Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Materiály

Eukalyptus: Nová surovina pro okenní hranoly

Od jara 2011 začala společnost HOLZ SCHILLER s.r.o. nabízet na evropském trhu své výrobky z pro nás poněkud exotické dřeviny – blahovičníku (eukalyptu). Zejména v tuzemském prostředí se jedná o netradiční přístup a revoluční řešení, které stojí za to vyzvednout a propagovat.

Pěstovaný eukalyptus nabízí tvrdou dřevinu s dobrými vlastnostmi pro okna, dveře a stavební účely
Zdroj: Holz Schiller s.r.o.

Společnost Holz Schiller zavedla do výroby lepené okenní hranoly z blahovičníku – eukalyptu (Eucalyptus grandis). Tato importovaná dřevina pochází z řízeně pěstovaných plantáží, které dodržují pravidla trvale udržitelného rozvoje. V západní Evropě se na tento ekologický přístup klade velký důraz, udělené logo FSC je dokladem, že těžená surovina i pracovní postupy zpracování nepoškozují životní prostředí. Dřevo z těchto stromů nepochází z těžby tropických pralesů, jejichž plenění ohrožuje pravidelné přírodní procesy celé planety. Dřevina je získávána řízeným procesem pěstovaných plantáží, kde jsou zakládány lesy doslova od semenáčků. Po dosažení parametrů pro těžbu jsou stromy v nejlepší kondici připraveny pro pilařské zpracování.

Plantáže rostou v Uruguay na zhruba 30 000 hektarech středoamerických a jihoamerických pamp. Jsou zakládány v kombinaci s živočišnou výrobou – konkrétně pěstováním dobytka, takže se nemění charakter krajiny a její využitelnost. Blahovičník (Eukalyptus grandis, nebo též anglicky Red grandis) je rychle rostoucí strom s extenzivním nárůstem dřevní hmoty. Doba růstu ke zpracování je přibližně 20 až 25 let od vysazení sazenic – po 10 letech růstu dosahují kmeny stromů průměru 30 cm, za 20 let je průměr stromu kolem 50 až 55 cm při výšce stromu přes 30 metrů. Nová dřevina skvělých parametrů je hodně dodávaná především do Spojených států amerických a Kanady, kde je velmi oblíbená a žádaná, ale exportuje se ve velkém množství do Velké Británie, kde se z ní vyrábí především nádherně vyhlížející nábytek.

Výchozí reklama

Pro dovoz do České republiky vychází cenové srovnání v přepočtu na naše poměry velmi dobře, cena takto pěstovaného eukalyptu dá se srovnávat s cenou našeho modřínu. Eukalyptové dřevo je svými parametry i vzhledem skvělou náhradou meranti, modřínu nebo dubu. Například s vybranou povrchovou úpravou eukalyptus laik od dubu nepozná, a přitom je přibližně o 30 % levnější než skutečný dub. Eukalyptové dřevo má přitom hustotu srovnatelnou s našimi dřevinami, výrobně se dobře tvarově i povrchově opracovává. Má rovnoměrné stejné zbarvení, vykazuje barevnou stálost a dobré užitné vlastnosti pro dosažení minimální vlhkosti dřevní hmoty.

Jedním z průkopníků využití této dřeviny u nás je firma Holz Schiller, s.r.o., která ji dováží a zpracovává pro okenní profily. Zavádění nových netradičních materiálů, surovin i pracovních postupů není této firmě cizí – před dvěma roky představila na veletrhu WOOD-TEC nový okenní profil AIROTHERM s vynikajícími parametry, vhodný pro projekty nízkoenergetických a pasivních domů.

"HOLZ-SCHILLER, s.r.o.: Ekologický přístup ve výrobě se ve světě cení"

Firma Holz Schiller s.r.o., působila na českém trhu od r. 1993 pod názvem Klatovské dřevo, který byl v roce 2007 změněn na Holz Schiller s.r.o. Jde o 100% dceřinou firmu německé Holz Schiller GmbH se sídlem v Regenu v oblasti Centrální Šumavy, přibližně 30 km od Železné Rudy. Firmu Holz Schiller s.r.o. dnes tvoří dva závody na výrobu lepených okenních hranolů v Klatovech a v Chebu a pila v Klatovech-Lubech pro pořez kulatiny na lamely, vhodných pro průmyslovou výrobu kvalitních truhlářských polotovarů. Z nich se zhotovují zejména okenní hranoly, dveřní polotovary, spárovkové desky, schodišťové dílce a celá schodiště k finální montáži. Skupina Holz Schiller patří se svou měsíční produkcí cca 4000 m3 dřevěných okenních profilů k předním evropským producentům v oboru průmyslově vyráběných truhlářských polotovarů.

Výrobní sortiment firmy prochází neustále vlastním vývojem a inovacemi, o čemž svědčí například sendvičové okenní hranoly s purenitovou izolační vrstvou, zateplená dveřní křídla a izolační dveřní výplně. Všechny tyto výrobky byly úspěšně zavedeny do výroby. Součástí firemní filozofie je také posílení postavení na trhu komponentů pro stavebně truhlářskou výrobu. Jedním z počinů v tomto směru je nabídka výrobků z tepelně modifikovaného bukového nebo smrkového dřeva (TMT), které na základě tepelného ošetření bez chemických látek získává zajímavé vlastnosti. Díky řízené změně rovnovážné vlhkosti dřeva pomocí speciálního zušlechťovacího procesu vzniká dřevo se zvýšenou odolností vůči dřevokazným houbám a hmyzu, se sníženým příjmem vlhkosti a lepší rozměrovou stabilitou.
Kvalita výroby a schopnost uspokojit potřeby zákazníků je u firmy Holz Schiller založena na využití moderních technologií pro zpracování dřeva, bohatých zkušenostech, řemeslném umu a know-how zaměstnanců a v neposlední řadě i kvalitních zdrojích vstupní suroviny, zajištěné dlouhodobými dodavatelskými vztahy s lesnickými a pilařskými firmami v České republice i v zahraničí.

Na trhu pro truhláře a další zpracovatele v České republice zastupuje společnost Holz Schiller s.r.o. obchodní oddělení v Chebu. Ke konečným zákazníkům v oblasti jižních, západních a středních Čech se s širokou nabídkou schodišť a zábradlí obrací specializované pracoviště v Klatovech. Pro schody a zábradlí zpracovává především smrk, modřín, borovici, dub, buk pařený, přírodní a přírodní scinkovaný, ořech, třešeň, jasan, jasan evropský a jasan kanadský.
Velký důraz je kladen na uspokojení požadavků truhlářů, dřevozpracujících podniků a stavebních firem. V sortimentu nabízí eurohranoly z borovice, smrku, modřínu, dubu a meranti, speciální tepelně-izolační okenní hranoly v provedení cink nebo fix a kombinované konstrukce s PUR výplní, určené především pro projekty pasivních domů. Lepené hranoly se zvýšenou odolností proti vlhkosti se uplatňují zejména při stavbě zimních zahrad. Společnost Holz Schiller rovněž vyrábí dveřní profily pro vchodové a vnitřní dveře, PUR výplně pro vchodové dveře a dveřní polotovary pro vchodové dveře včetně speciálních řešení, jako jsou protihluková úprava, zvýšené tepelně-izolační vlastnosti i pro použití v projektech pasivních domů, standardní a exkluzivní materiály.

Holz Schiller s.r.o.
Obchodní oddělení Cheb
Podhradská 5
350 02 Cheb

Tel.: 354 434 050
Fax: 354 430 554
mail: cheb@holz-schiller.cz
www.holz-schiller.cz 

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu