máme dostatek finančních prostředků, můžeme se pustit do vybavování se vší elegancí a chutí. Do našeho výběru musí pochopitelně vstoupit i požadavek estetický. Ten nesmíme podcenit, protože ať chceme či nechceme, pracovní deska se stává dominantním prvkem, který spojuje dohromady do uceleného vjemu jednotlivé prvky, které tvoří kuchyň, a to nejen opticky, ale i fyzicky. Mějme na paměti, že první dojem vždy rozhoduje a první dojem v kuchyni téměř vždy vytváří pracovní deska. Na ní jako první spočine zrak téměř 90 procent návštěvníků kuchyně.

Jednotlivé materiály pracovních desek mají své výhody i nevýhody. Při volbě kuchyňské desky však hraje důležitou roli i styl kuchyňské linky. Do rustikální kuchyně se velmi dobře hodí masivní dřevěná pracovní deska, zatímco v moderní technokuchyni, kde převažuje kov a sklo, se bude dobře vyjímat pracovní deska nerezová. Krásné a trvanlivé jsou pracovní desky z přírodního i umělého kamene. Pro běžný provoz domácnosti se však stále ještě nejvíce využívají pracovní desky z polaminované dřevotřísky, které mají příznivou cenu a poměrně dlouhou životnost. I v této oblasti se však blýská na lepší časy. Co se dnes může zdát luxusní záležitostí, zítra bude běžným standardem. S pronikáním moderních materiálů na trh a oceněním vynikajících užitných a estetických vlastností roste chuť „prozatímních“ obdivovatelů a obdivovatelek po vlastním nádherném kuchyňském ráji. A pomyslnou bránou ke vstupu do něj určitě tvoří také pracovní deska.

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu