Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Téma měsíce » 2011 » Duben 2011 - Materiály pro pracovní desky

Kuchyňské pracovní desky (3) - Kompaktní materiály

Poslední velkou skupinou kuchyňských pracovních desek jsou pracovní desky z kompaktních materiálů. Základní hmota se skládá z jemně mleté horniny a barviv, spojených buď polymetylmetakrylátovými pryskyřicemi (obchodní názvy těchto materiálů jsou například Corian, Kerrock, Staron, HI-Macs, Stonex) nebo polyesterovými pryskyřicemi (obchodní názvy například Varicor, Polyston, Technistone, Solid Stone apod.). Obě podskupiny obsahují plniva (většinou bauxit). Materiály na bázi polyesterových pryskyřic jsou v kategorii plastů o třídu níž a patří do kategorie termosetů, zatímco materiály na bázi polymetylmetakrylátových pryskyřic patří do kategorie termoplastů.

Pracovní deska o tloušťce 12 mm v barvě Indigo Granite umístěná na hliníkovém rámu vytváří velmi subtilní a elegantní krytí spodních skříněk kuchyňské linky. Stejný materiál v kombinaci se sklem je použit na systém odkladních polic.
Autor: POLYTRADE CE

Desky z kompaktních materiálů jsou snadno opracovatelné, dají se spojovat bezespárovou technologií, tvarovat za tepla a jsou odolné proti běžné kuchyňské zátěži. Pro své výborné vlastnosti tyto materiály získaly hygienické atesty, a proto se uplatňují nejen v kuchyních, ale i v koupelnách, laboratořích, komerčních interiérech a nemocnicích.

Z výše uvedených materiálů pak výrobci pracovních desek vyrábějí pracovní desky. Kompaktním deskovým materiálem, ve většině případů o tloušťce 8 až 12 mm, se obaluje podkladová deska nebo rošt tak, aby výsledná síla desky byla dle přání zákazníka nebo v souladu s návrhem architekta. Vynikající vlastnosti těchto pracovních desek lze umocnit bezespárovým zabudováním, resp. vlepením dřezu z téhož materiálu, takže výsledek vypadá jako odlitek.

Součástí pracovní desky bývá ve většině případů těsnicí lišta (soklík), která plynule vybíhá ke zdi a usnadňuje údržbu pracovní desky. Místo těsnicí lišty může z desky vybíhat i obklad až po spodní okraj vrchní skříňky. V tomto případě se jedná o velmi hygienické řešení, protože nikde není spára nebo spoj, kde by se mohly držet nečistoty. Pokud chce uživatel pracovní desku mít takřka dokonalou, lze přední hranu desky zvýšit zhruba o 3 až 5 mm. Tímto jednoduchým, ale o to účinnějším trikem, lze vytvořit ohraničenou pracovní plochu, ze které rozlité tekutiny nestékají na podlahu a čelní stěnu spodních skříněk, odložené vejce se neskutálí na zem nebo ostatní předměty při zachycení za oděv nebo posunuté rukou nesklouznou až na podlahu.

Desky mají neporézní strukturu, zabraňující vzniku mikroorganismů, jsou odolné proti opotřebení, oděru, ale omezeně odolávají teplu, skvrnám a chemikáliím, snadno se udržují, jsou příjemné na dotek. Vyrábějí se v širokém výběru barev a vzorů, například Corian, Kerrock, Hi-Macs, Polystone či Staron nabízejí spektrum asi stovky odstínů. Desky se mohou ale lišit nejen barevností, ale také strukturou. V současné době jsou velmi žádané jednobarevné dekory spíše světlejších odstínů.

Snadná montáž bezespárou technologií spojování je úžasná – montážní firma na místo přiveze jednotlivé části pracovní desky, usadí je na spodní skříňky a slepí v jeden celek. Lepené spoje technik přebrousí a přeleští tak, že nejsou běžně viditelné. Výsledkem je jednolitá pracovní plocha beze spár a spojů, která přinese svým uživatelům dokonalý povrch po dlouhá léta.

 

Foto: POLYTRADE CE

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Štítky

pracovní desky


Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu