Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Stroje

Zdravé pracovní prostředí je základem kvalitní práce a spokojenosti

Společnost ADAMIK COMPANY na veletrhu WOOD-TEC 2011 představila hned několik novinek, které zaujaly odbornou veřejnost. Zájmu se těšila nová řada odsávačů prachu, určených především k odsávání prachu z pracovního prostoru CNC strojů a velkoplošných nářezových center, ale také k centrálnímu odsávání dílny. Bez povšimnutí nezůstaly ani známé a úspěšné vakuové lisy této firmy – prošly totiž v posledních dvou letech modernizací, která zlepšuje efektivitu práce i ekonomiku provozu.

Odsávače prachu

Odsávače prachu jsou reakcí na stále rostoucí poptávku stávajících klientů, kteří žádají kvalitní a výkonné odsávače prachu ke specializovaným CNC strojům. Při hodnocení a výběru odsávače prachu je důraz kladen na podtlakové parametry odsávání.
„Odsávání prachu jsme řešili v několika provedeních podle výkonu ventilátoru a filtrační plochy,“ říká Petr Adamík z firmy ADAMIK COMPANY a dodává: „Výsledkem jsou stavebnice s automatickým nebo poloautomatickým oklepem. Při vývoji a dodávkách například úzce spolupracujeme s firmou SAHOS, významným českým výrobcem CNC strojů.“
Odsávání je určeno zejména pro tříosá obráběcí centra, která nejčastěji využívají truhláři pro klasické práce, a pro pětiosá obráběcí centra, jejichž výkon a možnosti využijí především dřevomodeláři.

Výchozí reklama

Výkon odsávače je závislý na filtrační ploše a výkonu ventilátoru. V nabídce firmy jsou čtyři základní modely odsávače s filtračními plochami 30 m2 a odsávacími kapacitami 6800 nebo 8800 m3/hod., nebo s filtračními plochami 50 m2 a odsávacími kapacitami 9500 nebo 11000 m3/hod. Každý z těchto modelů lze vybavit buď poloautomatickým, nebo automatickým systémem čištěním filtrů. Čištění filtrů v automatickém režimu probíhá jednoduše – stroj se vypne a odsávač spustí sekvenci čištění filtrů. Uvedený postup se opakuje po skončení každé pracovní směny. Výměna filtrů se provádí podle charakteru provozu a četnosti směn, doporučuje se ale kompletní obměna minimálně jednou za dva roky. Tento interval je zárukou, že bude zaručena spolehlivá odsávací kapacita a funkčnost celého zařízení.

Odsávací zařízení jsou vybavena ventilátory moderní konstrukce, což se projevuje v nízké provozní hlučnosti a snížené energetické náročnosti. V závislosti na odsávací kapacitě jsou jednotky osazeny motory s výkony 3 kW, 4 kW, 7,5 kW nebo 9 kW. Samozřejmostí je možnost dovybavit zařízení otáčecí hlavou pro napojení hadice k CNC stroji a motorickým oklepem filtru.

 

Inovace vakuového dýhovacího lisu

Druhou novinkou z produkce společnosti ADAMIK COMPANY je inovace vakuového dýhovacího lisu. Zvyšující se zájem o kvalitní a esteticky hodnotné materiály v nábytkářském průmyslu vede ke stále častějšímu využití přírodního dřeva a jiných materiálů s aplikací dýhy na povrchu. Při kvalitním provedení povrchu může právě dýha účelně imitovat masivní dřevo. Vakuové lisy ADAMIK zrychlují a zefektivňují dýhování rovných i tvarovaných dílců, vrstveného dřeva a kusů nábytku, dveří, dveřních zárubní a obložek. Jedná se tedy o revoluční zařízení pro výrobu interiérových prvků a částí nábytku sendvičovou metodou. S pomocí lisu lze snadno dýhovat dveřní oblouky, oblá dvířka, ergonomická opěradla židlí apod. Zpracovávaný a potahovaný dílec může být ze dřeva, plastu, papíru, textilu, kovu, HPL, CPL i dřevotřísky klasické.

Konstrukce lisu prošla třemi zásadními inovacemi – instalací ventilátoru s ohřevem, aplikací nové kaučukové membrány AMK 120 s tepelnou odolností do 120 °C a vertikálním uchycením vzpěr. Ventilátory s ohřevem nahrazují původní klasická topná tělesa. Změna přinesla rychlejší a rovnoměrnější nahřívání pracovního prostoru s menšími energetickými nároky. Přitom je funkční membrána lisu vystavena menšímu tepelnému namáhání, což se pochopitelně pozitivně projevuje i její prodlouženou životností a s tím související lepší ekonomickou efektivitou výroby.

Konstrukční proměnou prošel mechanismus otevírání a zavírání lisu. Nový systém vertikálního kotvení vzpěr na krytu ohřevu umožňuje snadnější manipulaci s krytem lisu – potřebná síla k manipulaci se snížila na 80 N z původních 280 N. Právě snížený odpor s ekvivalentem 8 kg ocení pracovníci u lisu zejména v sériové výrobě nebo v provozech, kde lis obsluhují ženy. Snadnou manipulaci s celým lisem umožňují také robustní pojezdová kolečka.

ADAMIK TRADE, s.r.o.
Kaštanová 182
739 61 Třinec

tel.: 558 535 978
mob.: 608 466 629
e-mail: petr.adamik@adamikcompany.com

www.adamikcompany.com

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu