Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Téma měsíce » 2011 » Duben 2011 - Materiály pro pracovní desky

Kuchyňské pracovní desky (5) - Dřevo a laminát

Další skupinou kuchyňských pracovních desek jsou dřevěné pracovní desky, které se dělí na dvě podskupiny – pracovní desky z masivního dřeva a pracovní desky z fóliované dřevotřísky, neboli laminátové.

Kuchyňské pracovní desky (5) - Dřevo a laminát
Autor: Truhlářský Portál

Kuchyňská deska z masivního dřeva je vlastně klasikou, kterou dnes preferuje stále více lidí. Dřevěné pracovní desky se prodávají ve formě tzv. nekonečného vlysu. Je to luxusní deska z masivního dřeva, většinou dubu nebo buku, která se skvěle opracovává a tvaruje. Horší je to však s jejími užitnými vlastnostmi. Snadno se mechanicky poškodí a nesnáší dlouhodobý styk s vodou. Proto se musí lakovat, voskovat, nebo olejovat. Může ale být i z exotického, speciálně upraveného dřeva, které odolává běžnému kuchyňskému provozu, ale musíme počítat s vysokou cenou. V poslední době se kuchyňské desky dělají i z bambusu, které nejen dobře vypadají, ale jsou i tvrdé a odolné vůči vodě.

Běžné laminátové pracovní desky jsou víc než známé, ale většinou na nich nebylo příliš co obdivovat. To však neplatí o současných plastformingových laminátech, které jsou nejen velmi estetické, ale mají i výborné vlastnosti. Jsou odolné vůči vysokým teplotám, takže hrnec s horkou vodou je nikterak nepoškodí, jsou odolné i vůči barvivům, jako je šťáva z červené řepy, čaj, káva apod. Kvůli nízkým cenám jsou snadno dostupné, a proto je nalezneme v mnoha domácnostech. Na trhu jsou však dnes laminátové pracovní desky různých kvalit. Jádro té nejlevnější tvoří obyčejná dřevotříska, zatímco odolnější deska má zhutnělé jádro s vysokou tvrdostí. Deska je potažena vysokotlakou laminovanou fólií, která často imituje přírodní dřevo.

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu