Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata

TWIN, s.r.o.: Kouzlo doteku spolurozhoduje

Každodenní samozřejmostí každého z nás je vejít do dveří, projít jimi a zavřít je. Právě ovládání dveří uskutečňujeme pomocí kliky, koule, někdy i obojího, jednoduše řečeno - pomocí kování. Právě proto je třeba výběru správného kování věnovat náležitou pozornost. Jedním z klíčových hráčů na českém trhu je firma TWIN, s.r.o., která nabízí dveřní kování s využitím tří základních materiálů – mosazi, nerezu a hliníku.

O výběru vhodného kování spolurozhoduje umístění dveří, kdo a jak často je bude používat. Dalším aspektem při výběru je samozřejmě hledisko estetické. Při respektování obou hledisek je nutná aspoň základní znalost materiálu, ze kterého je kování vyrobeno, a povrchová úprava výrobku, která vzniká vždy specifickým technologickým postupem při výrobě. Ten má také rozhodující vliv na odolnost a životnost výrobku. Design, zvýrazňující estetické cítění a vkus, je pak už spíše otázkou osobních preferencí každého konkrétního uživatele.
Pro usnadnění výběru a správné rozhodování je proto užitečné znát, z jakých povrchových úprav a materiálů je možné dveřní kování vybírat a jakou cestou vlastně jednotlivé povrchové úpravy vznikají.
Jedním z klíčových hráčů na českém trhu je firma TWIN, s.r.o., která nabízí dveřní kování s využitím tří základních materiálů – mosazi, nerezu a hliníku.

Výchozí reklama

Mosazné kování

Mosazné kování je vyráběno z nejkvalitnější mosazi, což je slitina mědi a zinku. Výkovky jsou vyráběny pod vysokým tlakem a díky této technologii se eliminuje pórovitost materiálu. Výsledkem je zvýšená odolnost povrchových úprav a výrazně delší životnost výrobku.
Významným procesem je galvanické pokovení, které poskytuje jedinečnou povrchovou úpravu. Nádherný povrch chrom-perla (CH-P) je vyráběn galvanickým pokovením chromem, při kterém dochází k perličkovému efektu. Na tento povrch je poskytována prodloužená záruční doba v délce tří let. Podobným galvanickým pokovením niklem vzniká velice žádaný povrch nikl-perla (NI-P), který díky svým vlastnostem rovněž umožňuje nabízet prodlouženou záruku v délce tří roků. Zajímavá povrchová úprava nikl matný (NI-SAT) vzniká galvanickým nanesením niklu s následným přebroušením povrchu a jeho lakováním, aby se povrchová úprava uzavřela. Metoda galvanického pokovení se používá i při výrobě dalších dvou povrchových úprav, jejichž výsledkem je matný chrom a lesklý chrom. Chrom matný (CH-SAT) vzniká přebroušením výrobku s následným galvanickým pokovením chromem. Touto technologií dochází k menší hrubosti povrchu, který se projevuje příjemnějšími pocity při dotyku. Vykazuje také výrazně vyšší životnost. Záruka na tento povrch je proto poskytována na dobu 3 let. Povrchová úprava chrom lesklý (CH) vzniká přeleštěním a galvanickým pokovením chromem. Díky nízké pórovitosti mosazi dochází k dokonalému přilnutí povrchové vrstvy na podklad. U tohoto povrchu je rovněž poskytována tříletá záruka.
K povrchům s největší odolností patří povrchy inoxchrom a zirkonium. Výroba inoxchromu probíhá ve speciální komoře, kde se za přítomnosti neutrálního plynu při působení elektrického proudu vytváří elektrolytické prostředí, v němž vzniká vysoce odolný povrch – inoxchrom. Vydrží opravdu hodně, protože odolá dokonce i riziku poškrábání prstýnky nebo klíči. Proto není problém poskytnout na výrobek záruku až 15 let.
Další velice kvalitní povrch, označovaný zirkonium, vzniká podobně – v atmosféře neutrálního plynu a při působení elektrického proudu ve speciální komoře. Tento povrch vykazuje vynikající vlastnosti při střetu s ostrými předměty, a proto i na něj firma Twin poskytuje zvýšenou patnáctiletou záruku.
Oblíbeným povrchem je lakovaná patinovaná mosaz (ABR), která vzniká složitým technologickým procesem. V elektrostatickém poli dochází k tomu, že částice prášku se elektricky nabíjejí, zatímco lakovaný předmět je uzemněn. Výsledná elektrostatická přitažlivá síla stačí k vytvoření dostatečné vrstvy prášku na předmětu a k jeho udržení na místě, dokud se ve vypalovací peci neroztaví a nepřilne k povrchu.
Dalšími dvěma povrchy jsou lakovaná leštěná mosaz (A) a lakovaná matná mosaz (A-SAT). Díky nízké pórovitosti materiálu nedochází k prostupu vzduchu a následné oxidaci pod lakem.

Nerezové kování

Při výrobě nerezového kování se používají vysoce kvalitní materiály. Zušlechťování oceli se provádí pomocí jedinečných příměsí, čímž vzniká vysoce kvalitní povrch. Evropská norma vymezuje třídy, do kterých se zařazuje nerezové kování podle způsobu použití.
Nerezové kování splňuje nároky třídy 3 a 4, přičemž kování splňující 3. třídu se používá v objektech s vysokou frekvencí pohybu veřejnosti, jako jsou školy, nemocnice apod. Kování 4. třídy se montuje do budov také s vysokou frekvencí veřejnosti, avšak takových, kde se předpokládá dokonce hrubé zacházení. Typickým příkladem takových prostor jsou stadiony nebo veřejná WC.
Firma Twin dodává kování s povrchovou úpravou matná nerez (E), kde se jemný mat vytváří pouze mírným rozrušením povrchu. Díky této technologii „broušení“ je kování poměrně odolné proti okolním vlivům, a to dokonce i v náročnějším prostředí. Zde je poskytována pětiletá záruka na materiál proti korozi. Kování je taktéž dodáváno v povrchové úpravě leštěná nerez (LN), kde jsou kliky vyrobeny z jednoho kusu a povrchová úprava se dotváří různou technologií leštění částí klik.

Hliníkové kování

V neposlední řadě se dobře prodává i kování z eloxovaného hliníku. Je oblíbeno především pro svoji příznivou cenu. Přitom se snaží imitovat jiné dražší materiály. Eloxování je chemické uzavření a vytvrzení povrchu hliníku. Díky této technologii získává vyšší užitné vlastnosti.

Údržba povrchů

V neposlední řadě je třeba se zmínit i o údržbě jednotlivých povrchů. Kování v provedení A, A-SAT, ABR, NI-SAT jsou opatřena ochranným bezbarvým lakem. Čištění se v tomto případě může provádět pouze měkkým hadříkem. Poškození ochranného laku tvrdými předměty, například klíči, prstýnky apod., ale také čisticími prostředky – drátěnkami nebo abrazivními čisticími prostředky – způsobí narušení ochranné vrstvy laku a následnou oxidaci kování. Při pravidelné údržbě je možné taktéž odstranit nečistoty z chromového a nerezového kování měkkým hadříkem a vodou. Po dlouholetém neudržování lze nejodolnější povrchy inoxchrom a zirkonium vyčistit i sidolem. Tyto povrchy odolávají i poškrábání klíči či podobnými ostrými předměty. Teď už zbývá jen představit si dveře s kováním, které bude nejvíce vyhovovat popsaným aspektům a popustit uzdu fantazii ve výběru designu. A vyrazte na nákup třeba do firmy TWIN – třeba u nich si téměř jistě vyberete!

Při volbě vhodného kování je třeba zvážit i způsob použití v souvislosti s výběrem povrchové úpravy. Ten zahrnuje následující škálu čtyř tříd podle umístění dveří:
Třída 1: Vnitřní dveře v bytech.
Třída 2: Vnitřní dveře v objektech uzavřených veřejnosti, například kanceláře.
Třída 3: Dveře v objektech vysoké frekvence veřejnosti, například úřady.
Třída 4: Dveře v objektech s předpokladem často hrubého používání, například stadiony.

Článek vznikl ve spolupráci s firmou:

TWIN s.r.o.  
Zemědělská 571/9  
321 00 Plzeň – Litice  

Tel.: 377 328 012-14
Fax: 377 237 204
twin@twin.cz
http://www.twin.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Štítky

Kování Kliky TWIN


Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu